Изборите в САЩ узаконяват победата на Китай в превъзходството на цифровата валута

Светът участва във финансова война, а Китай печели. Китайският цифров юан – наричан още електронно плащане и цифрова валута или DCEP – скоро ще бъде използван по целия свят. Китайската народна банка е една от най-напредналите централни банки в света. Поради тази причина той напредва на фронта на цифровата валута, докато по всичко изглежда Федералният резерв на Съединените щати не.

И сега, е Доналд Тръмп и неговата „Америка за първи път“ политика е победен макар и броене остава текущи съдебни дела над резултатите са в очакване- господството на Китай в областта на цифровата валута е гарантирана.

Джо Байдън не е очертал ясна технологична политика, камо ли политика за цифрова валута. Това ще осигури на Китай възможността да увеличи лидерството си в състезанието за цифрови валути. Поддържането на американската позиция като световна суперсила не се появява никъде в програмата на Байдън. Още през 2015 г., като вицепрезидент, Байдън веднъж поздрави Китай:

„С надеждата и очакването, че след 50 години нашите внуци ще погледнат назад и ще кажат каква красива история сме написали заедно“.

През 1979 г. Байдън пътува до Китай като младши сенатор, след като президентът Ричърд Никсън нормализира отношенията между САЩ и Китай. По време на посещението си в Съчуанския университет като вицепрезидент на Барак Обама през 2011 г. той спомена:

„Вярвах през 1979 г. и казах така, и сега вярвам, че изгряващият Китай е положително развитие не само за хората в Китай, но и за САЩ и света като цяло. Нарастващият Китай ще подхранва икономическия растеж и просперитета и ще изведе на преден план нов партньор, с когото можем заедно да посрещнем глобалните предизвикателства“.

Междувременно Китай върви напред, пускайки първата в света цифрова валута.

Според съобщенията администрацията на Байдън и Камара Харис е фокусирана върху коронавируса, расовото равенство и изменението на климата. В план за външна политика и американското лидерство, наречен „Примерът на силата на Америка: Планът на Байдън за водене на демократичния свят да посрещне предизвикателствата на 21-ви век“, думата „цифров“ не се появява нито веднъж. Освен това Байдън има дълги връзки с Китай и отдавна е привърженик на неговата индустриализация и израстване до световен лидер. На въпрос на журналист от Националното обществено радио дали той като президент ще запази митата на Тръмп за Китай, Байдън отвърна с решително „Не“.

Китайският юан чрез DCEP ще се превърне в доминираща глобална валута. DCEP няма да бъде успешен само заради перспективния PboC, но и благодарение на факта, че над 12 милиона китайци живеят извън Китай – всъщност 2,5 милиона живеят в Съединените щати. Те биха могли да приемат цифровата валута и да разпространят юана в световен мащаб.

С тяхна помощ китайският юан може да се превърне в международна валута. Ако китайският юан се използва от такива лица по целия свят, китайската валута може да надмине паричния суверенитет на САЩ.

Настоящата ситуация е възможна от пандемията COVID-19, която увеличи доверието на цифровите услуги. Тъй като напрежението се покачва в САЩ, Китай може да отклони глобалното влияние. Въпреки че Федералният резерв експериментира с разпределени счетоводни платформи, за да разбере потенциалните им предимства и компромиси, той очевидно не е взел окончателно решение да приеме такава валута.

Джеръм Пауъл, председател на Федералния резерв, заяви, че правителството на САЩ не е особено загрижено за скоростта, когато става въпрос за разработване на цифрова валута на централната банка. Съоснователят на Morgan Creek Digital Антъни Помплиано подаде аларма при този подхлъзващ подход.

Пауъл, обясни бавните усилия на САЩ:

„Не сме взели решение да издадем на CBDC и смятаме, че предстои много работа“.

Пауъл предложи, че правилното изграждане на CBDC е по-важно от спечелването на състезанието за цифрова валута. Междувременно Китай върви напред. Помплиано вижда това като екзистенциална заплаха за щатския долар. „Те говорят за, може би, ще изградим такъв през следващите няколко години“, каза Помплиано за последните коментари на Пауъл относно CBDC „Това не е нещо от следващи няколко години“. Той добави:

„Това е нещо в момента и ако те не действат, САЩ ще изостанат много далеч от Китай, защото всичко се свежда до достъпността“.

Помплиано каза, че достъпността до цифрова фиатна валута ще определи победителя на тази нова финтех граница. „Ако седя някъде по света и мога да използвам интернет връзката и искам глобална валута, мога ли да взема юан или долар?

Уместността на американския долар е на линия. Но часът закъснява – може би, твърде късно.