Какво означава GLOBALTURN за бъдещето на разгръщането на TURN

subspace.com

След като W3C и IETF официално определиха WebRTC като уеб стандарт, той бързо се превърна в най-влиателната технология за разработчици в реално време.

След многото случаи на употреба? Видео/аудио стрийминг на живо, инструменти за сътрудничество и комуникация, интернет на нещата, машинното обучение, игри с виртуална реалност и др.

Сървърите на TURN, които се използват за свързване на сесии, когато няма директен маршрут, са от решаващо значение за повече внедрявания на WebRTC. Но доминиращата парадигма за това как да се оптимизира внедряването на TURN сървъри се разви през последните две години.

Цахи Левент-Леви, известен писател и експерт в пространството на WebRTC, засегна това в скорошна публикация, описваща как управляваният TURN осигурява скорост и простота в сравнение със самостоятелното хостване/използването на coturn.

“Въпросът не е дали да използвате управлявана услуга WerRTC TURN или да внедрите своя собствена – въпросът е коя управлявана услуга WebRTC TURN да изберете. Защо? Защото това е изключително лесно за приемане и замяна с нулево блокиране от страна на доставчика.

Цените за важни, но също така и глобалният отпечатък, латентността и качеството. След това има неща като това, че действително върши работата си- процентът на успешните връзки, които получавате с него”.

Както крайните потребители на приложения в реално време очакват качествени връзки д ниска латентност, така и бъдещето на внедряването на TURN зависи от това дали разработчиците ще могат да се възползват от гъвкави и лесни за приемане опции.

Това насочва към по-значителна промяна: какво би станало, ако самата мрежа предлагаше услугата TURN?

Макар че управляваният TURN е сравнително нова категория, Global TRUN представляват значително по-розлично бъдеще за разработчиците и предприятията, които използват WebRTC.

Тази ландшафт не изисква промени в хардуера или конфигурацията на крайния потребител, а внедряването се извършва чрез прост API. Той също така осигурява постоянно действаща защита срещу хакери, които координират разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS).

subspace.com