Sypil- как Сесията (Session) защитава вашата анонимност, използвайки Blockchain и криптовалута

Blockchain“ е най – противоречивата дума за последното десетилетие. Вероятно сте чували твърдения за това как Blockchain ше е новата „революция“ всяка индустрия и как е „бъдещето“ на сигурността, поверителността, съхраняването на данни и други. Но Blockchain се бори да намери смислени приложения в реалния свят и за повечето хора думата се усеща като „въздух“ – или още по-лошо – безсрамно вземане на пари от компании, които се опитват да измамят своите клиенти.

„Криптовалута“ не се представи много добре, нито като модна дума, нито като продукт. Много малко криптовалути са изпълнили своите големи обещания и тези, които са изправени пред все по-строги правителствени регулации. Подобно на по-широкия блокечейн технология, криптовалутата не е получила масово възприемане и случаите на използване в реалния свят все още са доста ограничени.

Още по-притеснително е, че през последните пет години множество измамни блокчейн и криптовалутни проекти се издигат до известност, а нечестните (или просто некомпетентни) проекти на „altcoin“ или „shitcoin“ на пръв поглед превъзхождат легитимните проекти, които всъщност могат да се реализират.

Сесията (Session) се отклонява драстично от тази тенденция – екипът създаде истински продукт, който използва блокчейн криптовалута, за да предостави полезна и дори жизненоважна услуга; сигурни, силно анонимни криптирани комуникации.

Но защо Сесията (Session) се нуждае от криптовалута или блокчейн?

Сесията (Session) и блокчейн: Обратно към основите

Може би сте чували за мрежата Service Node- управляваната от общността децентрализирана мрежа, която управлява „Session“. Децентрализацията е „асо“ в Сесията неговия шеф (Session). Но какво общо има това с Blockchain?

В основата си блокчейнът е книга на транзакциите и всеки блок във веригата е съставен от набор от транзакции, криптографски хеш на предишния блок във веригата и хеш на себе си. (Блоковете също включват решението на сложен математически пъзел). Новите блокове на транзакции са утвърдени от „пълни възли“ или „masternodes“ – управлявани от потребителски компютри в блокчейн мрежата. Тези възли работят заедно, за да решат кои транзакции са валидни в реда, по който са въведени в главната книга на блокчейна. И при правилно децентрализиран блокчейн, участието е без разрешение – това означава, че няма централен орган, който да взема решение кой може (или не може) да управлява възела.

Loki Service Nodes: Сървъри на ваше разположение

Блокчейнт Loki не просто има пълни възли или местерноди – той има сервизни възли. Каква е разликата? С две думи, „Loki Service Nodes“ изпълняват всички типични задачи с пълен възел, като валидирането на нови блокове и съхраняване на Блокчейна. Но сервизните възли също предоставят услуги на мрежата над и извън тези основи – включително сигурно маршрутизиране на сесийни съобщения то човек на човек. Технологията за маршрутизиране на „лук“ при Session ограничава информацията, която има един сервизен възел относно изпращаните съобщения – те знаят само IP адреса на предишните и следващите възли във веригата за маршрутизиране на съобщения. Това означава, че не е възможно нито един сервизен възел да разбере кой говори с кого.

Мрежата на Service Node е основата на системата за сигурни съобщения на Sessoin. Но тук се сблъскваме с проблем. Ако някой може да пусне Service Node, не може ли един нападател да стартира куп злонамерени сервизни възли и да затрудни мрежата с тях? И ако изведнъж всеки възел във веригата за маршрутизиране на съобщенията беше контролиран от един и същи атакуващ, не би ли могъл това да компрометира анонимността на сесията?

Този вид атака се нарича атака на Sybil и представлява реална опасност за повечето децентрализирани мрежи – без бариера за влизане на злонамереният потребител може просто стартира огромно количество възли и да овладее (или просто да шпионира) мрежата, но за щастие има решение на този проблем.

Sybil war: Session е базирана на пазара на съпротивата Sybil

TL; DR;

„Съпротивлението на Sybil“ е важен защото елементът на крипотовалутата е от значение. Има финансова бариера (под формата на изискване за залагане на криптовалута $LOKI) за стартиране на Loki Service Node, което прави прекомерно скъпото за атакуващия да стартира достатъчно възли, за да извърши атака на Sybil в мрежата на Session.

Дълга версия

В много децентрализирани мрежи стартирането на нов възел е толкова просто, колкото включването на вашия компютър (или наемането на VPS), инсталирането на софтуера на хостинг на възлите на мрежата и превръщането му в мрежа. Това прави сравнително просто за трета страна да стартира десетки или дори стотици възли и да извърши атака на Sybil.

Атаката в мрежата на Loki не е толкова проста. За да стартира Loki Service Node, бъдещият оператор на възела трябва да „заложи“ – временно да заключи – определено количество криптовалута Loki. В замяна на предоставяне на услуги в мрежата, операторите на Service Node периодично се възнаграждават с част от наградата Loki Block. Този стимул помага да се поддържа мрежата здрава и стимулира растежа на мрежата за по-нататъшно укрепване на мрежата.

В мрежата могат да участват само възли, които са изпълнили изискването за залагане (18 352, към момента на писане) – ако възел не е изпълнил изискването за залагане, той може да участва в изграждането на блокчейна, маршрутизирането на съобщенията на Session или предоставянето всяка от другите услуги в пакета за поверителност на Loki.

През повечето време получаването на достатъчно Loki за изпълнение на възел ще изисква закупуване от пазара. По всяко време има ограничено количество loki, достатъчно за закупуване, а основните принципи на предлагане е, че количеството на наличните Loki намалява, цената се увеличава съответно.

Този ефект от терсенето и предлагането се подсилва от нещо, наречено блокиране. Ако Loki е заложен на Service Node, той не може да бъде преместен или търгуван – което означава, че закупуваната доставка намалява с увеличаването на броя на Service Nodes. Ако бъдещият нападател се опита да закупи огромно количество Loki (с цел да заложи голям брой възли), цената щеше да нарасне при закупуването им, което прави изключително скъпо действителното провеждане на успешна атака на Sybil.

Изискването на залагане, активно от криптовалута Loki, дава на мрежата Loki Service Nodes-и, чрез прокси, Session -това, което ние наричаме „пазарно базирана устойчивост на Sybil“.

Азотно зърнестият:

Изискването за залагане на Loki (LSR) се регулира непрекъснато чрез алгоритъм за поддържане на икономическата стабилност на криптовалутата Loki. За да видите текущия LSR, заедно с други статистика и информация за блоковете на $ Loki. Можете да прочете повече за обосновката в Loki бюлетин.

Стартирането на Service Node ви позволява да се върнете на Session и Loki общностите, като същевременно получавате награда за криптовалута. Интересувате ли се?

Добре, но защо не – Bitcoin/Lightning/Monero

Виждаме много хора да се чудят защо не просто се използва установена крипотовалута като основа за проекта:

Първата причина: стимулиране

Защо не биткойн или друга валута?

Основната причина, че не може да използва съществуваща криповалута, като биткойн е, че трябва да се стимулира Service Nodes, като ги има възнаграждение с криптовалута в замяна на услуги. Екипът не успя да направи това в друга криптовалута, тъй като нямаше да може разработчиците да модифицират техния блокчейн алгоритъм за създаване на нова криптовалута, с която да се възнаграждава Service Nodes. Единствената алтернатива, която би могло да се приеме от разработчиците , че се изглади Session върху нещо като мълниеносна мрежа, би било да се таксува за съобщение, изпратено в Session – но това би представлявало огромна пречка за приемането на потребителите.

Втора причина: Основни промени

Защо не Monero?

Ако анонимността е въпросът, защо вилицата Monero, а не само да се използва Monero?

По същество екипът щеше да направи множество промени в блокчейна на Monero, за да успее да поддържа архитектурата на Service Node, по която се работеше за интегрирането на тези промени в Monero се оказа изключително трудно, ако не невъзможно, защото основните ценности на Monero не включва разработване на допълнителни инструменти за поверителност въз основа на тяхната мрежа. Вместо това екипът се съсредоточим към кодовата база на Monero -оставяйки я с отворен код, и е работено по промените и допълненията, необходими за поддръжката на допълнителните услуги за поверителност, които са предоставени, като незабавни съобщения. Във връзка с отворения код и екипа на сътрудничество, екипът на Loki е предонесло няколо промени и включването на Ipv6 поддръжка и подпомагане на финансиране на изследователската лаборатория на Monero.

Заключение:

Session е рядък звяр в света на блокчейн: осезаем, функционален продукт с надежден набор от функции, подкрепен от обширна документация и подкрепен от сертифицирана от фондация с нестопанска цел. Блокчейнът на Loki дава на Session мрежата си от сервизни възли, а крипотовалутата Loki предоставя на мрежата своите пазарни свойства на устойчивост на Sybil – решаване на решаващ проблем, с който много други децентрализирани мрежи продължават да се борят. Session, блокчейн мрежата Loki и крептовалутата Loki са три основни части от онлайн пъзела за поверителност и те създават мрежа, която е много повече от сбор на нейните части.

Освен всичко това, Session отбелязва друг вид крайъгълен камък за технологията, базирана на блокчейн: Session осигурява сигурност и анонимност, използвайки blockchain-без да прави опит всичко за блокчейн.

Ако технологията, базирана на Blockchain, ще стане наистина мейнстрйм, самият блокчейн трябва да избледнее на заден план. Мислете за това така: не е нужно да знаете за протоколите, които стоят зад вашия доставчик на електронна поща; просто трябва да знаете, че тя изпраща имейли. Потребителите на Session използват силата на блокчейн всеки път, когато изпращат съобщение – без изобщо да знаят това. Точно това прави Session наистина различна порода блокчейн проект.