Виталик Бутерин е прав. Криптовалутата се разпада, казва председателят на фондация IOTA

beincrypto.com

Виталик Бутерин е притеснен за дистопичния потенциал на криптовалутите и има право да се притеснява, казва Доминик Шинер, съосновател и председател на IOTA Foundation.

На всеки няколко месеца някое от големите мейнстрийм издания се издига над задължителното “ето кратък буквар за крипто” и се гмурка в културата (или в някой от нейните ръководители) с известна степен на журналистическата сериозност. Този месец Time направи профил на Виталик Бутерин, като преплете интервюто му с подробности за ботаническите забавления на ETHDenver.

Виталик и медиите

Виталик Бутерин е мечтаният профил, и то не заради силната му криптографска биография. В медиите той е новата итерация на герой от времето на Зукърбърг – 2008 г. Той е гениално момче, което е имало добра идея, която го е катапултирала в светлината на прожекторите, която той никога не е търсил и изглежда не го интересува особено. Той те е изпълнител и е известен с нестандартния си сартоар – пухкавите му пижамени панталони се приемат със същото недоумение, с което някога се приемаха вездесъщите качулки на Зук.

Нищо от това не е оказало забележимо отрицателно въздействие върху силата на обожанието на неговите последователи. “Цялата ми нетна стойност е в ръцете на този човек”, написа един от участниците в ETHDenver в Twitter заедно със снимка, на която позира с Бутерин. Бутерин гледа встрани от камерата и изглежда видимо неудобно с лента за глава и конферентен ремък.

Основните медии никога не са знаели какво точно да правят с криптовалутите, но когато видят динамична (макар и неохотна) тема, те я познават. Помага и фактът, че Бутерин прекарва профила си в изразяване на съмнения относно бъдещето, което е открил. Той изразява желанието си да направи Ethereum по-политически и “по-малко неутрален”, особено след руската инвазия в Уктрайна. Бутерин сравнява гласуването с монети с плутокрация. Той знае, че криптовалутата “се превръща в дясно ориентирано нещо”, което може да бъде най-малкото лошо за бизнеса. Бутерин признава нейния “антиутопичен потенциал” и авторът изброява някои от тези антиутопични случаи на употреба: укриване на данъци, изхвърляне на замърсители, пране на пари и правене на богатите още по-богати.

Vitalik Buterin

Виталик и маймуните

С други думи, общественото възприятие на криптовалутите се разклаща. А защо да не е така? Какво се очакваше да си вземе средностатистическият зрител от бездушната и почти фарсова размяна на мнения между Парис Хилтъни Джими Фалсън с участието на съответните им отегчени маймуни. Ако криптовалутите се посрещнат с обществена насмешка, то е защото криптопространството е дало на обществото достатъчно причини да не му се доверява.

Можем да спорим помежду си за това колко въглероден диоксид изхвърля добивът на биткойни в света, но за обикновения човек това е без значение. Те ни виждат като злодеи от комиксите, които изхвърлят въглерод, за да направят богатите по-богати, да извършат измами и да избягат данъци. Останалото е шум.

Линията се спуска

Просто погледнете секцията с коментари за “Линията се издига”, унищожителния двучасов документален филм в YouTube, посветен на NFTs. Видеото беше разпространено в технологичните среди, но вече има 6,5 милиона гледания и продължава да брои. Няма как да не го забележим. В очите на обществеността скучаещите маймуни и всички останали сме лошите, които предлагаме неработещи технологии в една неработеща капиталистическа система на неработещи хора. И това е наша собствена вина.

Нещата, които допуснахме да завладеят криптопространството и неговото общество възприемане, бяха пагубни за масовото приемане. Бутерин изглежда споделя това мнение, като казва пред Time, че криптофинансирането на украинското правителство след руската инвазия “напомня на много хора в криптопространството, че в крайна сметка целта на крипто не е да се играят игри с милиони снимки на маймуни.

Нито пък за да накарат Елон Мъск да ви забележи в Twitter. Хората, които никога преди това не бяха чували за Dogecoin, знаеха, че той се срина по време на участието на Елон Мъск в Saturday Night Live. Има волатилни пазари, а след това има каквото и да е било, а то беше директен удар.

Като цяло мемори монетите са PR катастрофа за криптовалутите. Те са превозни средства за реализиране на висока печалба да професионалните търговци за сметка на тези, които не знаят какво правят. Лесно е да се подиграваме на това – в крайна сметка това е свят на доживотното ядене на до-живот! Но краткосрочното самодоволство може да не си заслужава цената в дългосрочен план.

vitalik buterin

Нашите измами, самите ние

Шегата може да е в това, че също толкова непривлекателни измами са по-рядко срещани при монетите-мемоари, отколкото при монетите, които претендират за реална употреба. Лесно е да се измамят абсолютно начинаещи криптомонети с появата на техническа пътна кърта и DevOps екип, например, само за да се дръпне килимчето, да се премахне целият капитал от него и да изчезне за една нощ. Това не се случва с волатилните мемекоини. Случва се с pump-and-dump проекти, маскирани като нещо по-солидно, предназначено да се насочи към напълно нови инвеститори.

Ето защо държавните регулатори ни дишат във врата. Знаем, че можем да бъдем блокирани в цели държави. Китай го доказа. Тук, на запад, Канада положи прилични усилия да го направи по време на конвоя от камиони. Ние сами си поставихме мишена на гърба и се държим от истински подобряващата обществото и граничеща с утопията предпоставка на криптовалутите? Да се качим с “FUD” в Twitter, да търгуваме с маймуни и да мамим нищо неподозиращи хора, защото по някаква болна причина те уж го заслужават?

Вместо с нетърпение да привличаме нови потребители, ние ги отблъскваме. Това не е просто PR катастрофа. Това е подкопаване на цялото бъдеще на криптовалутите, а призивът идва отвътре.

Торпилирането на масовото приемане и общественото ни възприятие от самодоволство не е жизнеспособен път напред. Виталик е прав. Трябва да се съберем.

Доминик Шинер е съосновател и предприемач на фондация IOTA – една от най-големите и екологични екосистеми за криптовалути в света. Мисията на фондация IOTA е да подкрепя изследването и разработването на нови технологии за разпределена счетоводна книга (DLT), включително IOTA Tangle.

beincrypto.com

Default image
БУЛЧЕЙН
Articles: 319