PwC: Блокчейн технологията има потенциал да увеличи глобалния БВП до 1.76 трилиона долара до 2030 г.

В анализ за въздействието на блокчейн върху бизнеса и световните икономики „Price Water House Coopers“ (PwC) посочва, че до 2030 г. въздействието на блокчейн може да бъде толкова значително, че технологията има потенциала да увеличи глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) с 1,76 трилиона долара.

Как може блокчейнът да е от полза за света?

Докато блокчейнът е най-известен като основната технологична инфраструктура, поддържаща криптовалути, експертите на PwC направиха преглед на други ключови предимства на технологията зе децентрализирана книга (DLT).

Новият доклад,публикуван от PwC, оценява как технологията на блокчейна може да бъде използвана, за да се възползва и да стимулира икономиката в световен мащаб. Пет сценария на случаи, при които блокчейнът може да се използва за задвижване на цифровата революция напред, включва провенеция – проследяване и проследяване на продукти и услуги – плащания и финансови услуги, управление на идентичността и прилагане на блокчейн технологията в договори и разрешаване на спорове, както и ангажиране на клиентите.

Анализът оценява потенциала на блокчейн технологията в различни индустрии, от здравеопазване, държавни и публични услуги до финанси, логистика, търговия на дребно и др.

Говорейки за потенциалните начини, по които може да се използва технологията Blockchain, Стив Дейвис, партньор и лидер в Blockchian в PwC, споделя:

„ Технологията Blockchain отдавна е свързана с криптовалутите като Bitcoin, Ethereum, Monero, но има много повече, което може да предложи технологията, особено в това как публичните и частните организации осигуряват, споделят и използват данни“.

Кой би се възползвал най-много от блокчейнът?

Според анализатори на PwC, Азия ще извлече най-много икономически ползи от блокчейн технологията над останалите континенти.

По отношение на страните Китай и САЩ бяха определени като тези, които потенциално биха могли да спечелят най-високите нетни ползи от блокчейн, изчислени съответно на 440 млрд. и 407 млрд. долара, според данни на PwC.

Нетните ползи от пет държави, по-специално Германия, Япония, Великобритания, Франция и Индия, също бяха изчислени да надхвърлят 50 млрд. долара.

Въпреки това, от една държава в друга, секторите, които се възползвали то най-високите ползи от блокчейн технолията за целите на сигурността, изданието на плащанията, самоличността и идентификационните данни, Китай и Германия ще спечелят от използването на DLT за повече прозрачност, тъй като и двете страни притежават икономики, фокусирани върху производството.

Като цяло във всички сектори, като: публична администрация, здравеопазването и образователната индустрия изглеждат най-големите бенефициенти, като PwC очаква да спечелят приблизително 574 млрд. долара до 2030 г. чрез използването на блокчейн за самоличност и идентификационни данни.

Приемането на блокчейн е ускорен от Covid-19.

Говорейки за дигитални иновации на блокчейн и за потенциала им за развитие на фона на икономическия хаос, причинен от пандемията на коронавируса, Дейвис отбелязва:

„Докато организациите се борят с въздействието на пандемията на COVID -19, много разрушителни тенденции са ускорени. Анализът показва потенциала на блокчейн да подпомага организациите в това как да възстановят и преконфигурират своите операции, подкрепени от подобрения в доверието, прозрачността и ефективността в организациите и обществото“.

Констатациите на PwC разкриха, че две трети от анкетираните изпълнителни директори – 61% от тях – поставят „цифровата трансформация на основните бизнес операции“ след основните си три приоритета в стремежа си да възстановят свята търговия от щети, причинени от COVID-19,

Ако икономическият потенциал на блокчейна е постигнат, експертите на PwC и сектора предупреждават, че енергийните разходи на технологията за децентрализирана книга трябва да се управляват правилно. Трябва да се вземе предвид въздействието на технологиите и глобалното потребление на енергия от различни организации, за да се намалят последиците от изменението на климата.