Tezos се превръща в фаворит за цифрово евро

Блокчейн платформата Tezos е избрана от френската централна банка цифрови валути – една от първите в Европа.

В писмо

■ Tezos е избран за цифровите евротестове на френската централна банка.

■ Тестовете ще се фокусират върху цифровата валута на Централната банка (CBDC) за междубанкови операции.

■ Франция е решена да бъде първата страна, която е работила с CBDC.

Societe Generale – Forge, технологичен стартъп, стартиран от френската мултинационална инвестиционна банка Societe Generale, избра Tezos за своя експеримент с дигитална валута на централната банка (CBDC), съобщение от 15 септември 2020 г.

През юли обществото – Forge беше избрано от френската централна банка, Banque de France, в поканата си за кандидатстване за разработване на CBDC за междубанкови операции. Експериментът е един от първите в Европа, като Франция е решена да изпревари други европейски централни банки.

Tezos е децентрализирана, публичен блокчейн, с функции, включително управление по веригата, консенсусен алгоритъм, основан на доказателството за участие и възможност за официална проверка на интелигетните договори. Блокчейн платформата има жизнена екосистема, включително стартираща научноизследователска и развойна дейност Nomadic Labs, която е базирана в Париж, което ще бъде ключово за изпитание на CBDC.

Проектът Tezos, е подсилен от техническите си възможности, адаптивността и силната си общност, вече присъства в различни проекти, както във Франция, така и в чужбина. Ние сме особено доволни да видим тази технология, избрана от Societe Generale – Forge, и да потвърдим още веднъж, че качеството и експертизата на нашето инженерство са възнаградени“, заяви Мишел Мауни, президент на Nomadic Labs”.

През декември 2019 г. Губернаторът на Банк дьо Франс Франсоа Вилерой де Галха заяви, че иска Франция да бъде първата страна, която емитира цифрова валута

„ От началото на годината Banque de France предприе експериментален подход към дигиталната валута на централната банка, целящ да проучи с партньорите потенциалния принос на новите технологии за подобряване на функционирането на финансовите пазари и по-специално междубанковите регулации (така наречена „дигитална валута на централната банка)“, се посочва в съобщение за пресата още през май”.

Докато Франция изглежда ще въведе европейска такса към CBDC, няколко други държави, включително Италия, Литва (която ползва хибриден частен / публичен блокчейн, NEM) и Холандия също са в ход. Европейската централна банка също потвърди, че работи по изпълнения, но подробностите остават неуточнени.

Към днешна дата Tezos е една от малкото публични блокчейн платформи, участващи в изпитания на CBDC, която може да се превърне в бъдещото цифрово евро.

В оригиналната си покана за кандидатстване Banque de France уточнява, че предложенията трябва да се опират на полезност и иновации. Но също така съветва, че не ограничава решенията за блокчейн.