Преглед на доклада на DOJ за крипто регулиране: Bitcoin, Tether, Litecoin и Ripple

Американските власти затягат разпоредбите относно криптовалутите.

На 8-ми октомври главният прокурор на Министерство на правосъдието на САЩ (DOJ) Уилиям П. Бар представи доклад за използването на криптовалутите, след новината, че финансовият надзорен съвет на Обединеното кралство за финансово наблюдение (FCA) забранява търговията с крипто деривати за инвеститори на дребно.

В доклада той споменава основните криптовалути като Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC), Ether (ETH), Tether (USDT) и Ripple (XRP). Официалният доклад подчертава случаите на това как престъпниците използват криптовалути за злонамерено и незаконно поведение, като Bitcoin се откроява като най-голямата притегателна криптовалута за извършване на финансови престъпления.

Докладът е разделен на 5 раздела: Въведение, Преглед на заплахите с криптовалути, Закон и разпоредби, Текущи предизвикателства и бъдещи стратегии и Заключение.

Раздел 1: Въведение

В доклада за първи път се споменава Bitcoin в случай на сценарий във въвеждащия раздел.

Дело: Миналата година предполагаемият оператор на най-големия онлайн пазар за сексуална експлоатация на деца е обвинен и арестуван. В рамките на принудителното действие въпросният пазар на Darknet беше нарушен, 20 деца бяха спасени и биткойни за Д-р Тедрос Адханом Гебрейсстотици хиляди долара бяха иззети. След въвеждането на федералните закони за ценни книжа на крипто инвеститорите бяха върнати над 1,2 милиарда долара неправомерно получени печалби в един случай.

Раздел 2: Общ преглед на криптовалутата

В раздела Общ преглед той първо говори за основите на рипртовалутата и виртуална валута, след това разглежда законното изпълнение на крипто. След това докладът подробно описва незаконната употреба на криптовалута и ролята на Darknet върху пазара с много примери.

Подразделът относно криптовалутата има няколко части.

Използването на криптовалута директно за извършване на престъпления или за подкрепа на тероризма

Това включва:

 • Купуване и продажба на незаконни неща.
 • Покупка и продажба на инструменти за извършване на престъпления или за подкрепа на тероризма.
 • Откуп, изнудване и рекет.

Случай: В него се споменава случай от април 2020 г. ФБР издава предупреждение за потенциално увеличение на схемите за измами с криптовалути поради пандемията COVID-19. Някои измамници заплашиха да заразят жертвите си и техните семейства с коронавирус, освен ако не платят с биткойни.

 • Набиране на средства за престъпна терористична дейност. Някои терористични групи събират средства чрез криптовалути.
55C6D116A893C02EC0715738FE5E7B6E390627D76027F1027E9AC60862FC2690

Дело: В доклада се споменава случай от август 2015 г. Лицето е осъдено на повече от 11 години във федерален затвор за предоставяне на материали и ресурси на Ислямска държава в Ирак и Ал Шам (ИДИЛ). Той обучавал посетителите си в канала как да използват биткойн за финансиране на терористични групи в социалните мрежи.

Използване на криптовалута за скриване на финансова дейност

Това включва:

 • Пране на пари
 • Опериране на нелицензирани, нерегистрирани или несъответстващи борси
 • Укриване на данъци
 • Избягване на санкции

Извършване на престъпления в рамките на пазара на криптовалутата

Това включва:

 • Кражба и измама

Случай: В доклада се споменава използването на Litecoin в сценарий. Джоузеф Ким роботи като помощник на търговец в търговска фирма в Чикаго. Той беше създал група за криптовалута, която да се занимава с търговия с крипто. Той присвоява 1,1 милиона долара в биткойни и лайткойни и през ноември 2018 г. Беше осъден 15 месеца федерален затвор.

 • Криптоджакинг

Раздел 3: Закон и разпоредби

В раздела Закон и наредби той споменава, че фирми за парични услуги (MSB) и доставчици на услуги за виртуални активи (VASP), MSB е обект на разпоредбите за борба с изпирането на пари / борба с финансирането на тероризма (AML/CFT). Освен това MBS също трябва да отговаря на изискванията на определени лицензи от регулаторите и властите.

 • Мрежата за борба с финансовите престъпления и Законът за банковата тайна.

Случай: Тук Ripple беше споменат в случай, в който беше санкциониран. През 2015 г. Министерството на правосъдието и FinCEN установиха, че Ripple Labs продават XRP, без да се регистрират във FinCEN и без правилно спазване на регламента за борба с изпирането на пари (AML). Твърди се, че това умишлено нарушава няколко изисквания на BSA за бизнеса с парични услуги. И накрая, прокуратурата на САЩ за Северния окръг на Калифорния отреди за Ripple 700 000 долара гражданско наказание.

 • Службата за контрол на контрол за чуждестранните активи (OFAC)

Случай: Тук докладът споменава за случай на хакване в Северна Корея, понякога се използва техника, наречена верижно прескачане, за да се замъгли записът на транзакцията чрез конвертиране на открадната криптовалута в BTC, Tether и други крипто активи.

 • Служба на контрольора на валутата (OCC)
 • Комисията за ценни книжа и броси (SEC)
 • Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC)
 • IRS и данъчно изпълнение (IRS)
 • Държавни органи

Раздел 4: Текущи предизвикателства и бъдещи стратегии

В този раздел се отнася основно за бизнес модели и дейности, които могат да улеснят престъпната дейност.

Отделът смята, че новият бизнес модел и дейности свързани с тях биха могли да подкрепят обществената безопасност и способностите на отдела да разследва, тъй като много субекти в тези нови и нарастващи сектори често не успяват да спазят бизнес регламентите за парични услуги. Посочените сектори включват:

 • Криптовалутни борси
 • Peer-to-Peer борси и платформи
 • Павилиони за криптовалута (криптомати)

Случай: Herocoin е обвинен за извършване на „нелегален бизнес за парични услуги с виртуална валута, който е разменил до 25 милиона долара“. На 22 юли 2020 г. човекът от Йорба Линда се съгласи да се признае за виновен по федерални наказателни обвинения.

547E0169D5EA8EA252E42E216227AB10227C255A5948B98ED652053D2964C7E7
 • Казина с виртуална валута
 • Криптовалути с подобрена анонимност
 • Смесители, барабани и скачване на вериги

Случай: В тази част докладът дава пример за криминално предприятие „Смесване“, което използва биткойн и етер за верига с надеждата да избегне следи от преходни пътища. Това може да се използва за пране на пари.

C0CCE13F127F9E25606E26FD241EA01B343B29A88EAC207ABF6026FED77101E2
 • Недостатъци на юрисдикционен арбитраж и съответствие

Стратегии за отговор на Министерството на правосъдието

 • Разследвания и преследване като цяло
 • Насърчаване на осведомеността и експертизата на правоприлагащите органи

Дело: AlphaBay беше свален от органите на реда през юли 2017 г. . AlphaBay беше най-големият криминален пазар на тъмната мрежа. Той продава всичко, включително незаконни наркотици, огнестрелни оръжия и токсични химикали. AlphaBay подкрепя използването на крипо като Bitcoin, Monero и Ether и скрива местоположението и самоличности чрез пране на крипто.

 • Насърчаване на сътрудничество с държавните органи
 • Засилване на международното сътрудничество и насърчаване на всеобхватно и последователно международно регулиране
 • Провеждане на образование и аутрич в частния сектор

Раздел 5: Заключение

Отделът смята, че незаконната употреба на криптовалута заплашва както обществената безопасност, така и националната сигурност. Докладът е да гарантира, че потребителите на криптовалута спазват закона и разпоредбите около цифровите активи са в съответствие с обществената безопасност и национална сигурност, за да се приложи това, ще бъдат предприети поредица от действия, съгласно крипто рамката.

Министерството на правосъдието на САЩ агресивно разследва и преследва редица злонамерени лица и компании. Отделът ще си сътрудничи с междуведомствени и международни партньори, за да подобри енергичния план за прилагане, регулиране и прилагане на политическата рамка. Всички заинтересовани страни трябва да предприемат стъпки, за да гарантират, че криптовалутата не се използва като незаконно средство.

Несъмнено криптоиндустрията ще се сблъска с най-строгите разпоредби и нормативни актове.