Търговията със стоки става по-привлекателна, захарна борса базирана на блокчейн

Най-голямата рафинерия за захар в света, Al Khaleej Sugar, официално обяви прилагането на блокчеайн технологията в наскоро стартиращата си платформа за търговия със захар DigitalSugar.io

Потребителите на платформата, базирана в OAE, ще търгуват спот цената на захарта чрез символи, образувани с „до 100 000 тона сурова захар“, като нейното фиксиране е гарантирано от блокчейна Universa, който ще издава електронни варианти за собственост с жетоните. Търговците ще могат да държат токени, представляващи между 1 кг и 1 млн. тона и ще плащат 0.4% в обменни такси, както и 2.5% годишна такса за съхранение.

Платформата, стартирана в партньорство с водещата Свободна зона и правителството на Дубайския орган за търговия със суровини (DCMM) и Universa Blockchain ще бъде първата глобална борса, която ще предлага на търговците и инвеститорите търговия със сурова стоп незабавно, а не с повече общи опции или фючърси, предлагани от други текущи борси.

Джамал Ал Гурайр, управляващ директор, Al Khaleej Sugar, заяви, че стартирането на базирана на блокчейн платформа за търговия със захар е в съответствие с по-широките цели на OAE Blockchain Strategy 2021, която Шейх Мохамед бин Рашид, вицепрезидент и премиер OAE и владетел на Дубай, стартира през 2018 г.

Стратегията на Emirate Blockchain за 2021 г очертава амбициозен план за мигриране на поне 50% от свързаните с държавата транзакции върху платформите за разпределена книга (DLT ) преди края на тази година.

„Приемането на тази технология ще рефлектира върху качеството на живот в OAE и ще повиши нивата на щастие за гражданите. С 50 процента от правителствените транзакции на федерално ниво ще се извършват с помощта на технологията блокчейн до 2021 г… Тази технология ще спести време, усилия и ресурси и ще даде възможност на хората да извършват повечето от своите транзакции своевременно, което отговаря на техния начин на живот и работа“.