Токеномика – Ръководство за начинаещи

bulchain.com

Парите имат видимо приложение в почти всеки сектор и за всеки отделен човек. Вие купувате продукти услуги за ежедневна употреба с пари, докато международна корупция ги използва за бизнес транзакции. Дори ако парите са толкова влиятелен елемент в живота на всеки индивид на тази планета, те са били обект на контрол на централните институции като банки и правителства. Появата на криптовалутата и токеномиката обаче напълно промени световното възприятие за финансовите системи.

Тук токеномиката се появи като подходяща алтернатива за прилагане на паричната политика към блокчейн мрежите. Терминът определено звучи ново и на скоро постигна дълбок напредък в промяната на ковенционалните икономически норми, базирани на криптовалутата. Следващата дискусия предоставя ръководство за токеномика, което да ви помогне да разберете какво представлява, как работи и различните случаи на употреба, в които може да служи.

Значение на стойността в икономиката на символите

Първото нещо, което трябва да забележите е, че светът, който виждаме около нас, работи със стимули. Например, едно дете ходи на училище, защото това ще му даде възможност да има образование за бъдещето си. Хората следват препоръките на своя зъболекар за поддържане на зъбната хигиена и намаляване на риска от всякакви проблеми със зъбите си. Дори правилата, които спазвате, докато пресичате трафика, може да са повече за избягване на глобите, а не защита на живота ви.

Структурата на стимулите за присъствието във всеки бизнес, институция и рамка и почти навсякъде, където можете да погледнете. Криптовалутите нямаха за цел да избягат от структурата на стимулите и по този начин се появи моделът на токеномиката. Криптовалутите са основно низ от числа и колекция от математически правила за прехвърляне на стойност заедно със задействането на компютърен код. В същото време основните структури за икономически стимули имат способността да създават напълно нов и разширяващ се клас активи.

И така, кой е най-важният фактор, който може да задвижи основите на токеномиката?

Стойността е отговорът, който търсите. Въпреки че крипто активите са очаровали целия свят с много обещания за икономически възможност, те нямат успеваемост. Можете да докоснете и видите американски долар, докато същото не е приложимо в случай на криптовалути като Bitcoin.

Как щатският долар се радва на стойността си?

Правителството на САЩ предлага гаранция за подкрепа на щатския долар, като по този начин гарантира, че хората могат да повярват в него и неговата стойност. Тъй като светът се доверява на САЩ и тяхната икономика, както и на потенциала за дългосрочна жизнеспособност, щатския долар е в състояние да поддържа относителна стабилност в сравнение с валутите на други страни като Турция или Венецуела. От друга страна, какво би станало, ако правителството на САЩ не признае долара?

В такъв случай щатският долар вероятно ще загуби стойността си, защото е само лист хартия. Доларът обаче може да служи като валута въз основа на своите функции за подпомагане при търговия със стоки и услуги. Същото е приложимо в случай на криптовалути, които извличат стойност от доверието в блокчейн мрежата, а не от правителствата.

Как криптовалутите се радват на стойността си?

В допълнение, криптовалутите също демонстрират стойността си на полезност, като по този начин гарантират, че са наравно с фиатните валути в световен мащаб. Сега сигурно се чудите за причините да обсъждаме стойността на криптовалутите в тази дискусия. Всъщност това е доста важен елемент за разбирането на “какво е токеноманията”.

Решението да инвестирате в крипто пространството не е лесно когато се съмнявате в стойността. Така че е важно да се приложи подробен анализ на криптовалутата, за да се гарантира ефективно управление на риска с инвестицията. Следователно може да се наложи да извършвате задълбочен контрол върху всички важни аспекти на криптовалутата.

Сега може да инвестирате в жетони в крипо пространството, които също имат стойност. Следователно, анализът на фактори и контекст, преди да инвестирате в токен, се нарича токеномика. Въз основа на сътрудничеството на “токен” и “икономика”, той основно се занимава с науката на икономиката на символи. Той може да обясни всички аспекти, свързани с жизнения цикъл на марката, като неговото създаване, управление и премахване. Токен икономиката посочва системата, която диктува стимулиращо поведение.

Теория за стимулиране в икономиката на символите

Сега много от вас може би се чудят за поведението и стимулите и неговата роля в модела на токеномиката? Токен икономката позволява стимулиращо поведение за подсилване и развитие на необходимото поведение в екосистемата на блокчейн. Теорията на стимулите е основна човешка поведенческа теория. Това означава, че човешкото поведение зависи преди всичко от желанието за засилване на стимулите или от способността да се получат стимули. Стимулите играят решаваща роля в икономиката на символите, като мотивират потребителите да участват в размяна на стойност, предлагана от блокчейн мрежите.

Стимулите също са важни изисквания за мотивиране на потребителите да осигурят по-добри предпазни мерки за блокчейн и валидиране за транзакции. В резултат на това стимулите са доста важни за изпълнението на уникална функционалност в съответната блокчейн мрежа. Участниците, следвайки правилото за конкретна мрежа, получават награди под формата на криптовалути.

Моделът на операции в икономиката на символите трябва да бъде конфигуриран така, че да дава възможност на участниците да печелят повече жетони, като допринасят положително. В този случай токеномиката гарантира, че символичните стимули са с финансов характер поради тяхната финансова стойност и принос към общата пазарна капитализация на даден проект.

Token Economics: Как се играе?

За да разберете цената на токеномиката и нейната работа, важно е да се потопите допълнително в жетоните. Токените са основно единици, които обслужват конкретни цели наред с държаната стойност въз основа на различни характеристики. Токените се признават като ценни активи, способни да изпълняват повече от ролята на валута. Например футболните билети могат да работят като символи, защото можете да изберете да гледате футболен мач с билетите или да разменяте билетите за нещо друго в замяна.

Моделът на токеномиката зависи много от жетоните, представени под формата на криптовалути. Токените могат да изпълняват различни функции в мрежа, освен да изпълняват ролята само за активи за търговия. Идването на Ethereum даде значителен тласък на концентрацията на жетони с криптовалути.

Мрежата Ethereum се оказа първата блокчейн платформа, предлагаща широка гама от децентрализирани услуги на участниците, вместо просто да позволява транзакции. Значението на токените е очевидно в възможностите на тези децентрализирани услуги в мрежата на Ethereum. Това е точно като парите, необходими за извършване на транзакции. Можете да намерите жетони в Ethereum на ERC-20

Желание за жетони

Важно е да разберете различните видове жетони и тяхното значение, ако искате да знаете за токеномиката. В структурата на символите може да се класифицират предимно в два различни вида, като слой 1 и слой 2 символи.

 • Жетони от слой 1: Токените на слой 1 са естествени за конкретен блокчейн, като същевременно се използват и за захранване на всички услуги в блокчейна. Един от забележителните примери за жетон на Layer 1 в криптовалутите е BNB на Binance Chain, Ether или ETH в мрежата на Ethereum също е виден пример за жетон на Leyer 1 в криптовалутите.
 • Жетони от слой 2: Този вид лексима има уникално представяне в смисъл на “какво е токеномика”. Те се използват в случай на децентралирани приложения в определена мрежа. Например, токените OMG са класифицирани като жетони на слой 2, защото са внедрени за OmniseGO, децентрализиран проект в мрежата на Ethereum.Освен тези две забележителни класификации, икономиката на токените също подчертава разделянето на жетоните на категории въз основа на употребата. На две забележителни видове символи, основани на използването им включват жетони за сигурност и комунални жетони.
 • Токените за сигурност: На жетоните за сигурност са посочени като инвестиционни договори, и те трябва да отговарят на много условия за един и същи проект. Токените за сигурност трябва да включват парична инвестиция, общо предприятие и рентабилност с изключителни условия от различни участници. Токените за сигурност включват цялостен процес за проверка на договора, известен също като Howey Test. Токените, които са в състояние да преминат теста Hewey, печелят идентификационните данни на символите за сигурност. Един от забележителните примери за символи за сигурност е очевиден в начина на работа на Siafunds или SF в мрежата Sia.
 • Помощни жетони: Помощните жетони също са друга важна класификация за жетони, които бихте срещнали в токеномиката. Помощните жетони са основно полезни за финансиране на мрежата и се издават чрез ICO (Initial Coin Offering). ICO е важно за финансиране на разработването на проекти. Например, BAT или Basic Token демонстрира полезен маркер, първоначално достоен чрез ICO. Сега BAT може да бъде полезен за децентрализирана реклама в браузъра Brave, който работи в мрежата на Ethereum.

Важно е също така да се отбележи, че жетоните също са класифицирани в двете категории заменими и незаменяеми жетони.

 • Заменяеми жетони: Обобщените жетони са общоизвестни със същата стойност заедно с възможността за репликация. Примерът на разменяем знак е очевиден в случай на Ether (ETH) на Ethereum. Стойността на токените ETH е една и съща и може да бъде заменена помежду си, тъй като те имат една и съща стойност.
 • Незаменими жетони: Незаменяемите жетони не споделят една и съща стойност, като по този начин изобразяват уникалността. NFTs привлякоха забележително внимание в последно време, като стимулират интерес към токеномиката, обикновено с високопрофилни NTF търгове. Токенизирането на активи като картини, колекционерски предмети, недвижими имоти и произведения на изкуството с NTF не само стимулира нова вълна от революция на дигиталната способност, но също така показва потенциала на жетоните. Без никакви възможности за репликация, случаите на използване на NTF носят по-висока стойност на незаменяеми жетони, отколкото заменими.

Работа по токеномита

Най- критичният фактор за разбиране на икономиката на символите се отнасят до нейната работа. Обхватът на токеномиката през 2020 г. е резултат от години на импровизация. През 1972 г. психологът от Харвърд Б.Ф. Скинър е първият човек, който представи идеята за символична икономика. Според неговите предложения, символичният икономически водел може да помогне за контролиране на поведението. Моделът на символичната икономика се контролира основно върху предлагането на определени единици с разпознаваема стойност за стимулиране на действия и обратно.

През годините символичната икономика се превърна в масивна дисциплина, фокусирана върху изучаването на икономическите институции и политиките, свързани със създаването и разпространението на символизирани стоки и услуги. Както вече беше обсъдено, токеномиката ни помага да изучаваме жетони, тяхната работа и важните цели, които постигат. Работата на икономиката на жетоните обаче зависи от използването на жетони.

Разбиране на основите

Преди да се потопим в отделните аспекти в работата на символичната икономика, нека оставим основно впечатление за същото. Съвсем ясно е, че символната икономика разчита на система от стимули за насърчаване на желаното поведение в екосистемата. Желаното поведение в намерението на потребителите да използват конкретен маркер може да помогне при определяне на стойността на маркера. Стимулите играят решаваща роля в икономиката на символите, като мотивират потребителите да работят в полза на платформата. Много платформи за криптовалути предлагат стимули на потребителите за изпълнение на решения за управление под формата на новодобити криптовалути.

Разработчикът на блокчейна използва определени протоколи за контрол на скоростта за създаване на нови единици и впоследствие общото количество валута в системата за следене на доставката на жетони. Ограниченията, наложени от създателя на блокчейн, помагат да се запази стойността на криптовалутата чрез създаване на усещане за недостатък сред потребителите. Следователно можете ясно да забележите как токеномиката разчита дълбоко на стойността на жетоните.

Най-честата употреба на жетоните в токеномиката

Дискусията за икономиката на символите досега подчертава значението на стойността в крипо ландшафта, видовете токени и стимулиращото поведение, насърчаването от икономиката на символите. Следващата стъпка в разбирането на икономиката на символите ще включва преглед на работата на жетоните. Всъщност можете да знаете как работи икономиката на токените, когато знаете как работят жетоните. Ето някои от забележителните аспекти, на които трябва да обърнете внимание при работата на жетоните.

 1. Разпределение на жетоните: Един от най- важните аспекти в работата на жетоните очевидно ще се отнася до издаването на ICO (Initial Coin Offerings). Проектите трябва да имат възможност да разпространяват монети на потенциални потребители. Ако проектът не успее да разпространи монети на заинтересованите потребителите, той просто би съществувал, без никой да може да ги използва. Тъй като разпределението на жетоните беше значително допълнение към токеномиката през 2020 г., има много начина да се постигне същото.
 2. Стабилност на цената: Токеномиката също посочва необходимостта от изучаването на последиците от ценовата стабилност. Криптовалутите са специално признати за тяхната променливост, макар и не в положителен смисъл. Нестабилността на криптовалутите е една от основните причини за колебанията, които могат да намалят потенциала на инвеститорския интерес. В допълнение, колебанията могат също така да отворят пътя за спекулантите да ограничат мрежата от правилни функции чрез масово закупуване и продажба на жетони. Токен проектите биха могли да се справят с това предизвикателство, като осигурят адекватно хранилище на монетите за съвпадение на нивата на предлагане. В резултат на това цената на монетата може да се стабилизира, като по този начин насърчава хората да използват жетони за определени цели. Токен икономиката помага на компаниите да стабилизират цените на символите чрез създаване на равновесие. В допълнение, икономиката на символите може да подкрепи увеличаването на цените на символите чрез ръст на търсенето.
 3. Обхват на бизнеса: Друг важен аспект, който можете да намерите в токеномичен модел, се отнася до бизнес обхвата на жетоните. Основната полезност на токена зависи от полезността на токена в замяна на продуктите и услугите, които обслужва. Много компании са създали децентрализирани пазари, които позволяват на потребителите да използват жетони за търговия с продукти и услуги, предлагани на пазарите. В допълнение, компаниите също така осигуряват разпределение на печалбата под формата на дивиденти, както и други финансови предимства за потребителите. В резултат на това компаниите лесно биха могли да постигнат наличието на здрава мрежа, характеризираща се с постоянна циркулация на жетони.
 4. Управление: Управлението на жетоните несъвместно е критичен аспект на токеномиката. Основният екип, работещ за всеки проект, е отговорен за създаването на правила, които да диктуват създаването или сеченето на жетони. В допълнение, икономиката на маркерите също подчертава спецификациите на подходи за инжектиране на жетони в мрежа и тяхното извеждане. Така че, ясно е очевидно, че различните проекти ще следват уникални подходи за управление. В случай на определени проекти, жетоните в резерв могат да бъдат включени в екосистемата на по-късен етап. Основната цел на такава инициатива се отнася до път за насърчаване на растежа или осигуряване на плащанията за поддръжка на системата. Един от най-често срещаните примери за такъв тип управление на символи е Ripple. Някои от другите символичните проекти в токеномиката следват умишлено подход на ръце в работата на своята мрежа. Забележителен пример за такъв подход е очевиден в работата на Augur. Разработчиците в Augur нямат никакво влияние върху работата на мрежата и се грижат само за поддръжката на инфраструктурата. Компаниите също могат да внесат символична икономика в своите модели на управление за разпределяне на права на глас и вземане на решения на потребителите. Управлението на цените на токеномиката в този случай зависи от потребителите, които плащат или залагат жетони. Някои мрежи предлагат стимули за хората за собственост, задържане и използване на жетони, за да попречат на хората да трупат монети. В резултат на това може да се гарантира, че жетоните работят според очакванията и според техния дизайн. Важно е също така да насочите вниманието си към системи за доказателство за залог (PoS), които зависят от валидаторите за поставяне на собствените им монети на карта. Следователно, прилагането на символична икономика за управление може също да помогне за гарантиране на честно и справедливо поведение на управление.
 5. Токеномиката също така дълбоко разчита на разбирането как токен проект може да се справи с предизвикателствата на бъдещето. Много екипи, отговорни за развитието на мрежа в крипто пространството, не се оказват негови владетели. Затова разработчиците трябва да разберат, че нещата, които работят в момента за техните токен проекти, може да не работят в бъдеще. Разрастването и зрелостта на мрежата може да предлага необходимостта от промяна в подходите за управление на токените. Въпреки че някои символични проекти са замислили мерки за адаптиране към бъдещи промени, много други трябва да наваксват. Успешните проекти за символи използват ефективни механизми за консенсус за осигуряване на разпоредби, които да диктуват капацитета на потребителите на мрежата. Механизмите за консенсус въвеждат ефективни промени в подходите за управление на маркери в екосистемата на потребителите.

Дизайн на икономиката на жетони

След подобен преглед на всички важни аспекти на токеномиката е важно да се помисли върху нейният дизайн. Важно е да се гарантира, че икономическият модел на символи е много сигурен и издръжлив. Всеки признак на слабост и инфраструктурата може да доведе до дълбоки несъотвествия. Например злонамерените участници биха могли да намерят възможности за използване на мрежата в лична полза. Така че е важно да се проектира добър модел, основан на цялостното разбиране на “какво е токеномика”.

Моделът на правилният знак може да помогне за избягване на много критични проблеми и също така изисква значителни усилия и ресурси. Моделът за надеждни символи обикновено зависи от екип, съставен от програмисти, икономици и математици с академичен и индустриален опит. Техният принос при създаването на обхвата и разработването на модел на символи може да изиграе страхотна роля за гарантиране на неговата ефективност. Въпреки че процесът може да изглежда много сложен, той обикновено завършва с механизма на консенсус.

Избор на консенсусен алгоритъм

Докато много хора мислят за дизайна на токен модела като за сложен процес, той основно се основава на консенсусния алгоритъм. В алгоритъма на консенсус играе решаваща роля в токеномикса чрез насърчаване на потребителите в мрежата, за да постигне консенсус по време на валидирането на сделки. Можете да намерите модела за доказателство за работа или PoW като алгоритъм за консенсус за Bitcoin и Ethereum.

Според алгоритъма PoW, миньорите проверяват транзакциите за сигурност на мрежата чрез решение на криптографски пъзел в блоковете. Разпространението на мрежата постепенно води до намаляване на транзакциите и броя на монети, присъдени на миньорите. Следователно уравненията, които трябва да решите за проверка на в мрежата, стават по-предизвикателни. Не е нужно да се притеснявате, тъй като този механизъм помага за създаването на недостиг наред с избягването на инфлацията.

В същото време той позволява на портфейлите да служат като гаранционни депозити във валидатор, който след това да работи за валидиране на блокове. Потребителите с повече жетони вероятно ще получат награда за решаването на следващия блок. Следователно, PoS моделът определено подобрява ефективността на подходите за постигане на консенсус. Моделът PoS е благоприятен в токеномиката, тъй като не предизвиква конкуренция сред участниците в мрежата. От друга страна, това може да накара конкретни потребители да натрупат значителна стойност на символа, за да упражняват по-голям контрол върху мрежата.

Ефективност на модела на икономиката на символи

Съвсем ясно е, че подходящият алгоритъм за консенсус може да ви помогне да проектирате ефективен икономически модел на символи. Трябва да помислите за бъдещето и целите, които искате да постигнете с конкретния проект за символи. И двата модела PoS и PoW за консенсус стимулират за насърчаване на членовете на мрежата. Алгоритмите за консенсус могат да увеличават участието в мрежата, като същевременно подобряват сигурността.

В същото време те също могат да осигурят автентично потвърждение за транзакции, като същевременно поддържат целостта на мрежата. Всички тези действия служат като важен аспект в токеномиката, тъй като водят до инфлация на валутните стойности. Е, имате същото търсене, докато броя на монетите на пазара се увеличава и инфлацията е ясно очевидна. Биткойн използва своя консенсусен механизъм за намаляване на броя на биткойните, които могат да бъдат добивани наполовина на интервал от всеки четири до пет години.

Случаи за използване на икономиката на символи

Изучаването на символичната икономика е доста обширна област, с нови тенденции и принципи, които получават признание всеки ден. Важно е да се отбележи, че случаите на употреба също определят посоката на ценообразуването на цената на токеномиката. Проучването на различни случаи на използване на икономиката на символи може да предложи подробно впечатление как може да определи бъдещето на крипто и блокчейн технологиите. Ето някои от забележителните случаи на използване на символичната икономика.

 1. Залагане: Залагането е една от забележителните теми, на които можете да попаднете в ръководство по токеномика. Мрежата съхранява стойността в портфейла при залагане, а валидаторите, които имат по-голяма стойност в портфейлите си, могат да имат по-големи шансове да получат огромни награди за проверка на транзакциите. Моделът на делегирано доказателство за залог е перфектен пример за случая на използване на икономиката на символи при залагане. Основната разлика на този модел на PoS модел е случайното делегиране и избор. В резултат на това участниците с най-високи залози биха могли да се затруднят постепенно да получат награди за валидиране. И така, той предлага надежден подход за споделяне на богатсвото.
 2. Размяна на стойност: Най-често срещаният пример за случаите на използване на токеномиката също отнася до използването им за размяна на стойност. Биткойнът е страхотен пример за символични случаи на използване на икономиката в замяна на стойност. Ethreum успя да докаже, че токен проектите могат да използват икономиката на токени за обмен на стойност, както и за създаване на стойност. Той може за използва символичната икономика за насърчаване на дейности по набиране на средства, както и за стартиране на децентрализирани приложения.
 3. Принос на проекта: Сред многото случаи на използване на токеномиката през 2020 г. се вижда и приносът за разработването на проекти. Примерът на STEEMIT ясно показва потенциалния случай на използване на токеномика за насърчаване на приноса към даден проект. STEEMIT възнаграждава потребителите си с жетони за техния принос като създателите на съдържание, модераторите и коментатори. Освен това платформата също стимулира потребителите да насочват трафик към съдържанието, което е интересно според тяхната гледна точка. Наградите за създателите на съдържание, модераторите и коментаторите могат да играят решаваща роля за разширяването на платформата STEEM. Потребетелите могат да осребрят своите символични награди в долари STEEMIT за работата си по разработването на по-голяма и по-добра платформа STEEMIT.
 4. Стойност на токеномиката: Окончателното добавяне в ръководството по токеномика очевидно ще се отнася до стойността, която носи на масата. Токен икономиката може да помогне при размисъл върху икономиката, както и върху социалните разходи при отчитането на проекти със символи. Това е огромно изискване във време, когато можем да очакваме жетони да представляват почти всички активи в реалния свят, като благородни метали, недвижими имоти, произведения на изкуството и колекционерски предмети. Най-важното от всичко, токеномиката е по същество способна да предложи стойността на базирани в общността решения, съобразени с ценностите на потребителите.

Токеномика – сега и след това

И накрая, съвсем ясно е, че токеномиката е нещо повече от двете думи – “жетон” и “икономика”. Токените бавно се появяват като новите цифрови представителства за активи от реалния свят. В същото време представянето на криптовалутите като жетони също подчертава необходимостта да се научи икономиката на токени. Пътуването на символичната икономика обаче все още е в най-ранните етапи на зрялост.

Въпреки че има потенциал да трансформира световната икономика, символичната икономика изисква много самоанализи и преглед. Тъй като символичната икономика трябва да се справи с потенциално разрушителни технологии и тенденции, важно е да се съсредоточи върху всички влияещи фактори. Нарастващия интерес към кариерата на блокчейн и крипто пространството определено създава благоприятната възможност да научите за икономиката на символите. Започнете сега!