Нови залагания GnosisDAO на „Футарихия“, модел за управление на прогнозата на пазара

Gnosis, една от най-раните ICO на Ethereum, създава DAO, който използва нов начин на управление, за който вероятно никога не сте чували.

НА скоро стартираният GnosisDAO ще позволи на потребителите на Gnosis да гласуват относно управлението и развитието на платформата.

Главният изпълнителен директор на Gnosis Мартин Кьопелман заяви пред CoinDesk, че предложенията за гласуване на DAO „могат да бъдат наистина широкообхватни: решения за пътни карти на продукти, управление на хазната, стартиране на нови начинания, финансиране на обществени блага. DAO отварят голямо пространство за сътрудничество и експерименти“.

Една от ключовите маркетингови точки на GnosisDAO е интеграцията му с пазарите за прогнозиране на Gnosis. Тъй като всяка промяна в протокола ще има свързан пазар за прогнозиране, където търговците залагат на неговото въздействие, потребителите на Gnosis могат да преценят предложението въз основа на отношението на пазара (независимо дали търговците смятат, че това е добро или лошо за Gnosis).

Този модел на управление, наречен футархия, е формулиран от икономиста на университета Джордж Мейсън, Робин Хансън. Футархия предлага ефективността на демократично избраните длъжностни лица или политиките трябва да бъдат проверени от пазарите за прогнозиране; с други думи, пазарите за прогнози създават барометър за успех или провал на политиките, с които избирателите след това могат да се консултират, за да увеличават вземането на решения.

„Хората могат да повлияят на гласуване с търговското си решение. Тъй като новото предложение е на масата, хората вече могат дигитално да сигнализират дали биха купили или продали токена (GNO), ако предложението е изпълнено. По същество това е най-прекият начин да поискате „пазара“ за обратна връзка относно дадено предложени“, заяви Кьопелман пред CoinDesk.

Gnosis ще задейства тези пазари, използвайки финансиране от съкровищницата на Gnosis от 150 000 ETH и 8 милиона токена Gnosis (GNO). При стартирането си от касата на Gnosis ще разпредели 1000 ETH и 20 000 GNO на пазарите за прогнозиране на GnosisDAO.

DAO ще стартира с три предложения: едно, което създава шаблон за предложения за подобряване на гнозата (GIP), едно, което създава управление макар за DAO, наречен SAFE, и едно, което разпределя еднократно наградата на ранните участници в DAO.

Кьопелман каза още пред CoinDesk, че гласовете наистина се претеглят според „колко GNO токена имате“. Но избирателите могат също да игнорират пазарите за прогнози и да гласуват, както искат за предложение.

Като се има предвид, че избирателите могат да се противопоставят на посоката на пазарите, GnosisDAO ще стартира с по-мека футархия, която може да се втвърди с нарастването на DAO.

„На първия ден не влизаме във футархията“, допълни Кьопелман.