Федералния резерв ще държи 0% лихвените проценти до 2023 г., цели над 2% инфлация – цената на BTC се покачи на 11 000 щатски долара

Служителите на Федералния резерв и Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) заявиха, че ще продължат да държат лихвените проценти в САЩ близки до нула и ще продължат да избутват инфлацията над 2% до 2023 г. Биткойн (BTC) и златото имаха ценови стойности, съвпадащи със съобщението на FOMC.

Панелът на Федералния резерв на FOMC ще запази лихвените проценти непременени и ще поддържа паричната си политика за неопределено време, докато инфлацията надхвърли 2%. Изглежда новината временно повиши цената на Биткойн (BTC) над психологическата граница от 11 000 щ.д., тъй като щатския долар продължава да се обезценява.

Според изявлението на FOMC от сряда, 16 септември, Федералния резерв ще увеличи притежанията на ценни книжа на САЩ и обезпечени от ипотеки ценни книжа със „текущо темпо, за да поддържа гладкото функциониране на пазара“ и да създаде финансови условия за приспособяване.

Прогнозите на отделни членове на FOMC също така посочват, че цените могат да останат закрепени близо до нула до 2023 г. според материали, публикувани в официалното изявление.

Четирима членове гласуваха срещу акцията, включително Робърт С. Каплан, президент на Банката на Федералния резерв в Далас, който споделя: предпочита Комитетът да запази по-голяма гъвкавост на политика.“ В допълнение, Нийл Кашкари, президент на Банката на федералния резерв в Минеаполис също гласува против действията, тъй като „предпочита Комитетът да посочи, че очаква да запази настоящите целеви диапазони, докато основната инфлация достигне 2% на устойчивост.

Биткойн се търгуваше малко над 11 000 щ.д., което е ръст от 2.4% за 24 чаша, водещи до събитието, като цената скочи до 11 071 щ.д. веднага след съобщението на Федералния резерв. Индексът S&P 500 също се увеличи с 0.35%.

Биткойн VS инфлация

Биткойн инвеститорите са в очакване на Федералния комитет на открития пазар (FOMS) на заседание през септември, за изясняване на скоростта за настройката на ФЕД за прозрачността на сегашното състояние на инфлацията. Сега актуализираната рамка ще позволи умерено превишаване на целта им за инфлация от 2%, облекчавайки неотложността на длъжностните лица да се намесят и да повишат процентите, за да избегнат насърчаването на инфлацията.

Действията на Федералния резерв могат да доведат до спад на долара на фона на опитите на централната банка да поддържа икономиката на повърхността на фона на пандемията COVID-19. Федералния резерв, поддържащ ниски лихвени проценти, означава, че хората са готови да заемат пари и вероятно да харчат стимулирайки икономиката, но предоставянето на повече пазари ще повиши цените на активите и ще доведе до инфлация. Биткойнът е основната блокчейн технология, теоретично е имунизиран срещу девалвирана парична политика поради своя антиинфланционен механизъм и недостиг на само 21 милиона монети.

Както беше съобщено по-рано, лимитирането на биткойни го превръща в надежден крипто актив, който е сигурно убежище и в момента има най-силна връзка със златото. Анализатори като близнаците Уинкълвос, Пол Тудор Джоунс и дори Джордж Бол сега разглеждат BTC като надежден „хедж“ срещу намаляването на паричната политика и вярват, че по-високата инфлация ще тласне цената на биткойн нагоре.

Наскоро публично търгуваната софтуерна фирма за милиони долари MicroStrage обяви новината, че ще направи инвестиционна стратегия за разпределение на капитала си през август, като закупи биткойни на стойност 250 милиона долара и инвестиция от 175 милиона долара, преди съобщението на BEД – интелигентен ход от фирма, която потвърждава биткойните като основно убежище.

Понастоящем цената на ботикойн е 10 922 (по време на писане на статията), като цената цената от ниво на 11 000 щ.д. е формално достижимо в следващите дни.