Защо Google Chrome губи пазарен дял от Brave Browser с криптовалута

Популярният гигант за търсачки Google Chrome губи част от своите клиенти заради новия Brave Browser, главно заради модела на поверителност по по-подразбиране на последния.

Според доклад на Forbes браузърът Brave постепенно нарушава доминацията на Google Chrome, Microsoft Edge и Mozzilla Firefox с повече от 10 години комбинирано пазарно господство.

Brave е безплатен уеб браузър с отворен код, разработен от Brave Sofware, Inc., базиран на уеб браузъра Chromium. Браузърът блокира реклами и тракери на уебсайтове. Освен лекотата на използване и страховития потребителски интерфейс, той предоставя начин на потребителите да изпращат приноси за криптовалута под формата на формата на основни маркери за внимание (BAT) до любимите си уебсайтове и създатели на съдържание.

Проблемът с поверителността очевидно е загрижен за Goolge, тъй като наскоро той участва в съдебен иск, в който инкогнико записите на Chrome споделят лични данни на потребителите. Както цитиран от Forbes, главният изпълнителен директор и съоснователят на Brave Брендън Айх каза:

„На потребителите им а писнало от капитализмът за наблюдение и 20 милиона души са преминали към Brave за изцяло нова екосистема в мрежата с включена рекламна икономика, която им връща контрола върху опита им при сърфиране.“

Айх също отбеляза, че „глобалното движение за неприкосновеност на личния живот набира сила и този етап е само още една стъпка в нашето пътуване, за да превърнем поверителността по подразбиране в стандарт за всички потребители на мрежата“. Благодарение, че браузърът Brave отбелязва огромен ръст в своята потребителска база, която нарасна от 8,7 милиона активни потребители месечно (MAU) през ноември 2019 г. до 20,5 милиона потребители днес. Ежедневните активни потребители също са се увеличили до 7 милиона души спрямо 3 милиона преди година.

Системата за поощрително възнаграждение е създадена, за да осигури на Brave потребителите 70% намаление от приходите от реклама, функция, която идва като иновативен обрат в сравнение с модела на Google Chrome, който натрупва единствено приходите си. Бизнесът от приходи от реклами, който Chrome доминира, остава една от причините, паради които федералните агенции стартират антитръстова проверка, насоченост към Google, след други големи американски компании като Apple, Facebook и Amazon.