Сингапур се позиционира като глобален криптоцентър

Cointelegraph.com

Регулацията на криптовалутите се различава значително в различните държави по света: През последните месеци Китай ограничи значително количеството на крипто дейности, докато Япония едва наскоро разшириха специализирани инвестиционни фондове за криптовалути. От друга страна, Салвадор прие Bitcoin (BTC) като законна валута.

Тъй като финансовите центрове по света се стремят да регулират сектора, Сингапур се стреми да се утвърди като световна столица за компаниите, които са свързани с криптовалутите. Според Рави Менон, управляващ директор на Финансовия орган на Сингапур, градът-държава можеше да остане назад, ако не беше получил начален старт как да се справя с криптовалутите.

Дейностите, базирани на криптовалути, по същество са инвестиция с перспектива в бъдещето, чийто облик засега не е ясен”, казва Менон, който ръководи в MAS от десет години.

Страната е в челните редици на това движение благодарение на отвореността си към криптовалутите, като е разработила законодателна рамка, която благоприятства използването им. Данъчният режим също беше променен, за да се насърчи растежът на индустрията.

Според Менон MAS въвежда “много силна регулация”, за да позволи на предприятията, които отговарят на нейните изисквания и се справят с многобройните заплахи за дейността.

Сингапур трябва да засили мерките си за сигурност, за да се справи със заплахите като незаконни потоци – каза Менон. Градът-държава се превърна в магнит за компаниите за криптовалути – от Binance Holding, която имаше редици спорове с регулаторни органи по целия свят, до Gemini, базиран в САЩ оператор, насочен към институционални инвеститори.

След прилагането на Закона за платежните услуги през януари 2020 г. 170 фирми подадоха заявление за лиценз на MAS, с което броят на кандидатите достигна около 400.

Оттогава досега само няколко компании за криптовалути са получили желаните лицензи, като два от тях са били отхвърлени. Около 30 кандидати оттеглиха заявленията си след взаимодействие с регулатора.

Както съобщава Cointelegraph, DBS Group, най-голямата банка в Сингапур, която е пионер в създаването на платформа за търговия с цифрови токени и предлагането на токенизирани услуги, е една от организациите, получили лиценз. Други банки и технологични компании в града-държава, като OCBC и IBM, също са се присъединили към него.

cointelegraph.com