Вашингтон предупреди: Пуснете цифрови монети или кажете сбогом на доминиращия долар

Група ентусиасти работещи по проекта за цифровия долар, предупреди че неуспехът за стартирането на американската цифрова валута на централната банка (SBDC), може да струва много скъпо за страната – и може долара да загуби статута си на световна резервна валута.

Ако доларът трябва да остане световна резервна валута в настъпващия век, той не може да остане аналогов инструмент и разчетна единица за нещата, все по – деноминирани като цифрови символи. Самият той трябва да се превърне в цифрова токенизирана валута, която измерва, поддържа и осъществява сделки със световните сделки със световните цифрови токенизирани ценни неща.

Групата е сформирана по-рано тази година. Тази група се оглавява от Кристофър Джанкарло, бивш ръководител на главния финансов регулатор на страната – Комисия за търговия със стокови фючърси (CFTC) и се управлява в координацията с Accenture. Даниел Гофрин, изпълнителен директор на Gattaca Horizons и бившият главениновационен директор на CFTC, е част от управителния комитет на групата.

Бялата книга включва редица причини, поради които групата смята, че има нужда Федералният резерв да въведе CBDC, и се стреми да очертае начините, по които САЩ могат да се стремят да пуснат цифров долар.

Нарастващ е броя на американските и финансови експерти и политици, които призоваха Фед да действа бързо или да следва китайския модел и как се развива дигиталния юан, който вече се използва в някои големи китайски мегаполиси като пилотен проект.

В действителност редица доклади твърдят, че очевидното желание на Пекин да ускори дигиталния юан – известен в Китай като DCEP е част от по-широк план за премахване на контрола върху световните финансови пазари.

Авторите на бялата книга предупреждават за следното:

Ако платежните системи биха могли да заобикалят западните банки, силно свързани икономически и геополитически с резерви в щатски долари, ефективността на икономическите санкции като централен и обединяващ инструмент на външната ни политика би била изложена на сериозен риск. Това би би означавало, че главното лидерство на Съединените щати, особено в упражняването на мека власт, също би било изложено на риск“.

Групата ентусиазираше потенциала на американска CBDC, пише.

Проектът може да предложи по-широк достъп до долара, намалени оперативни усложнения, подобрена ефективност на разходите, по-голяма прозрачност на пазара, намален риск от контрагента и повишена ликвидност на търговския оборот.

„Той също така твърди, че цифровите “фиати“ ще ускорят търговските сделки и „ще позволи на парите да текат по-ефективно през местната и външната икономика“.