Дългият и криволичещ път на Ethereum 2.0 за стартиране на мащабируемост

На 4 ноември разработчиците на ядрото Ethereum (ETH) постигнаха важен етап. В „бърза актуализация“ в блока на Ethereum Foundation разработчикът Дани Райън потвърди издаването на спецификации vl.0 за дългоочакваното надграждане на Ethereum 2.0, което включва адреса на договора за депозит на основната мрежа. Всеки, който иска да участва като валидатор в основната мрежа на Ethereum 2.0, вече може да започне да депозира своя минимален залог от 32 ETH.

Първоначалните резултати изглеждаха обещаващи, като само през първите осем часа бяха заложени 14 000 ETH (на стойност около 5 милиона долара). Разработчиците обаче са задали минимален общ залог от 524 288 ETH от 16 384 валидатора като спусък за стартиране на основната мрежа, известна като веригата на маяците. Целта трябва да бъде изпълнена най-малко седем дни предварително, така че до 24 ноември. Ако това не се случи, пускането ще се проведе седем дни след достигането на минималния праг на залагане.

Постижим ли е срокът до 1 декември?

По време на писането е заложено по-малко от 20% от общата сума. Ако залагането продължи при сегашната скорост, основната мрежа Ethereum 2.0 ще стартира не на 1 декември, а в първите седмици на 2021 година.

Разбира се, процентът на участниците може да се промени. С приближаването на 24 ноември нарастващото очакване може да насърчи повече хора да залагат своите ETH. Бен Еджингтън, водещият собственик на продукти в ConsenSys Quorum Protocol Enginering, съветващ за развитието на Ethereum 2.0 организацията ComdemSys, поддържа положителна преспектива към датата на пускане на 1 декември, казвайки Cointelegraph:

„Очаквам, че темпът на депозитите ще се ускори рязко с наближаването на крайната дата. Няма малка полза от ранното залагане, така че мисля, че хората просто отделят време. Дали ще има достатъчно, за да ни изтласка над прага навреме, е трудно да се прецени, но оставам оптимист. Ако има забавяне на генезиса, очаквам да е кратко“.

Цифрите показват, че потенциалът е налице, тъй като броят на адресите, съдържащи 32 ETH, достигна рекордното ниво от 126 852 в часовете след новините. Това означава, че па-малко от 13% от адресите трябва да участват, за да постигнат прага.

От друга страна, тези, които залагат, ще заключат своите токени в едностранен договор, докато текущата основна мрежа на Ethereum се присъедини към веригата на маяците. Кога точно се случва това, никой не знае, въпреки че настоящата пътна карта на Ethereum 2.0 уточнява, че ще бъде през 2021 година.

Независимо дали веригата маяци стартирана на 1 декември или в следващите седмици, няма да има непременно „големи взривове“, които да очакваме с нетърпение при старта. Ролята на веригата маяци е да осигури транзакции на вериги от парчета, които няма да бъдат достъпни до по-късно. Текущата основна мрежа на Ehtereum 1.0 ще продължи да работи както сега.

Пътят към остъргването

Дори ако всички фази на пътната карта бъдат достъпни през следващите 18 месеца, което е голямо „ако“ ще навлезе в 2022 г., преди да се види пълният мащабируем потенциал на Ethereum 2.0. Въпреки това, вместо да се фокусираме върху развитието на Ethereum 2.0 като крайна игра, струва си да разгледаме от птичи поглед върху включването на екосистемата Ethereum през следващата година.

Въпреки някои критики, решенията от втория слой все още предлагат най-добрата надежда да мащабируемост на Ethereum, преди основната мрежа на Ethereum 2.0 да стане напълно оперативна. Дори самият Виталик Бутерин изглежда предпочита други платформи от втория слой като текущото решение за мащабиране по избор.

Тази година, както Matric Network, така и OMG Network представиха решение с два слоя, базирани на вариации на плазмата, която използва странични вериги, за да свали обработващия товар от основната верига Ethereum.

Въпреки това, докато плазмата беше избрана технология за мащабиране на известно време, фокусът, през по-голямата част от тази година беше върху сборите, решение също одобрено от Виталик Бутеник. Освен това протоколът за поверителност Aztec стартира частни интелигентни договори, които използва доказателства за нулево знание, за да провери валидността.

Друг тип сборен пакет, наречен оптимистичен, също се разработва от няколко проекта. Оптимистичните сведения използват теорията на игрите, за да избегнат необходимостта то голямото изчислително натоварване, изискващо от zk-Rollups. Ерик Де Моура, основател и главен изпълнителен директор в Cartesi, обясни пред Cointelegraph как смята, че сборовете предвиждат плазмените решения за мащабиране:

„Сборните файлове решават огромен проблем, който е присъщ на плазмата – наличността на данни. При сборите всички данни за транзакциите се обединяват или сгъват и се предоставят на Ethereum по начин, който е по-евтин, отколкото би бил за редовните транзакции, базирани на блокчейн. Освен това цялото натоварено изчислително натоварване се изпълнява извън веригата, което води до големи печалби в производителността и ефективността на транзакциите.“

Cartesi, трябва да пусне своя собствена версия на оптимистични сборове в своята тестова мрежа в началото на 2021 г. Стартирането ще дойде с базираната на Linux инфраструктура, което ефективно ще направи мащабируема версия на Ethereum достъпна за разработчиците, използвани за основните стандарти.

Мащабируема екосистема

Струва си да се отбележи, че пристигането на Ethereum 2.0 няма да отмени усилията за разработка на платформите за слой 2, които в момента се опитват да решат за мащабируемост. Вместо това, технологии като сборни или странични вериги ще продължат да помагат на мащаба на Ethereum 2.0 извън неговия обновен капацитет, след като шардингът е напълно приложен.

И така, качете се и се настанете за дълго пътуване. Ethereum 2.0 може да се готви за първоначално стартиране, но все още е само първата от многото стъпки по дългия път към мащабируемост. Продължаващото развитие на решения от втори свой означава, че има много компании по пътя.