SEC отново ще разследва Илън Мъск, този път заради туита за криптовалутата Dogecoin

electrec.co

Наскоро направено твърде лекомислено съобщение на Илън Мъск в Twitter отново навлече гнева към него от страна на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC). Този път заради неговата обич към кучетата и мемовете. SEC започва разследване на предполагаеми манипулация с крипотовалутата Dogecoin. Подобни обвинения бяха представени на Мъск през 2018 година и тогавашното разследване приключи за него с напускането на поста председател на борда на Tesla и 20 милиона щатски долара глоба. Компанията Tesla също бе глобена с $20 милиона.

Генералния директор на SpaceX и Tesla има дълга и далеч не безоблачна история по отношение на комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC). Най-много му струваше туитът, в който той съобщи, че обмисля да оттегли акциите на компанията Tesla от борсата и да плати на акционерите по $420 за всяка ценна хартийка, което към този момент беше значително повече от пазарния курс. Това съобщение предизвика рязък ръст на цената на акциите на Tesla. Две седмици по-късно Мъск се отказа от тези си намерения и заяви, че се е вслушал в мнението на инвеститорите, които не са съгласни на подобни действия.

SEC счете това за манипулация на пазара и принуди Мъск да напусне поста председател на борда на директорите преди 3 години, както и да заплати солидна глоба. Но милиардерът призна вината си и започна да осмива комисията. Той заяви, че SEC се занимава предимно с това, да помага на продавачите на къси позиции, които залагат на понижаване на цената на акциите на различните компании.

Последно време Мъск започна да проявява голям интерес към криптовалутите и заяви, че те са малко по-добри от фиатните хартиени пари. Кулминацията бе закупуването от страна на Tesla биткойни за 1,5 милиарда през месец януари тази година. Едновременно с това Илън Мъск публикува в Twitter интересно изображение на куче в скафандър, което се намира на Луната. тази картинка се превърна в мем, който е съвсем разбираем за Dogecoin общността.

Eu kwO3UYAAmcft

Мъск публикува няколко туита за Dogecoin и въпреки че тези съобщения спокойно можеха да се приемат за шеги, след тяхното публикуване цената на тази криптовалута скочи нагоре с над 500% при това само за един месец. Сега капитализацията на Dogecoin вече е над $6 милиарда.

Мъск заяви, че просто обича кучетата и мемовете, но SEC започна да търси в неговите съобщения признаци за манипулация на ценни книжа. Вероятно комисията ще обяви предприемача в използването на своя Twitter акаунт за въздействие върху цената на криптовалутите и е напълно възможно ситуацията от 2018 година да се повтори. Какво ще означава това за Мъск не е ясно. Може би отново ще има солидна глоба, но са възможни и други санкции.

Източник: