Тайландската банка SCB придоби местната крипто борса Bitkub за 537,7 млн. долара

Blockchain.News

Най-старата банка в Тайланд, Siam Commercial Bank Plc (SCB), обяви във вторник, 2 ноември, че е придобила мажоритарен дял (51%) от местната криптоборса Bitkub на стойност 17,85 млрд. бата (536,7 млн. долара).

Артхид Нантавитхая, главен изпълнителен директор на Siam Commercial Bank, говори за разрастването и заяви, че банката е закупила местната борса за цифрови активи Bitkub поради факта, че бизнесът в сферата на цифровите активи е отбелязал значителен ръст през последните две години и секторът притежава огромен потенциал в дългосрочен план.

С покупката Siam Bank сигнализира, че има за цел да укрепи и развие екосистемата за цифрови активи в Тайланд.

Г-н Нантавитхая споменава, че придобиването ще “помогне на SCBX Group да създаде нова стойност за растеж в дългосрочен план в условията на нов финансов свят”.

Междувременно Джирают Срупсисопа, основател и главен изпълнителен директор на Bitkub, разказа за придобиването и заяви: “Трябваше да издигнем Bitkub на челна позиция, затова се обърнахме към силен партньор като SCB, който да ни помогне да постигне целта си по-бързо и по-устойчиво”.

Срупсисопа добавя още, че криптоборсата Bitkub е достигнала точката, в която се е превърнала във важна структура в бъдещата икономика на Тайланд. “Bitkub вече не е просто стартъп. Той се превръща в необходимата инфраструктура за финансовата индустрия 3.0 в Тайланд”, каза той.

CSB на Siam Commercial Bank заяви, че очаква да завърши цялото придобиване до второто тримесечие на 2022 г.

Bitkub – една от най-големите борси за цифрови активи в Тайланд – заяви, че сделката за придобиване подлежи на одобрение от Централната банка на страната и Тайландската комисия за ценни книжа и борси (SEC).

SCBX, четвъртата по големина банка по активи н Тайланд, осъществи придобиването, когато планираше да преструктурира и развие своя нов бизнес и финансови технологии.

Други банки и фирми в Тайланд също направиха подобни стъпки в областта на цифровите активи.

През август Bank of Ayudhya Plc – голяма банка в Тайланд, започна инвестиционно финансиране на местния обем на криптовалути Zipmex.

На 31 август тайландската борса за цифрови активи Zipmex набра 41 млн. щатски долара от петия по големите кредитор в страната Bank of Ayudhya PLC, както и от други медийни компании, сред които и фирмата за рисков капитал на съоснователя на Facebook Едуардо Саверин, в Capital Gruop, като инвеститор.

През март KASIKORNBANK (KBank) стартира Kutbit, дъщерно дружество или звено, което да предлага различни дигитални токени на тайландския публичен пазар.

Други компанията, като например финансово- консултантската фирма Brooker Group Plc, са включили крипоактивите като биткойн в инвестиционната си стратегия.

Тайландската кпито търговия

Към септември 2021 г. BitKub е водещата крипто борса в Тайланд, като около 72% от местните потребители, които търгуват с криптоактиви, използват цифровата платформа. Bitkub стана изключително популярна благодарение на агресивните маркетингови кампании на фирмите, както и на всеобхватната ѝ платформа, предназначена за нетехнически потребители.

В началото на тази година Bitkub, най-популярната борса за криптовалути в Тайланд, обяви плановете си да спре да приеме нови клиенти, за да се справи с проблеми, установени наскоро от пазарните регулатори.

През април тайландската Комисия по ценни книжа и фондовите борси нареди на BitKub да спре да приема нови клиенти, докато не подобри техническите си инфраструктури, за да се справи с високите нива на клиентското търсене.

Преустановяването обхвана всички етапи на включване в системата, включително процесите на регистрация на клиентите, висящите заявления и проверката на самоличността.

Регулаторът също така издаде заповеди за подобряване на работата на борсата, след като потребителите бяха блокирани да търгуват по време на значителните скокове на цените на криптовалутите през януари.

blockchain.news