Ще мигрира ли DeFi към нови блокчейн платформи с нарастването на цените на етеричния газ?

Тъй като нарастването на децентрализираното финансиране (DeFi) е една от най-големите хитове на блокчейн индустрията през 2020 г., експертите поставят под въпрос дали Ethereum, основната инфраструктура за повечето протоколи DeFi, може да поддържа огромен обем транзакции в дългосрочен план.

DeFi шумът ескалира

Децентрализираният финансов сектор (DeFi) несъмнено направи революция в крипто и блокчейн индустрията тази година, като общата стойност над 10 милиарда долара е заключена в приложенията за интелигентни договори.

Понастоящем повечето децентрализирани финансови приложения (dApps) работят на блокчейн Ethereum. Тъй като обаче количеството крито активи се влива в DeFi, разработчиците и експертите в бранша поставят под въпрос дали блокчейнът Ethereum може да поддържа нарастващия брой транзакции в дългосрочен план, тъй като таксите са се повишили.

През последните месеци на газа на Ethereum (ETH) се повишиха значително, тъй като все повече и повече проекти се присъединиха към бандата на DeFi. Дори се съобщава, че цената на газа достигат максимуми от 700 възела, като най-големият протокол DeFi на пазара, Uniswap, причинява големи мрежови задръствания, като нейният управляващ знак UNI беше разпространен след потребителите на DeFi след стартирането му. Средно цените на газа на Ethereum обикновено са около 416.

Изглежда, че броя на новите потребители, преминаващи към мрежата на Ethereum, също се е увеличил с бума на DeFi Pulse. Докато индустрията имаше само 20 проекта, се появи нови протоколи DeFi, като водещи проекти бяха Uniswap, Marker, Aave.

Може ли Ethereum su да оцвети бума на DeFi?

С нарастването на активността върху блокчейна, съоснователят на Ethereum Виталик Бутерин и други експерти от бранша поставят под въпрос дали инфраструктурата на блокчейн Ethereum е била достатъчно мащабируема, за да поддържа бум на DeFi в дългосрочен план.

По-рано Виталик Бутерин се занимаваше с въпроса за мащабируемостта и критикува стратегията за добив, използвана от ентусиасти на DeFi, споделяйки, че това е краткосрочно явление. С работата на основната мрежа на Ethereum 2.0, Бутерин се надява, че въпросът за мащабируемостта ще бъде решен по веригата.

Съоснователят на Ethereum също повдигна въпроса за високите такси в мрежата и заяви, че може да изчезне по-рано от очакваното, хипотетично преди стартирането на ETH 2.0.

Други искат да се включат в DeFi

Въпреки че Ethеreum 2.0 работи, за да достави още по-децентрализирано, сигурно и мащабируемо блокчей решение от текущата основна мрежа, разработчиците на DeFi вече се опитваха да търсят други платформи за хостване на техните dApps.

Потенциален претендент, е Redix, платформа от първи слой, специално разработена за приложения на DeFi. Чрез техния модел на консенсус Cerberus, целите на платформата на „blockchain trilemma“ отгледан от Бутерин и други блокчейн експерти да достави децентрализация, сигурност и скалируемост, решения за безпроблемна работа на потребителите. Проектът за консенсус, използващ модел за рязък консенсус, също е на път да пусне свой собствен ERC-20 маркер.

Въпреки това, Ethereum се представи с висока ефективност тази година, като скоростта на хеширане ETH достигна нов рекорд и надмина 250 TH/s за първи път от над две години тази седмица.

Той също така остана доминиращ на пазара, превъзхождайки биткойните по отношение на печалбите. Понастоящем се търгува на пазара от $340,04 към момента на писане на статията.

Конкурирайки се с Ethereum

Дали протоколите на DeFi ще работят в други мрежи изглежда неизбежно, особено ако въпросът зависи от високите такси за транзакции и мащабируемостта не е разгледан и решен от Ethereum. Освен това, с други проекти, които искат да се възползват от бума на DeFi и да спечелят от това, приемането на проекти на DeFi за други конкурентни вериги изглежда неизбежно. Придобиването на същия монопол като Ethereum обаче ще се окаже амбициозна задача.