Децентрализирана борси – UniSwap срещу SushiSwap

Децентрализираната борса (DEX) е начин за обмен на криптовалути или други базирани на блокчейн активи без централизирана агенция или посредник. Тези нови борси за децентрализирано финансиране (DeFi) са наследили предимствата на блокчейна: децентрализация, цензурна съпротива (като например KYC), изключително висока сигурност и непроменливи данни.

Всеки, който има адрес Ethereum, може да се присъедини към екосистемата DeFi, където можете да се насладите на почти всички финансови услуги на традиционните финансови институции. Това означава, че DeFi може да улесни достъпа до банкови и финансови услуги за всеки, който има интернет връзка, и може да увеличи финансовото включване за милиарди небанкови хора и отдалечени общности.

Най – популярните децентрализирани борси или протоколи са UniSwap, Aave, SushiSwap, Compound, Finance, Balancer, 0x, Bancor, DDEX, Curve, IDEX, justSwap и др. Те се базират предимно на Ethereum блокчейн мрежа. Някои от тях са базирани на други публични блокчейни като EOS и Tron.

Много децентрализирани борси или използват традиционния модел на книгата за поръчки, докато други са възприели по – популярен модел на автоматизиран меркет мейкър (AMM), който осигурява автоматизирана ликвидност. DEX, който осигурява ликвидност, се нарича „доставчик на ликвидност“ или „земеделски производител“ (процесът на осигуряване на крипто ликвидност и печелене на крипто се нарича земеделско производство).

Доставчикът на ликвидност или земеделският производител на добив са DEX, които печелят криптовалути, като предлагат собственост на криптовалути в определен период от време. Концепцията за доставчик на ликвидност не е нищо ново и се използва при Forex (FX) търговията, която е посредник, който може да купува и продава пари, като по този начин печели пари. Банкор (Bancor) беше първият проект, който внедри AMM.

Децентрализираният обмен на бележки и третото поколение децентрализирано движение

Биткойнът и свързаната с него блокчейн технология държат обещанието да премахнат „доверените трети страни“, доколкото е възможно. Етериум (Ethereum) представи интелигентни договори, като внедри технологиите, стоящи зад биткойн, което превърна децентрализираното приложение (Dapps) в реалност.

Сега UniSwap и SushiSwap допълнително разшириха децентрализираната в обмен и търговия, премахвайки доверени посредници и имайки потенциала да заменят традиционните концепции за търговия, обмен и комунални услуги. За съжаление не е изненадващо, че има много новини за манипулация в централизираните крипто борси. По-рано през септември най-голямата и третата по-големина корейски борси в Корея бяха атакувани от полицията за разследване на измами. Ето защо в традиционните финансови отрасли регулаторните органи като Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) и Органът за финансово поведение на Обединеното кралство (FCA) са много важни за нормалните финансови дейности. Но дори и при такива разпоредби, ние все още страдаме от измами и висок вход при влизане.

След Биткойн (Bitcoin) и Етериум (Ethereum) и УниСуап (UniSwap) е движението за децентрализация от трето поколение. Очаква се, че децентрализираните борси в крайна сметка напълно ще премахнат централизираните борси и техните приложения, тъй като тя се разширява от традиционната финансова индустрия – екосистемите около системите за търговия, разплащания и сетълмент ще бъдат променени.

UniSwap, VS SushiSwap, Текуща DEX война

окато децентрализираните борси дават много обещания за бъдещето, тяхното развитие досега беше интересно да се наблюдава. Важно събитие е войната между UniSwap и SushiSwap, която оказа силно влияние върху развитието на DEX.

UniSwap е водеща децентрализирана борса – набор от интелигентни договори в мрежата на Ethereum, който прилага протокол за автоматизирано предоставяне на ликвидност . SushiSwap е вилица на UniSwap, която добави собствен стимул, особено за доставчик на ликвидност (LP), и се превърна в успех за една нощ.

Въпреки че SushiSwap е един от много вилици на UniSwap, не можем да не споменем децентрализираните борси, без да споменем SushiSwap. SushiSwap промени логиката в конкуренцията на децентрализираните борси. Важността да бъдеш голям геймър с огромни средства и правила за стимулиране на общностите е подчертана и е получила много критики и за това.

„ Сушито е услуга за един ден от всеки компонент разработчик най-много [….]. Това са просто китове, които играят кит игра, опитвайки се да спечелят от хип цикъл и стойността, създадена от UniSwap“.

Наскоро регулиран обмен в Coinbase показа Uniswap Token UNI вместо Sushi Token. Миграцията на SushiSwap източи много активи от UniSwap към SushiSwap. Изправен пред натиска на SushiSwap и много други разклонения, UniSwap спешно представи свой собствен UNI -токен.

Символът за управление като стимул за доставчиците на ликвидност или дори за заемодателите изобщо не е нов. Всъщност повечето децентрализирани борси имат естествени токени. Този токен може да бъде монетизиран и това богатство се създава чрез доверието на купувачите в бъдещето на проекта или просто токенът ще се повиши.

Правило срещу човешката природа, SushiSwap отразява слабостта на настоящия дизайн на DEX

Зад SushiSwap Hype стоят дизайнерските дефицити в UniSwap. В крайна сметка не можем да разчитаме на морала и да вярваме, че всички хора ще постъпят правилно. SushiSwap е труден урок, научен от Хейдън Адамс в UniSwap, който наблюдаваше как SushiSwap се разклонява от собствения си DEX и привлича над 1,3 милиарда долара за първата седмица.

Адамс каза за SushiSwap:

„Не мога да разбера кой се преструва и кой законно не разбра, че $ 1B TVL, депозиран в невероятно рискова инвестиция в еднодневно известие, е предимно масивни китове. Всеки, който говори за общност срещу VC тук, е или заблуда или умишлено подвежда“.

В SushiSwap участниците могат да заложат активите си, за да спечелят SUSHI токени, което не е нищо ново за ликвидността на мината, в този случай обаче активите са токени UniSwap, което позволява на родителите да добавят SUSHI токени, без да се налага да се отказват от наградите на доставчика си на ликвидност.

SushiSwap ни показа, че настоящият модел на децентрализиран обмен не е перфектен и се нуждаем от по-добри правила за дизайн. Освен SushiSwap, има много други децентрализирани борси като вилици на UniSwap. За почти всички „форкинг“ децентрализирани борси, основният им фокус е върху това как да продават своя такен за перспективна от други доказани и стабилни монети. Създаването на раздвоена децентрализирана борса и нейният токен е питка за най-способните разработчици, но стойността на тези DeFi токени често разчита на пазарните настроения, маркетинга, който граничи с пропагандата и дори измама.

Това прилича на много на ICO проекти от 2017 г., които повечето големи държави вече са забранили или са направили незаконни като в Америка и Китай.

Проблемът с вилицата вече съществува в биткойн. Някои популярни проекти като Litecoin, Bitocin Cash (BTC), Bitcoin Version (BSV) са биткойн „хард форкове“ или повторна употреба на кодовата база. Но няма реални съществени нововъведения в някои диво признати биткойн вилици като Litecoin. За разлика от децентрализираните борсови вилици, биткойн вилиците поне трябва да поддържат мрежата чрез изчислителна мощност.

Екосистемата DEX е много млада и ще бъде много важно в тези ранни етапи да се премахнат дизайнерските недостатъци и да се пази от неизбежни измамни проекти, които ще се опитат да се възползват от зараждащия се свят на децентрализирано финансиране.