Отключване на възможности с криптоплащанията

Bitfinex Pay

Настъпи нова цифрова епоха, а децентрализацията, неприкосновеността на личния живот и самоконтролът играят ключова роля в новите бизнес модели.

Днес обществото цени индивидуалния избор и контрола върху финансите и личните данни повече от всякога; поради това децентрализираните технологии, като например цифровите валути, набират положителна скорост.

От пускането на протокола на биткойн през 2009 г. криптовалутите отбелязват голям ръст. Предприемачи, институции, политици и правителства възприемат цифрови валути за съхранение или обмен на стойност, а през юни 2021 г. Салвадор стана първата държава, която призна Биткойн за законно платежно средство.

Биткойн се превърна в шестата по големина валута в обращение, като по този начин се превърна в един от най-значимите участници в световното парично предлагане.

Освен това криптовалутите се доказаха като надеждно средство за съхранение на стойност, разчетна единица и удобен начин за прехвърляне на стойност.

В тази статия ще се съсредоточим върху последния случай на употреба и ще разкажем за предимствата на криптовалутите като средство за размяна и за това как фирмите и физическите лица могат да разкрият възможности чрез криптоплащания.

Плащания н традиционната финансова индустрия

С течение на времето дигитализираната икономика се разнася, ускорена от интернет и мобилните телефони. Неотдавна мерките за превенция на пандемията COVID-19 доведоха до по-широко разпространение на онлайн търговията на дребно.

Освен това през последното десетилетие станахме свидетели на много иновации в областта на финансовите услуги. В целия свят се появиха нови банки и финтех, които разработиха решения за дигитализиране и подобряване на потребителското изживяване при банковите услуги и платежните механизми.

Всички тези иновации обаче не успяха да променят из основи нашия икономически сектор. Традиционната финансова и банкова индустрия остава остаряла и има много слабости, които оказват отрицателно въздействие върху вътрешните и международни плащания.

Въвеждането на цифровите валути на централните банки показва признанието на правителствата, че традиционната финансова система се нуждае от фундаментална промяна, за да отговори на нуждите на света.

И така, нека се спрем по-подробно на това кои са някои от тези слабости.

Скъпи и бавни международни плащания

Международните плащания са скъпи, неефективни и свързани с много трудности. Вероятно половината от проблема се състои в това, че всяко трансгранично плащане изисква конвертиране на чуждестранната валута, което включи различни посредници, надценки и разнообразни разпоредби.

Колко конверсии изисква една международна трансакция? Статия, публикувана от Coindesk, показва, че повечето международни плащания се нуждаят от две или повече конвертиране на валути.

Тази неефективност е особено неудобно за икономиките, които зависят от паричните преводи и които, според Световната банка, губят поне 6,8% от парите си само за такси.

Технологични компании, като Venmo и PayPal, разработиха решенията за разплащания между равнопоставени партньори, които намаляват броя на посредниците и подобряват потребителското изживяване. Тези решения обаче все още зависят от банките за уреждане на средствата и в повечето случаи потребителите все още трябва да чакат от 1 до 5 работни дни, за да получат достъп до тях.

Освен това международните плащания обикновено се обменят в местните валути, което води до загуба на средства поради обменният курс.

 • Финансова репресия

В традиционната финансова система всяко правителство има суверенитет върху местната си валута. Ето защо, когато дадена икономика преживява криза, правителството може да прилага контрол върху това колко местни пари могат да се обменят и да забрани чуждестранните валути, за да предотврати спекулациите срещу местната си валута.

В много случаи този валутен контрол води до финансови репресии, като например замразяване на банкови сметки, наблюдение на плащанията и забрана на финтех приложения и др.

Да вземем за пример Венецуела. От 2016 г. насам икономиката на Венецуела преживява тежка хиперинфлация; освен това в страната има авторитарен режим.

Финансовата репресия, наложена от техните правителства, не позволява на гражданите им да запазят стойността на парите си, да се предпазят от инфлация и да участват в световната икономика.

Аржентина е друг пример за юрисдикция, която прилага валутен контрол, за да смекчи финансовата си криза.

Финансовата репресия съществува в рамките на традиционната финансова система, което означава, че в настоящата структура не всички индивиди имат пълен контрол върху парите си.

 • Финансово изключване

Достъпът до финансови услуги и от решаващо значение за борбата с бедността в световен мащаб, тъй като предоставя алтернативен начин за спестяване на пари, искане на кредити и изпращане или получаване на парични преводи. По данни на Световната банка в световен мащаб 1,7 милиарда възрастни все още не са банкирали.

Все още не са ясни основните причини за небанковото население. Въпреки това изследвания на Световната банка показват, че някои от причините, поради които хората остават извън банковата система, са:

 • Те не се доверяват на финансовите институции
 • Те не смятат, че е необходимо да имат банкова сметка
 • Липса на богатство или постоянен доход
 • Необходимост от подходяща документация
 • Липса на образование
BFX eShopping

Решението за криптоплащанията

Повечето от изброените по-горе предизвикателства изискват фундаментална промяна във финансовата система, а криптовалутите са доказали способността си да смекчават слабостите на традиционната финансова система. Ще обясним подробно в следващия раздел.

Криптоплащанията следва да се разглеждат като допълващ платежен механизъм, който разширява възможностите на хората, а не непременно замества съществуващите методи на плащане.

Решенията EMV като MasterCard и компаниите за онлайн обработка като PayPal наскоро започнаха да поддържат криптовалути, което показва голямото търсене на решение за достъп до цифрови активи и тяхното изразходване.

И така, какви са ползите от криптоплащанията?

 • Бързи и евтини разплащания

Криптовалутите функционират в мрежа от типа “peer-to-peer”, в която няма отделен посредник, който да съхранява сметките за обработка на трасакции. Едно лице може да плати директно на друго лице по цифров път, без да е необходим посредник, който да регистрира обмена.

Освен това криптовалутите са без граници, което означава, че не са свързани с никоя юрисдикция.

Затова можете да изпратите или получите международно плащане по-бързо и да платите по-малка комисиона чрез блокчейн мрежа, отколкото чрез финансови институции.

За да илюстрираме това, през 2020 г. Bitfinex направи трансакция за 1,1 млрд. долара с BTC само за 0,68 долара.

Screen Shot 2021 11 16 at 13.18.50

Устойчив на цензура

Тъй като публичната блокчейн мрежата без разрешения не се нуждае от централен орган, който да действа като посредник, потребителите имат избор и контрол върху своето богатство.

Това има положително въздействие, особено за хората, които живеят в икономиките с парични ограничения, каквито са Аржентина и Венецуела. Така например търговците могат да получават плащания за своите продукти и услуги във валута, която им позволява да запазят стойността на парите си и по този начин да се предпазят от инфлацията.

 • Финансово приобщаване

Небанковите и финтех технологиите са си поставили за цел да банкират хората с недостатъчно навици за банкиране. Повечето от техните иновации обаче са насочени към сметката, а не към системата. Криптовалутите могат да подобрят финансовото приобщаване главно по два начина.

 • Намаляване на разходите

Криптоплащанията намаляват системните разходи, като намаляват броя на ппосредниците, което е много полезно за пазара с недостатъчно обслужване, особено за физическите лица, които зависят от парични преводи.

 • Достъп до

Всеки може да получи достъп до всички криптовалути и да изпраща или получава плащания от когото и да било, независимо къде се намира по света. Тази достъпност може да помогне на марганализираните общности да общности да участват в световната икономика и да се присъединят към международната търговия.

Открийте възмости с Bitfinex Pay

Глобализираният и дигинален начин на живот на обществото изисква по-безопасни, по-бързи и по-евтини механизми за плащане, а Bitfinex Pay е идеалното място за бягство в света на криптоплащанията.

Bitfinex Pay е джаджа, която позволява на потребителите и търговците да плащат и приемат безпроблемно криптоплащанията в Bitfinex, Lightning Network BTC, Ethereum и Tether токени директно в сметката ви в Bitfinex и без допълнителни такси.

Какви са ползите от използването на Bitfinex Pay?

 • Първокласна технология. Плащането на Bitfinex е подкрепено от първокласна технология и опита на Bitfinex като една от най-дългогодишните криптоборси.
 • Лесен за използване. Използването на криптовалути н началото може да бъде много сложно. Bitfinex Pay обаче е много проста; не е необходимо да сте запознати с блокчейн, за да я интегрирате в онлайн магазина си и да започнете да приемате криптоплащания.
 • Директни криптоплащания. Bitfinex Pay разширява възможностите за купувачи и търговци. Лицата, които получават пари в криптовалути, могат да харчат средствата си в същата валута, без да е необходимо да конвертират напред – назад между криптовалути и издадени от държавата валути, за да правят покупки.

Как работи?

На първо място, трябва да надсторите. Този процес се състои в регистрацията на Bitfinex, кандидатстване за верификация на търговеца и вграждането на Bitfinex Pay в страницата ви за плащане. Можете да намерите всички стъпки по-подробно тук.

PAY How it works Screenshot

След като успешно сте активирали търговската си сметка, това е пътят, който клиентите ви ще извървят.

Данъчно облагане

Трансакциите с виртуална валута вече се облагат с данък в повечето юрисдикции. Данъкоплатците, които не отчитат правилно трансакциите си с виртуална валута, могат да бъдат проверявани за тези трансакции, кагото е необходимо, да бъдат подведени под отговорност за глоби и лихви. Режимът на данъчното облагане е различен в различните държави и може да включва сложни правила.

С течение на годините Bitfinex разработи инструмент да отчитане, който помага на потребителите да проследяват трансакциите си в платформата. Инструментът е достъпен тук: Когато подавате данъчните си отчети, моля, потърсете независим правен съвет. Приложението е предназначено само за удобство и по никакъв начин не представлява правен или данъчен съвет.

Например приложението предоставя на потребителите достъп до общия им баланс (като се вземат предвид балансите на всички портфейли в Bitfinex и търговските позиции, печалбата и/или загубата и други функции.

Въпреки че първият блок на биткойн е изкопан през януари 2009 г. криптовалутите все още са в начален стадий на развитие и е очевидно, че все още много работа за вършене, особено в регулаторните области. Ето защо горещо ви препоръчвам да се консултирате с данъчен специалист, който да ви помогне да разберете как трябва да отчитате плащанията с криптовалута във вашата страна.

Въпреки всички регулаторни пропуски, нещо неопровержимо е, че с преминаването на света към безналична икономика криптовалутите са жизнеспособно допълнение към съществуващите платежни системи, така че не чакайте повече и започнете сега с Bitfinex Pay.

Регистрирайте се в Bitfinex с референтен код S86TeBOJC и спестете 6% от такси за търговия в Bitfinex.