Зимбабве планира да подкрепи крипо ETFs, успокоявайки цената на паричните преводи

Blockchain.News

Тъй като много държави напредват в подкрепата на иновациите в областта на цифровите валути, министърът на финансите на Зимбабве Мтули Нкубе потвърди, че правителството проучва начини да позволи на криптовалутите да процъфтяват.

В речта си пред гражданите на страната по време на събитие в Дубай миналата седмица Нкубе заяви, че страната вече създава възможност цифровите валути като биткойн да бъдат легални, но не и да се превърнат в законно платежно средство, както е в случая със Салвадор.

Министърът изтъкна факта, че цифровите валути вече са твърде големи, за да бъдат пренебрегвани, и че възприемането на цифровите валути може да помогне за намаляване на разходите за парични преводи в страната. Този приток на е на път да достигне 1 млрд. долара през тази година. Сред основните съображения Нкубе отбелязва, че страната работи по стартирането на ETF за криптовалути. По думите му плановете за тези продукти вече са в ход, а частни инвеститори застават на инициативата.

Макар да признава, че страната няма намерение да забранява цифровите валути, той обяснява:

“Но нашите мнение е, че не искаме те да бъдат валути. Искаме това да бъде инвестиционен клас. Така че, … чрез платформата на фондовата борса Виктория Фолс ще се опитваме да създам продукти, базирани на крипто, там, което е обособено в рамките на офшорната зона”.

Той увери, че министерството “вече е направило първата стъпка и е създало пясъчник в Резервната банка на Замбабве (RBZ), където идеята и всичко останало се тества в безопасна регулирана среда, откъдето сред това ще се пренесе в тази безопасна среда на водопада Виктория”.

Няма срокове за тези опити за крипто ETF. Той обаче отбеляза, че активните партньори, които помагат за разработването на индекса с текло, на който ще се основават ETF продуктите, са от Дубай – един от разрастващите се финансови центрове в света днес.

Крипто ETF продуктите стават популярни днес. Макар и сравнително нови, странни като Канада, Бразилия и Германия имат активни продукти на биткойн ETF. Сегашният ход на Замбабве може да постави страната като първата в Африка, която ще пусне на пазара първия крипто ETF в страната.

Източник