Какво трябва да знаем за незамeняемите жетони (NFT)

forbes.com

Изглежда, че незаменимите жетови (NFT) са избухнали от Ether тази година. От изкуство и музика до тако и тоалетна хартия, тези дигитални активи се продават като екзотични холандски лалета от 17-ти век – някои за милиони долара.

Но струват ли си NFTs парите или хип? Някои експерти казват, че те са балон, готов да изскочи, като манията по dotcom или Beanie Babies. Други смятат, че NFT са тук, за да останат , и че те ще променят инвестирането завинаги.

Какво е NFT?

NFT е цифров актив, който представлява обекти от реалния свят като изкуство, музика, елементи в играта и видеоклипове. Те се купуват и продават онлайн, често с криповалута и обикновено са кодирани със същия основен софтуер за крипто.

Въпреки че съществуват от 2014 г., NFT придобиват известност сега, защото стават все по-популярен начин за покупка и продажба на дигитални произведения на изкуството. Зашеметяващите 174 милиона долара са похарчени за NFTs от ноември 2017 г.

NFT също обикновено са единствени по рода си или поне един от много ограничен брой и имат уникални идентификационни кодове. “По същество NFT създават дигитален недостиг”, заяви Ари Ю, председател на Съвета за блокчейн на Cascadia във Вашингтон и управляващ директор на Yellow Umbrella Ventures.

Това е ярък контраст с повече цифрови творения, които почти винаги са безкрайни предлагането. Хипотетично, прекъсването на предлагането би трябвало да повиши стойността на даден актив, като се приеме, че той е в търсенето.

Но много NFTs, поне в тези ранни дни, са били цифрови творения, които вече съществуват под някаква форма другаде, като емблематични видеоклипове от NBA игри или секюритизирани версии на дигитално изкуство, които вече се носят в Instagram.

Например, известния дигитален художник Майк Уинкълман, по-известен като “БийпълИ”, изработи композит от 50000 ежедневни рисунки, за да създаде може би най-известната NFT на момента, “EVERYDAYS”: Първите 5000 дни”, която се продава в Christie” за рекорд – разбивайки 69,3 милиона долара.

Всеки може да разглежда безплатно отделните изображения или дори целия колаж от изображения онлайн. И така, защо хората са готови да похарчат милиони за нещо, което биха могли лесно да скрийншотират или изтеглят?

Тъй като NFT позволява на купувачите да притежават оригиналния артикул. Не само това, той съдържа вградено удостоверение, което служи като доказателство за собственост. Колекционерите ценят тези “права за дигитално хвалене” почти повече от самия артикул.

По какво се различава NFT от криптовалутата?

NFT означава незаменим жетон. Обикновено се изгражда с помощта на същия тип програмиране като криптовалутата, като Bitcoin и Ethereum, но с това приликата приключва.

Фиатните пари и криптовалутите са “заменими”, което означава, че могат да се търгуват или обменят един за друг. Те също са равни по стойност – един долар винаги струват друг долар; един биткойн и винаги е равен на друг биткойн. Заменяемостта на криптото го прави надеждно средство за извършване на транзакции в блокчейна.

NFT са различни. Всяка от тях има цифров подпис, който прави невъзможно NFT да бъдат обменяни или равни един на друг (следователно, незаменим). Един клип на NBA Top Shot например не е равен на ВСЕКИ ДЕН просто защото и двамата са NFT. (Един клип на NBA Top Shot дори не е непременно равен на друг клип на NBA Top Shot.

Как работи NFT?

NFT съществува на блокчейн, който е разпределителна публична книга, която записва транзакции. Вероятно сте най-запознати с блокчейна като основния процес, който прави възможни криптовалутите.

По-конкретно, NFT обикновено се държат на блокчейн на Ethereum, въпреки че другите блокове също ги поддържат.

NFT се създавали или “сече” от цифрови обекти ,които представляват както материални, така и нематериални елементи, включително:

  • Изкуство
  • GIF файлове
  • Видео и спортни акценти
  • Колекциониране
  • Виртуални аватари и кожи от видео игри
  • Дизайнерски кецове
  • Музика

Дори туитовете си броят. Съоснователят на Twitter Джак Дорси продаде първия туит като NFT за повече от 2,9 милиона долара.

По същество NFT са като физически колекционерски артикули, само цифрови. Така че вместо да накара истинска маслена картина да виси на стената, купувачът вместо това получава цифров файл.

Те също така получават изключителни права на собственост. Точно така: NFT могат да имат само един собственик наведнъж. Уникалните данни на NFT улесняват проверката на собствеността им и прехвърлянето на жетони между собствениците. Собственикът или създателят може също да съхранява конкретна информация в тях. Например, артистите могат да подписват своите произведения на изкуството, като включат подписа си в метаданните на NFT.

За какво се използват NFT?

Технологиите на блокчейн и NFT предоставят на артистите и създателите на съдържание уникална възможност да осигуряват приходи от стоките си. Например, художниците вече не трябва да разчитат на галерии или аукционни къщи, за да продават своето изкуство. Вместо това, художникът може да го продаде директно на потребителя като NFT, което също им позволява да запазят повече от печалбата. В допълнение, художниците могат да програмират възнаграждения, така че да получават процент от продажбите винаги, когато тяхното изкуство се продава на нов собственик. Това е привлекателна характеристика, тъй като художниците обикновено не получават приходи от следващи продажби, след като творбата им е продадена за първи път.

Изкуството не е единственият начин да печелите пари с NFT. Марки като Charmin и Taco Bell са продали на търг тематично NFT изкуство, за да съберат средства за благотворителност. Charmin нарече офертата си “NFTP” (незаменяема тоалетна хартия), а NFT изкуството на Taco Bell се разпродаде за минути, като най-високите оферти идват при 1,5 опакован ETH (WETH) -равно на 3 723, 83 долара към момента на писане.

Nyan Cat, GIF от 2011 г. на котка с поп-тръпчиво тяло, беше продаден за близо 600 000 долара през февруари. А NBA Top Shot генерира над 500 милиона долара продажби към края на март. Един единствен акцент на LeBron James NFT донесе повече от 200 000 долара.

Дори известни личности като Snoop Dogg, Lindsay Lohan скачат на NFT освобождавайки уникални спомени, произведения на изкуството и моменти като секюритизирани NFT.

Как да купя NFT?

Ако искате да започнете своя собствена NFT колекция, ще трябва да придобиете някои ключови елементи:

Първо, ще трябва да получите цифров портфейл, който ви позволява да съхранявате NFT и криптовалути. Вероятно ще трябва да закупите криптовалута, като Ether, в зависимост от това какви валути приема вашият доставчик на NFT. Вече можете да купувате крипто с кредитна карта на платформи като Coinbase, Kraken, eToro, дори на PayPal и Robinhood. След това ще можете да го преместите от борсата в избрания от вас портфейл.

Ще искате да имате предвид таксите, докато проучвате опциите. Повечето борси таксуват поне процент от вашата транзакция, когато купувате крипто.

Популярни NFT пазари

След като настроите и финансирате портфейла си, няма недостиг на NFT сайтове за пазаруване. В момента най-големите NFT пазари са:

  • OpenSea.io: Тази peer-to-peer платформа се счита за доставчик на “редки цифрови предмети и колекционерски предмети”. За да започнете, всичко, което трябва да направите, е да създадете акаунт за разглеждане на NFT колекции. Можете също да сортирате парчета по обем на продажби, за да откриете нови изпълнители.
  • Rarible: Подобно на OpenSea, Rarible е демократичен, отворен пазар, който да позволява на художници и творци да издават и продават NFT. Токените RARI, издадени на платформата, позволяват на притежателите да преценят функции като такси и правила на общността.
  • Foundation: Тук художниците трябва да получат “положителни гласове” или покана от колеги творци да публикуват своето изкуство. Изключителността на общността и цената на влизане-художниците също трябва да купуват “газ”, за да изкопаят NFTs- означава, че тя може да се похвали с произведения на изкуството от по-висок калибър. Например създателят на Nyan Cat Крис Торес продаде NFT на платформата Foundation. Това може да означава и по-високи цени – непременно лошо за артистите и колекционерите, които се стремят да се възползват от капитала, ако приемем, че търсенето на NFTs остава на сегашните нива или дори се увеличава с течението на времето.

Въпреки че тази и други платформи са домакин на хиляди създатели и колекционери на NFT, не забравяйте да получите внимателно преди да купите. Някои художници са станали жертва на имитатори, които са изброили и продали произведенията си без тяхно разрешение.

Освен това процентите на проверка за създателите и списъците с NFT не са последователни в различните платформи – някои са по-строги от други. OpenSea и Rarible например не изискват проверка на собственика за списъци с NFT. Защитата на купувачите изглеждат в най-добрия случай оскъдни, така че когато пазарувате за NFT, може да е най-добре да имате предвид старата поговорка “предупреждение за избягване” (нека купувачът се пази).

Трябва ли да купувате NFTs?

Само защото можете да си купите NFT, означава ли, че трябва? Зависи, казва Ю.

“NFTs са рискови, защото бъдещето им е несигурно и все още нямаме много история, за да преценим представянето им”, отбелязва тя. “Тъй като NFT са толкова нови, може би си струва да инвестирате малки суми, за да го изпробвате засега.”

С други думи, инвестирането в NFTs е до голяма степен лично решение. Ако имате свободни пари, може би си струва да обмислите, особено ако има значение за вас.

Източник