Преминаване през масова употреба към корпоративна употреба

Американската кампания за проучване на пазара Forrester наскоро публикува своите прогнози за блокчейна през 2021 г. Докладът разкрива интересни констатации, като отбелязва, че 2020 г. е важна за растеж в корпоративната блокчейн и пространство на разпределената книга.

Марта Бенет, главен анализатор във Forrester и съавтор на доклада, каза пред Cointelagraph, че блокчейн прогнозите на фирмата се основават на точки на инфлексия, които показват определени промени, а не продължаване на тенденциите. Например докладът прогнозира, че 30% от световните проекти ще влязат в производството през следващата година. Това отчасти се дължи на въздействието на пандемията COVID-19.

Според Бенет, много от базираните на блокчейн системи, които са активни днес, споделят общ фактор: по-малко време за отстраняване на несъответствия. В някои случаи това може дори да е мигновено. Бенет отбелязва, че този общ фактор се отнася за случаите на използване на веригата на доставки, както и за финансовите услуги:

„Не става въпрос само за нужда от по-малко хора за изпълнение на определени задачи; става въпрос и за съкращения на изминалото време и освобождаване на ликвидност. Ключов момент е, че е възможно това да се случи днес, в контекста на съществуващите процеси и оперативни модели.“

Развитието „отнема време“

Макар това да е, Бенет сподели, че по-дългосрочните стратегически проекти във финансовите услуги са склонни да се въртят около потенциални промени в пазарната структура и оперативните модели. Много от тези случаи също изискват регулаторни корекции. „Това отнема време, ресурси и усилия. „Това е основаната причина, поради която нестабилността и несигурността, свързани с COVID, доведоха до момента много банки да се оттеглят от някои от тези по-дългосрочни проекти, свързани с DLT“, каза Бенет.

Докладът също така посочва, че почти всички инициативи, които трябва да преминат от пилотни към производство през следващата година, ще се изпълняват на корпоративни блокчейн платформи, които използват облака. Те най-вероятно ще се включат решения от Alibaba, Huawei, IBM, Microsoft, OneConnect И Oracle.

Алистър Рени, генерален мениджър на IBM Blockchain, каза пред Cointelegraph, че прогнозирането, че 30% от корпоративните блокчейн проекти ще бъдат пуснати в производство през следващата година, е в съответствие с това, което IBM е установила досега от практиката и работата с клиенти:

„Поради увеличеното напрежение, което пандемията поставя върху веригите за доставки, клиентите установяват, че има остра необходимост от ускоряване на дигиталната им трансформация, за да станат по-силни от преди. Виждаме както разширения на съществуващи блокчейн проекти, така и нови. Най-успешните от тях са тези, които са подкрепени от солидни случаи на бизнес употреба и имат ясно определена стойност, която да добавите към бизнеса“.

Най-критичната техническа прогноза: доказателства за нулево знание

От техническа гледна точка Бенет спомена, че най-критичната прогноза, изброена в доклада, е нарастващата нужда от доказателства с нулево знание. „ZKP са необходими поради предизвикателства с опазване на поверителността, които в момента задържат проектите“, допълни тя. Докладът очертава допълнително проблема, който ZKP могат да разрешат:

„ За фирми, които не искат да разчитат на утвърдени техники за криптиране, единствените опции са запазването само на хешовете във веригата или използването на конструкции като селективна репликация или частни колекции от данни. В много случаи съществуващите техники също не разглеждат проблемите с експозицията, произтичащи от метаданни“.

На скоро обаче беше постигна голям напредък около ZKP. Например, един проект на ZKP се разработва от фирмата Big Big Ernst & Young. Известен като „Nightfall“, това е софтуер за поверителност, който ще позволи частни транзакции, базирани на блокчейн, използвайки ZKP. Пол Броуди, глобален блокчейн лидер в Ernst & Young, каза пред Cointelagraph, че най-големият приоритет на кампанията през следващата година е да направи Nightfall и ZKP по-лесни за използване от разработчиците:

„Най-голямото предизвикателство при използването и внедряването на ZKP е, че те са много по-сложи от кодирането на интелигентен договор без поверителност. Бих го сравнил с добавянето на SSL и криптиране към уеб страниците в ранните дни – това не е нещо, за което повечето хора научават, когато са научили развитието на Solidity и в момента не е толкова лесно, колкото би могло да бъде внедрено“.

Освен това Бруиди сподели, че работата около Nightfall е фокусирана върху повишаване нивото на поверителност на транзакциите чрез скриване на метаданни, които могат да бъдат известени чрез анализ на мрежовата активност. И докато в момента продуктът поддържа частни преводи и плащания с регулаторно съответствие, Броуди обясни, че фирмата иска да разшири това, като създаде нови инструменти за поверителност. „Ако си свършим работата добре, хората ще преминат от разработване на Dapps ( децентрализирани приложения) към разработване на Zapps (приложения с нулево знание)“, каза той.

В допълнение блокчейн платформата на IBM използва ZKP, за да запази поверителността на данните. Рамеш Гопинатх, вицепрезидентът на блокчейн решенията в IBM, каза пред Cointelegraph, че IBM използва ZKP и свързани криптографски схеми, като сигурни многопарнтийни изчисления, за да даде възможност на надеждни анализи за запазване на поверитилността, заедно с AI данни на блокчейна. Докладът на Forrester отбелязва, че IBM ще бъде една от най-често използваните блокчейн платформи за готови за производствени проекти през следващата година.

Базовият протокол е поредния проект с отворен код, който разчита основно на ZKP за координиране на поверителни работни потоци между предприятията. Джон Уолперт, изпълнителен директор на на корпоративна мрежа в блокчейн софтуерната компания ConsensSys, обясни че по протокола ZKP позволяват на компаниите с различни системи за водене на записи да бъдат проверявани в синхрон на базата на запис, без да споделят чувствителна информация.

Прогнози за DeFi и публичен блокчейн

Докладът на Forrester също така прогнозира, че децентрализираните финанси ще повлияят негативно на приемането на публичен блокчейн. Според доклада лидерите на корпоративните технологии вече са отворени за обсъждане на ролята на публичните блокчейни. За съжаление, възходът на DeFi преди 2020 г. доведе до съмнителна активност в обществени мрежи като Ethereum. „Това свързва публичните блокчейни с криптовалутата Дивия Запад и ще продължи да прогонва вземащите решения, спазващи изискванията за спазване и риск“, се посочва в доклада.

Кайл Томас, главен изпълнителен директор на Provire – корпоративен доставчик на блокчейн, който работи със SAP и Coke One North America – моли да се разграничи, споделяйки на Cointelegraph, че организациите скоро ще виждат публични блокчейн по същия начин, както правят интернет: „Много умствено споделяне е за грайфери, тъй като „Enterprise DeFi“ става все по-голяма реалност с всеки изминал ден“.

Ехо Томас, Кевин Фенг, експерт по киберсигурност на PwC и бивш главен оперативен директор на корпоративната блокчейн компания VeChain, каза за Cointelegraph, че макар пространството DeFi да прилича на първоначалното предлагане на лудост от 2017 г. то е различно в това, че DeFi илюстрира силата на интелигентните договори при финансови услуги.

Като такъв, Фенг спомена, че пространството на DeFi вероятно ще накара кампаниите да се предпазят от публичните блокчейни в краткосрочен план, но докато пространството узрее, публичните блокчейни ще се окажат по-добри за финансови случаи: „Ако погледнем DeFi от друг ъгъл, показва как блокчейнът може да се използва за случай на финансова употреба, което е липсващата част за случаите на използване на блокчейн в предприятието.“