Mining 101 | Какво е майнинг за криптовалути?

Що се отнася до конвенционалните фиатни парични ситеми, правителствата просто отпечатват повече пари, когато трябва. В Bitcoin обаче парите не се отпечатват – „миньорите“ го откриват. По същество компютрите по целия свят са „мои“ за монети, като се състезават един с друг.

Как се извършва добив на Bitcoin?

Добре, ето как работи: хората са в състояние да изпращат биткойни едни към друг по биткойн мрежата 24/7, но ако някои не следи транзакциите, никой няма да може да следи кой е платил X сумата. Мрежата на битокйн се справя с тази уязвимост, като събира всички транзакции, извършени през определен период в дълъг списък. Това се нарича „блок“. След това миньорът ще потвърди тези транзакции и ще ги състави в главна книга.

block.

Главна книга: Какво е това?

Главната книга, известна още като „blockchain“ е дълъг списък от блокове и може да се използва за проучване на всяка транзакция, извършена между всеки два биткойн адреса, по всяко време в мрежата. Ако се създаде нов блок от транзакции, той ще бъде добавен към blockchain, което създава все по-дълъг списък от всички транзакции, които се извършват в мрежата. Ако участвате, ще получите постоянно актуализирано копие на блока, така че да знаете какво се случва. Важно е да се има предвид, че главната книга трябва да се вярва и да се държи в цифров вид. И така, как можете да сте 100%, че блокчейнът остава непокътнат и не се намесва? Е, тук идва работата на миньора. Когато се създаде блок от транзакции, миньорите ще го поставят чрез конкретен процес. Миньорите на биткойн ще вземат информацията в блока от транзакции и ще приложат към нея математическа формула, която я превръща в нещо друго. Резултатът ще бъде далеч по-къса, случайна последователност от букви и цифри, посочени като хеш. Хешът се съхранява заедно с блока, в края на блокчейна в този момент във времето. Хешът има няколко интригуващи свойства. Например, лесно е да създадете хеш от група данни, като биткойн блок. Почти невъзможно е обаче да разберете какви са данните само като погледнете хеша. Ако трябваше да смените един символ в биткойн блок, неговият хеш би се променил напълно. Що се отнася до миньорите, те не просто ще използват транзакциите в блок, за да генерират хеш, но ще използват и други частни данни. Едно от тези парчета, например, е хешът на последния блок, съхраняван в блокчейна. Тъй като хешът на всеки блок е създаден чрез използване на хеша на блока преди него, той се трансформира в цифрова версия на восъчен печат. Блокът – и всеки блок след него – е легитимен и ако някой се намеси с него, всички биха получили сигнал. Освен това, ако трябва да фалшифицирате транзакция чрез промяна на предварително запазен блокчейна блок, хешът на този блок също ще се промени. Някой би могъл да провери автентичността на блока, като стартира хеширащата функция върху него и да установи, че хешът е различен от този, който вече е бил съхраняван в блокчейна. Блокът ще бъде забелязан веднага като фалшив. Поради факта, че хешът на всеки блок се използва, за да помогне за създаването на хеш на следавщия блок във веригата, свързването с блок също би направило грешката на следващия блок също грешка. Това по същество би довело до домино ефект; тя ще продължи по цялата верига, изхвърляйки всички от синхрон.

chart

Биткойн: Монетите, Миньорите и техните съперници

Ето как миньорите „запечатват“ блок. Всеки миньор се състезава с друг миньор. Те го правят, като използват софтуер, написан на за „копаене“ на блокове. Ако някой успешно създаде хеш, той се възнаграждава с 25 биткойни, блокчейнът се актуализира и всички участници научават за новината. Мнозина смятат, че това е тласък, необходим за поддържане на добив и за поддържане на операциите, които текат и работят. Въпреки това, както повечето неща, има няколко проблема с това. Едно е, че е изключително лесно да се създаде хеш от колекция от данни. По-специално компютрите са много добри в това. Мрежата трябва да я направи по-предизвикателна, в противен случай всеки би имал възможност да хешира стотици транзикционни блокове всяка сегунда. Това би довело биткойни да се добиват за минути. Протоколът за биткойн – правилата, които карат биткойн да работи – учишлено го прави по-труден, като разгръща нещо, наречено „доказателство за работа“. Всъщност биткойн протоколът няма да приеме всеки стар хеш. Хешът на блока трябва да изглежда по определен начин. За начало трябва да има определен брой нули в началото. Важното е да се разбере, че няма гаранция да кажеш как ще изглежда хешът, преди да го създадеш, и след като добавиш ново парче данни и играта свършва, хешът ще бъде напълно различен. Задачата на минерала за биткойни не е да променя данните, които използва, за да създаде различен хеш. Как се прави това? Това се прави, като се използва друга, произволна част от данните, наречена „без значение“. Дадено лице ще използва „nonce“ с данните за транзакциите, за да генерира хеш. Ако хешът не отговаря на необходимия формат, nonce ще се промени и цялото нещо тоново се хешира. Това е ключово, защото по този начин миньорите печелят своите биткойни; миньорите се опитват да извършват този процес в мрежата, всички едновременно, а самия процес може да предприеме редица опити да открие недействителност. Ако не може да се справите с топлината, излезте от кухнята надясно.