Националната банка на Грузия ще стартира пилотна програма за CBDC през 2022 г.

Blockchain.News

Националната банка на Грузия възнамерява до 2022 г. да стартира пилотна програма за своята цифрова валута на централната банка (CBDC), наречена цифрови Лари (Lari).

В рамката на пилотната програма ще бъде стартирана цифрова валута, която ще бъде използвана за трансакции на дребно с електроенергия в страната. Според вицепрезидентът на централната банка Папуна Лежава цифровите Лари ще бъдат изцяло под контрола на централната банка. Те не могат да бъдат придобивани чрез сечене, като Bitcoin (BTC) и други Proof-of-Work (PoW) монети.

Миналата година Централната банка за Бахамските острови (CBoB) влезе в историята като първата държава, която пусна на пазара функционален CBDC. След Бахамските острови Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че в момента 110 държави се намират на определен етап от развитието на CBDC. Счита се, че Китай е напред, тъй като е навлязъл в напредналите етапи на своите опити за CBDC.

Технически обхват на Digital Lari

Папуна заяви, че Грузия иска да бъде в челните редици на иновациите в CBDC. Въпреки че цифровите Лари вероятно ще бъдат изградени върху блокчейн, те няма да се държат като частно емитираните цифрови валути.

“Цифровата валута не е криптовалута, а еволюция на парите в брой. Тя най-вероятно също ще се основава на блокчейн и също ще бъде бърз и евтин метод за плащане. За разлика от съвременните криптовалути обаче няма да има т.нар. добив. Националната банка ще бъде единственият емитент на цифровата валута”, каза Лежава.

Макар да потвърди, че дигиталните лари ще могат да се контролират с криптоактиви като биткойн, той заяви, че те няма да бъдат обект на спекулативно натрупване. В сравнение с хартиените Лари изпълнителният директор на Върховната банка на посочи, че дигиталните Лари ще бъдат по-бърза алтернатива.

“Дигиталните Лари ще се превърнат в по-бързо и по-евтино средство за плащане от традиционните. То ще работи 24 часа в денонощието. Всички трансакции не изискват връзка с интернет. Но основното предимство е, че ще бъде технологично отворена за други видове технологии, а максимално днес нито хартиените Лари, нито другите платежни средства имат такъв лукс”, допълни той.

Blockchain.News