Правителството на САЩ планира да използва USDC Stablecoin за предлагане на чуждестранна помощ във Венецуела

Опозиционният лидер на Венецуела, който беше заточен в Испания, си партнира с базираните в САЩ компании за криптоваулта AirTM и Circle, за да улесни разпределението на средствата за здравни работници в страната на северното крайбрежие на Южна Америка.

Главният изпълнителен директор на Circle, Джереми Алтър, заяви, че партньорството включва „сътрудничество с Боливарската република Венецуела, водено от новоизбрания президент Хуан Гуайдо, базиран в САЩ финтех иноватор AirTM, и координация и лицензиране с правителството на САЩ“.

Венецуела участва в избори, на които Хуан Гуайдо беше обявен за новоизбран президент на страната през януари 2019 г. Той обаче не успя да измести президента Николас Мадуро, който беше обвивен в фалшифициране на изборите, за да се задържи на властта.

Оттогава няколко държави включително САЩ, дадоха официално признание на Гуайдо за президент на Венецуела. Администрацията на Тръмп предложи форми на помощ на ръководеното от Гуайдо правителство в изгнание. Усилията на правителството на САЩ обаче не успя да отстранят президента Николас Мадуро от поста.

Избраният президент Хуан Гуайдо ръководи бизнес партньорство с платежоспособната технологична компания Circle и американската борса за криптовалути AirTM, за да разпределя средства за помощ на здравните работници и други местни жители във Венецуела. Американското правителство предложи лицензиране и координация.

Избухването на пандемията COVID-19 ускори трудностите на Венецуела. Хиперинфлацията в страната е оказала неблагоприятно въздействие върху медицинските работници, пациентите и местните жители, които в няколко случая са установили, че средствата стават безполезни.

Криптовалута USDC на Circle има потенциал да се справи с такава ситуация, тъй като е стабилна монета, чиято стойност е фиксирана към щатския долар и следователно не страда от промени в цените като местната валута на венецуелския боливар. Освен това USDC е виртуална валута, което улеснява разпределението на средствата на хора, които имат спешна нужда.

Федералният резерв на САЩ и Министерството на финансите щяха да предоставят средства на правителството на Гуайдо, което след това ще използва средствата за монетиране на USDC. След това USDC ще бъде лиснат на крипто борсата на AirTM, където ще бъде разпределен в портфейлите на венецуелските медицински работници и местните жители, които могат да изтеглят средствата като боливари по курса на свободния пазар.

AriTM има собствена виртуална дебитна карта (мобилно приложение), следователно медицинските работници и местните жители не би трябвало да взаимодействат с венецуелска банка. В момента борсата AirTM има около 500 000 клиента в Венецуела и броят им непрекъснато нараства.

Сложните отношения между Венецуела и САЩ

От 2016 г. Венецуела страда от хиперинфлация, отчасти причинени от противоречивия президент на страната Николас Мадуро, облегнат на печатане на пари. Необходими са форми на помощ за справяне с продължаващата икономическа криза в страната. Но отношенията между Венечуела и САЩ са обтегнати, откакто Уго Чавес стана президент на Венецуела през 1999 г. и дори се влошиха, когато администрацията на Тръмп призна Хуан Гуайдо, лидер на опозицията, за президент на страната вместо наследника на Чавес през януари 2019 г. Николас Мадуро.

САЩ полагат усилията за изпращане на помощни средства за облекчаване на страната, които венецуелците преживяват. Администрацията на Мадуро обаче е обвинена, че е препъни камък, за да позволи на страната да влезе хуманитарна помощ. В началото на септември тази година администрацията на Мадуро отказва на ванецуелците достъп до американската образа за криптовалута Coinbase и платформата за парични преводи MercaDolar за разпределяне на 18 милиона долара помощ. Настоящето сътрудничество обаче е направило забележителна история, в която криповалутата в щатски долара ще бъде използвана за предлагане на чуждестранни помощи.