Цифровата валута на централната Китайска банка (DCEP) е обработила в пилотни транзакции на 1,1 милиарда юана

В надпреварата да бъде първата държава, която пусна функционираща цифрова валута на централната банка, Китай изпревари своите конкуренти, тъй като вече започна да експериментира със своята цифрова валута.

Китай постигна забележителен напредък със своя DCEP

Цифровата валута на централата банка (CBDC) е разработена от Китайската народна банка (PBOC) от доста време, тъй като се съобщава, че страната вече е започнала да експерименталната фаза на своята виртуална валута чрез множество пилотни програми. Цифровата версия на на юана, разработена от Китайскта народна банка, е наречена Електронно плащане с цифрова валута (DCEP). Съобщава се, че фазата му на тестване е приложена в района на Големия залив и други големи градове в Китай, като Пекин, Ксионган, Тиендзин и Хъбей.

Към момента пилотната версия на дигиталната валута, пусната от PBOC, е била използвана в 3,13 милиона транзакции. Общата стойност на транзакциите се равнява на повече от 1,1 милиарда юана (162 милиона щатска долара).

Според заместник-управителя на Китайската народна банка Фан Ифей, експерименталната фаза на DCEP се развива много добре. Пилотните експерименти на дигиталната валута ще продължи да бъдат провеждани и изпробвани през 2022 г., по време на предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин, ако ситуацията около коронавируса позволява. Губернаторът също така разкри, че цифровата валута е била използвана при плащания, които са използвали баркод, транзакции с докосвания на движение и технологии за разпознаване на лица.

Ще бъде ли Китай първият в стартирането на CBDC?

Електронното плащане с цифрова валута (DCEP) има за цел да трансформира китайската икономика и да я задвижи в челните редици на други страни по отношение на икономическата глобална конкурентоспособност. Хвали се с това, че е втората по големина икономика в света, Китай се стреми да бъде първият, който постига пълноценна официална CBDC, тъй като тенденцията на безкасови и безконтактни плащания се е ускорила с пандемията COVID-19.

Понастоящем тя изпреварва останалите държави в надпреварата за завършване на разработването на официална цифрова валута на централната банка, тъй като много от нейните партньори все още са на етап, в който се питат дали издаването на CBDC ще бъде от полза за съответните им икономики.

Китайско-американското политическо напрежение ескалира

Новите идват в момент, когато политическото напрежение между САЩ и Китай ескалира, като президентът Доналд Тръмп на няколко пъти обвини Китай, че шпионира американци, по специално чрез технологиите, пуснати от Huawei и ZTE.

В момента над 30% от световните продажби на смартфони от китайски доставчици Huawei, Xiaomi и Oppo. Чрез инициативата, наречена „Програма за чиста мрежа“, американският държавен секретар Майк Помпео разкри, че целта е да се обедини усилията си, „за да осигури данните за наблюдение на китайската комунистическа партия (ККП) и други недоброжелателни действия.