Изпълнителният директор на Mastercard не се интересува от Bitcoin

U.Today

Биткънът печели сърцата е умовете на много бившите си критици, но главният изпълнителен директор на Mastercard Анджай Банга остава безразличен към нажежената криптовалута.

Наскоро Банка каза на Алън Мъри от Fortune, че всъщност не се интересува от биткойн, като дава предпочитание на дигиталните валути и стабилните монети на централната банка:

Цифровите валути на централната банка са наистина интересни. Конюшни малко по-малко. Биткойн, всъщност не.

Биткойн е многократно бил атакуван в миналото. Както съобщава U.Today, той казва, че променливата криптовалута не може да се използва като инструмент за финансово включване милата година.

Можете ли да си представите някой, който е финансово изключен да търгува по начин, който да се включи чрез валута, която може да струва еквивалента на две бутилки Coca-Cola днес, а утре 21? Това не е начин да ги получите. Това е начин да ги накарате да се изплащат от финансовата система.

През 2017 г. Банка нарече подобни на биткойн криптовалути “боклуци” поради техния живачен характер и случаи на незаконна употреба.

В същото време Банка рекламира CDBC от години, твърдейки, че те са много по-добър вариант за банкиране на необезпечените.

Не, Bitcoin няма да бъде в мрежата на Mastarcard

В публикация в блог, публикувана този февруари, Mastercard заяви, че ще поддържа избрани криптовалути в своята мрежа. Засега изглежда, че това се отнася само за стабилни монети:

За да бъде напълно ясни, не всички днешни криптовалути ще бъдат поддържани в нашата мрежа. Докато стабилните монети са по-регулирани и надеждни, отколкото в близкото минало, много от стотиците дигитални активи в обръщение все още трябва да засилят своите мерки за съответствие, така че те няма да отговарят на нашите изисквания.

Въпреки че CNN публикува статия за Mastercard, която позволява на търговците да приемат биткойн, Ан Кернс, заместник-председател на компанията, по-късно поясни, че не е така:

Биткойнът не се държи като платежен инструмент. Това е твърде нестабилно и отнема твърде много време за извършване на транзакции.

VISA заема про-биткойн позиция

За отбелязване е, че Visa, глобалният лидер в дигиталните разплащания, възприема почти противоположен подход към биткойните. Изпълнителният директор Ал Кели наскоро разри, че Visa планира да позволи покупки на най-добрата криптовалута, наричайки я “цифрово злато” в подкаст на Furtune по-рано този месец.

Източник