Разбиране на токеномиката – въведение в икономиката на токените

bulchain.com

Токеномиката изучава как работят криптовалутите в по -широкия контекст на крипто екосистемата и свързаните с тях политики. По-конкретно, за да разберете токеномиката, ако искате да разберете по-добре крипто пазара, за да може някой ден да станете първокласен крипто инвеститор, по-добре е да направите свое собствено проучване. Но какво точно означава това? Винаги чуваме влиятелни хора, които определят монетите си с “това не са финансови съвети, направете свое проучване”. Въпреки това, това не е от полза, ако не знаете откъде да започнете да изследвате.

Ето защо днес започваме с въведение в “токеномиката”. Анализът на токеномиката на проекта е най-малкото, което трябва да направите, преди да решите да инвестирате в него. С криптовалутите също ще искате да комбинирате някои традиционни технически анализи от света на старата школа за търговия с акции и някои верижни реакции.

Какво представлява токеномиката? Токен икономика…

Никога ли не сте се чудили какво представлява някои криптовалути по-ценни от други? Нека да разгледаме две, които бяха в новините напоследък – Bitcoin и Dogecoin. Те са подобни помежду си, но все пак един BTC струва приблизително 44, 145.00 долара днес, а един DOGE струва 0,249348 цента. Защо така? Токеномиката може да ни даде някои отговори.

XsdqAmzZRMrTaIaD8Zjw derive the optimal tokenomics model for your ico.png 1024x536 1

Терминът означава “Токен икономика”. Това е добър начин да го запомните. Токеникономиката се отнася до качеството на токена и се състои от всичко, което влияе върху стойността на токена. Качеството и стойността са неща, които или ще убедят интелигентните инвеститори да купят, или ще избегнат жетон. Това звучи така, сякаш може да доведе до безброй заешки дупки. Но да не се страхуваме, в крайна сметка всичко ще има смисъл.

Преди да започнем нашето пътуване обаче, нека изясним термина “монета” срещу “жетони”. Ще чуете тези термини, използвани взаимозаменяемо; обаче монетите и жетоните са две различни неща в “криптовселената”.

Какво представляват токеномиката? Монети срещу жетони…

Първо, монетите са естествени за блокчейна. Въпреки че могат да имат и други приложения, монетите най-често се използват като пари. Така че, монетите са криптовалути, подени в техните собствени блокчейни като Bitcoin и Ethereum. Според Комисията за ценни книжа и борси (SEC) те функционират като валути. Следователно и BTC и ETH са изброени като такива.

От друга страна, символите служат за друга цел. Те имат уникални случаи на употреба и представляват “неща” в своята екосистема. Но те не са непременно ограничени до една конкретна роля. Токените могат да представляват неща като залог или права на глас и могат да съществуват в множество блокчейн. Decentraland например изгаря своя маркер MANA при закупуване на цифрови активи на своя пазар.

Mhooo5eQ6i2gbxkBOmQF 20 10 What is Decentraland v1 1024x576 3

Сега, когато знаете разликата, можете да бъдете много скучни на партита и да коригирате хора, които използват термините “жетони” или “монети” извън контекста.

Но има друга причина да се признае разликата, а това са правителствените разпоредби. Регулаторите третират монети и жетони по различен начин и това има значение за вас като инвеститори. Някои жетони имат характеристики, които ги правят зловещо подобни на акциите на компанията и последното нещо, което искате, е SEC да дойде и да удари вашия проект с тежка глоба или, още по-лошо, да го затвори.

Съвет за крипто рейтинги

Следователно, преди да инвестирате в символичен дългосрочен план, ще искате да знаете дали подходящата документация и била подадена до регулаторите и дали вашият проект има компетентен правен екип, работещ с намеса в случай на потенциални пламъци.

Ако вашият жетон рискува да бъде етикетиран като ценна книга, може да искате да избегнете инвестирането или поне да сте готови да изхвърлите бързо. Съветът за крипто рейтинга оценява много от основните криптовалути и ги оценява въз основа на риска от регулаторни действия. Можете също да прочетете за пример от това в реалтия живот. “Проучване на делото SEC Ripple (XRP)

mxicMiQ6Tcus47DdWZxG 20 12 SEC Ripple XRP Lawsuit 2 1024x576 1

В тази статия ще използваме или термина “жетони” или “монети” в нашите примери за краткост. Но разберете, че аспектите на токеномиката, които обсъждаме, обикновено ще се прилагат както за монети, така и за жетони.

За да обобщим, вече обхванахме монети срещу жетони и ще разгледаме останалите аспекти на токеномиката в този ред: доставка, разпределение, случай на използване.

Какво представлява токеномиката? Доставка…

Доставянето на жетони е първо нещо, което искате да проверите. Нека се върнем към Dogecoin. DOGE е една от най-големите криптовалути, базирана на пазарна капитализация (пазарна капитализация), на стойност около 6 милиарда долара. Монетата има огромно предлагане, но ниска долорова стойност.

Токенът на YFI на Year.finance има по-малка пазарна капитализация (приблизително 1 милиард долара), но въпреки това цената на токена е конкуретна и достоен съперник на Bitcoin в миналото. В момента е около 33, 149.60 долара.

Знаещи това, можете да предположите защо YFI има по-голям потенциал да удвои стойността си от DOGE? Е, по-лесно е криптовалутата да удвои стойността си, когато тя има пазарна капитализация от 1 милиард,вместо тази, която вече е натрупала 6 милиарда. CoinGecko е добър ресурс за проверка на цената и пазарната капитализация на монетите. Той изчислява пазараната капитализация, като умножава монетите в обръщение по текущата цена.

Така че, когато обмисляте инвестиция, погледнете пазарната капитализация, а не само нейната цена на монетата. Ако искате да го издигнете на по-високо ниво, не забравяйте, че повечето криптовалути имат монети, които са заключени или все още не са добивани. Това значава, че те не са в обръщение.

D4jOfvOTiy8ilgdk8ZG8 CoinGecko tweet

CoinGecko представя това, което се нарича “напълно разредена стойност”. По същество това е теоретична пазарна капитализация, базирана на всяка монета в обръщение. Можете също така да намерите тази цифра на изследователите на блокове като Ethereum или BSC scam на Binance.

Инфлационни срещу дефлационни

И така, какво е токеномика? Е, ако сте инвестирали в крипто пазарите за известно време, тогава знаете, че друг фактор, който трябва да имане предвид, е дали даден знак е инфлационен или дефлационен. Криптовалутите за доказателство за залог (POS) използват инфлацията, за да стимулират валидаторите и делегаторите в тяхната мрежа. Токените от DeFi използват инфлацията, за да възнаградят фермерите и да донесат доставчиците ликвидност.

За да запазят високата си годишна процентна доходност (APY), някои жетони на DeFi поддържат агресивни графици на инфлация. Този вид дейност накара основателя на Yеarm Finance Андре Кроне да посъветва търговците да печелят жетони DeFi, като ги използват (като доставчик на ликвидност или фермер за доходност), вместо просто да ги купуват на борсата.

fUN17pCvSCSfFdq4Ai9a Andre Cronje developer

Твърде много инфлация може да намали стойността на монетата въз основа на търсенето и предлагането. Намаляването на предлагането с течение на времето обаче може да увеличи стойността на тази криптовалута. Ако искате да станете разработчик на рок звезда като Андре Кроне, започнете с курса DeFi 101 на Bulchain днес!

Дефлационна тактика

Докато дефлационните тактики да не окажат влияние в краткосрочен план, те са част от причината, поради която криптовалутите като Bitcoin продължават да се покачват по стойност. Да, миньорите създават нови BTC на всеки десет минути. Въпреки това, с максимално предлагане от 21 милиона монети и факта, че броят на новите монети, създадени на блок, се намалява наполовина на всеки четири години (наполовина), да не говорим за случайна загуба, всички се добавят, за да направят Bitcoin дефлационен. Съобщава се, че само един кит е загубил паролата си, която завинаги ще го раздели с любимите му 7000 BTC. При днешната цена това води до загуба от 310 милиона долара. Ох!

Освен това, всеки път, когато възникне този вид човешка грешка, общото предлагане на BTC в обращение намалява.

Технически, Ethereum е инфлационен, но той става дефлационен, когато мрежата се претовари и таксите, изгарящи ETH, повече компенсират нивото на инфлация. Също така, тези, които залагат на ETH 2.0, ще имат заключени монети за период и дори ако цената се покачи нагоре през това време, те ще трябва да седят на ръце и да гледат. Това означава, че процент от ETH ще бъде заключен, което ще ограничи циркулационната доставка, което води до “залагане”.

Залагане

Когато залагате в мрежа като валидатор или делегат, вашите монети се заключват за период. За POS крипто, като Polkadot, над 60% от DOT се залага и тези жетони се заключват за 28 дни. Това означава, че ако цената експлодира през това време, само тези, които не са заложени, ще могат да вложат пари.

ESC5VEVJSqKmnoOJ7Ei7 20 09 Polkadot v4 1024x576 1

Други POS криптовалути като Cardano нямат периоди на заключване за тези, които искат да залагат. Така че положителните колебания в цените биха могли да бъдат по-бързо смазани, когато преминават към осребряване. Следователно залагането с изискванията за заключване може да има ограничителен ефект върху предлагането.

Какво представлява токеномиката? Разпределение…

За да разберете разпределението и разпространението на токени на продукта, разгледайте техническата документация. Не забравяйте да определите периода на заключване за екипа и съветниците. Проектите с дълги периоди на блокиране ще имат по-голям потенциал в дългосрочен план. Последното нещо, което искате да направите, е да инвестирате в нова монета и веднага да видите вътрешни хора, които изхвърлят своите жетони на пазара. Това бързо ще намали цената.

Fair Launch срещу Pre-Mine

Криптовалутите се създават или чрез справедливо стартиране, или чрез предварителен добив. Често стартирането се случва, когато общност от хора колективно добиват монетата, така че няма да разпределение на символи. Такъв беше случаят с Bitcoin, Dogecoin и Litecoin.

Разпределиението е налице при предварителното извличане на криптовалути. Предварително в мината се случва, когато проектът сече някои или дори всички жетони, преди да се продаде на общността. Предмините се използват за набиране на средства чрез продажба на жетони преди публичното им пускане.

Не е необичайно да видите повечето от предварително извлечените жетони, разпределени за фирми за рисков капитал, заедно с членовете на екипа на проекта, като само малък процент е на разположение на редовните инвеститори в ICO. Това може да довете до малки циркулационни доставки. Също така може да бъде пагубно за растежа, когато тези вътрешни хора започнат да разпродават своите женони за бързи печалби.

https%3A%2F%2Fbucketeer e05bbc84 baa3 437e 9518 adb32be77984.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F0221ae00 cb62 4b85 8dfd

Проучване на разпределението

За да определите как даден проект е разпределил своите жетони, можете да проучите дедайлите за ERC-20 жетони в Ethersca. BSCscam се използват за токени Binance. Ще трябва да използвате родните Blockchain Explorers за други жетони, които могат да бъдат малко по-сложни. Независимо дали жетонът е частно стартиран или предварително добит, това е добър начин да проверите отново посочените разпределения спрямо действителните разпределения.

Едно неща, което трябва да знаете, е, че някои жетони се държат в интелигентни договори, а не в портфейли. Ако не направите правилно това разграничение, данните може да изглеждат като няколко кита, които трупат лъвския дял на монетите в портфейла си, а всъщност действителното разпределение може да бъде доста справедливо.

Погледнете например DOGE и ще видите, че един портфейл съдържа значителен процент. Това никога не е добре от гледна точка на токеномиката. Ако няколко кита държат голяма част от монетите, това означава, че те могат да разтоварят активите си по всяко време.

HliALCgTcGK8UZNIByrk unload their holdings

Предварително добиване на инфлация

Придобиването се прилага за предварително извлечени жетони. Той се отнася до начина, по който проектът ще разпределя своите жетони в бъдеще. Обичайната практика е проектите преди мината да заключи част от своите жетони за постепенно освобождаване. Това успокоява инвеститорите, че частните инвеститори и екипът няма да заливат пазара с жетони, като бързо осребряване. Графиците за придобиване обикновено се изпълняват в продължение на няколко години.

Бъдете внимателни, ако видите графика за придобиване, която отключва твърде много жетони наведнъж, което, както вече беше посочено, може да потъне ценовото действие в краткосрочен план.

Какво представлява токеномиката? Случай на употреба (помощна програма)

Когато обсъждате токеномиката, случай на използване може да включва всичко, което стимулира търсенето на монетатаа. Нека да разгледаме първите две монети.

Bitcoin е наречен “дигитално злато”, защото неговият основен случай на използване е запас от стойност. Това е важно за днешния пазар, като се има предвид колко лошо се представят фиатните валути в това отношение.

Основният случай на Ethereum е да плаща такси за използването на изградените върху него децентрализирани приложения (dApps). Тъй като всички dApps и ERC-20 жетони се движат, има голямо търсене от ETH да плаща такси газ.

Помощни средства срещу сигурност

Ако жетон може да победи теста на Howey, той може да бъде класифициран като полезен маркер, а не като защита. Помощните жетони предоставят на потребителите услуга или продукт, а също и така могат да предоставят на притежателите им права да използват мрежа или да участват в управлението на своя глас.

YNehpyD2RvKWyI7RIKQq Utility vs Security

Ако обаче се счита за ценна книга, проектът е обект на федерални ценни книжа и разпоредби.

Какво е токеномиката? Заключение…

Токеномиката е твърде обширна тема, за да бъде резгледана в една статия. Това обаче ще ви осигури добър старт в изследванията ви. За някои от вас това може да е било твърде много информация. Ако случаят е такъв, ето кратък списък:

  1. Справедливото пускане е предпочитане пред мина.
  2. Дефлационният е за предпочитане пред инфлационния.

Ако е необходима инфлация, проверете за минимални графици на инфлацията и изгаряне на монети, за да платите мрежови такси.

  • Добрите случаи на използване са за предпочитане пред несъществуващи или, още по-лошо, безсмислени случаи на употреба.
  • Комбинирайте технически анализ и анализ на веригата.

Когато се има предвид това, винаги има изключение от правилата, но това са някои от благоприятните фактори, на които трябва да внимавате, когато оценявате средносрочни или дългосрочни възможности.