SEM предоставя IMVU разрешение за продажба на цифрови токени

Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) е дала разрешение на друга криптофирма да продава своята родна криптовалута.

В четвъртък (от 17 ноември) SEC публикува „писмо без действия“ до IMVU, компанията за цифрови аватари, позволяваща на фирмите да продава своите цифрови токени VCOIN на потребителите, макар и със строги ограничения относно начина, по който тези токени могат да бъдат продадени.

Регулаторът на ценни книжа е предоставил само шепа други такива писма, включително на „До ключ джетове“ и „Pocketful of Quarters“, което прави последното действие до известна степен въпреки относителната неяснота на маркера. Първо, SEC позволява на IMVU да продава токени, предназначени да бъдат преобразувани обратно във „фиатни“ от потребителите. (В предишните си решения SEC заяви, че потребителите е могат да купуват, продават или търгуват нито четвърти, нито жетони до ключ.)

„Въз основа на представените факти, отделът няма да препоръча на Комисията принудителни действия, ако, разчитайки на вашето мнение като адвокат, че VCOIN не е ценна книга, IMVU предлага и продава VCOIN, който може да се прехвърля както на платформата на IMVU, така и извън нея, без регистрация съгласно раздел 5 от Закона за ценни книжа и не регистрира VCOIN като клас капиталови ценни книжа съгласно раздел 12 (ж) от Закона за борсата“, пише Джонатан Ингрям, правен съветник в отдела за корпоративни финанси на SEC.

VCOIN е специално изграден върху Ethereum и може да се използва като система за възнаграждения за създатели, позволяваща на потребителите да бъдат компенсирани за предоставяне на услуги.

Според писмото на SEC, IMVU може да продава само жетони на фиксирана цена; купувачите трябва да се съгласяват да купуват жетони, които да използват, а не да спекулират с цената; и приходите не мога да се използват за изграждане на мрежата на VCOIN. Потребителите също трябва да се съобразяват с редица ограничения за показване на клиента и борба с изпирането на пари, каза от SEC.

В исканото писмо за бездействие адвокатът на IMVU Майкъл Дидиук, партньор в адвокатската кантора Perkins Coie, пише, че потребителите не могат да конвертират VCOIN във фиатни валути на собствената си платформа, въпреки че ще трябва да платят 10-15% такса ако конвертират на различна платформа.

IMVU възнамерява да разубеди потенциалните спекулативни действия, като попречи на потребителите да „получат повече VCOIN, отколкото реално биха могли да използват“ или да закупят достатъчно токени, за да „реализират значителни печалби“, се казва в искането.

Потребителите също ще бъдат ограничени да прехвърлят твърде много токени извън платформата на IMVU и трябват период на съхранение до 45 дни, преди да могат да извършват трансфери извън платформата се оказва още в писмото.

„Взети заедно, тези контроли на Платформата трябва да преминават всеки разумен стимул за преследване на арбитражни печалби от разликата между фиксираната цена на VCOIN на IMVU и цената на VCOIN извън платформата“, пише Дидиук.

IMVU е подадена към търговска марка „VCOIN“ през август 2019 г., според Justia. В декларацията се казва, че търговската марка ще се прилага за „валутни стоки за изграждане“, включително цифрови токени, които използват блокчейн „за изпълнение на транзакции“, което означава криптовалута.