US Bank дебютира с услуги за попечителство на криптовалути за мениджъри на фондове

Blockchain.News

Петата по големина американска финансова институция за търговия на дребно, US Bancorp (известна още като US Bank), ще предоставя услуги за попечителство на криптовалути Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH) и Litcoin (LTC).

Както съобщава CNBC, услугата ще бъде достъпна само за управители на институционални фондове и ще се администрира съвместно от NYDIG, който ще служи като попечител.

Стремежът на американската банка допълнително потвърди постепенното навлизане на традиционните банкови институции с големи имана в пространството на цифровите валути. Макар че през годините много от тях седяха отстрани, през последната една година нарастващото търсене на попечителски и свързани с тях услуги сред големите институционални клиенти и разшири интереса към попечителските и свързаните с тях услуги, включващи нововъзникващия клас активи.

“Клиентите ни започнаха да се интересуват много сериозно от потенциала на криптовалутите като диверсифициран клас активи”, казва Гунян Кедия, заместник-председател на отдела за управление на благосъстоянието и инвестиционните услуги на банката”. “Не вярвам да има нито един мениджър на активи, който да не мисли за това в момента”. Изпълнителният директор на банката също така посочи, че скоро услугата ще обхване и други цифрови валути, включително Ethereum.

Само мениджъри на фондове, работещи в САЩ и Каймановите острови, ще имат достъп до попечителските услуги на US Bank. Макар това да изглежда донякъде ограничаващо за услугата, която е много търсена в световен мащаб, банката отбелязва, че търсенето от САЩ може да нарасне рязко, след като Комисията по ценни книжа и фондови борси (SEC) одобри първия продукт Bitcoin ETF. Според Кедиа клиентите ще трябва да осигурят подходящи проверки “Познай своя клиент”. (Know Your Customer – KYC), за да могат техните клиенти да получат достъп до услугата.

Банковите гиганти, сред които Coldman Sachs и BNY Mello, също обявиха своите услуги за попечителство на криптовалути в съответствие с популярното търсене от страна на клиентите. Лесното предоставяне на тези услуги получава своята подкрепа от банковия регулатор OCC, който предостави на националните банки правото да предлагат попечителски услуги още през септемри 2020 г.

Blockchain.News