Централната банка на Нигерия ще проведе пилотната си програма за дигитална валута на Централата банка на 1 октомври

Blockchain.News

Централната банка на Нигерия (CBN) официална обяви, че ще стартира пилотната си програма за дигитална валута централната банка да пусне (CBDC) на блокчейна Hyperlendger Fabric на 1 октомври.

Ракия Мохамед, директор по информационни технологии в Банката на Нигерия, заяви в уеб семинар, че е възможно да се проведе съответно доказателство за концепция (POC) най-късно до края на тази година.

Според докладите този проект “GIANT” ще работи върху блокчейн Hyperledger Fabric, посветен на предоставяне на частни компании с базирани на блокчейн продукти, решения и приложения.

Централната банка на Нигерия заяви, че около 80% от централната банка по света издават CBDC или вече са издали своите CBDC, включително Тайланд, Китай, САЩ, Южна Корея, Гана, Филипините и др.

Централната банка на Нигерия също заяви, че Нигерия също трябва да се присъедини към пистата на CBDC, за да улесни микроконтрола на страната и улесняването на традиционната търговия.

Още преди Нигерия винаги е поддържала враждебно отношение към криптовалутите. Както съобщава Blockchain.News на 8 февруари тази година, Централната банка на Нигерия (CBN) удвои усилията си за осакатяване на криптовалутите транзакциите в страната, заявявайки, че те са място за размножаване на незаконни дейности.

Източник