Основната руска банка се готви да пусне собствена крипто валута до пролетта на 2021 г.

RT.com

Най-големият кредитор в Русия, Сбербанк, е подал молба до националния финансов регулатор за създаване на блокчейн платформа за собствения дигитален токен, наречен Sbеrcoin. Проектът може да започне още тази пролет.

Сбербанк изпрати заявлението на платформата до Централната банка на Русия в началото на годината, разкри по-рано тази седмица директорът на отдела за бизнес, транзакции Сергей Попов. Той каза, че регистрацията се изисква от закона за цифровите финансови активи, който влезе в сила в Русия от 1-ви януари.

Банката е технологично готова да работи с такава фиатна валута“, сподели Попов и добавяйки, че заемодателят вече е завършил вътрешен процес и е заключил, че „решението“ работи.

Процедурата по регистрация обикновено отнема около 45 дни, според Попов. Ако тя е получи възражения от централната банка, има голям шанс токенът да бъзе пуснат през пролетта, каза той.

Въпреки това, Сбербанк все още трябва да разреши някои проблеми, свързани с цифровата валута, като данъчното облагане на цифровите финансови активи, както и как може да се използва маркерът. Според топ мениджъра на банката, Sbercoin може да се използва като „цифров запис за напред“, тъй като този формуляр може да отвори „нови възможности“, ако замести хартията.

Първоначално банковият гигант планира да емитира собствена цифрова валута. През ноември миналата година главният изпълнителен директор на Германия Греф обяви, че банката може да стартира „експеримент“ през 2021 г. По-рано Попов, разкри че Sbercoin всъщност може да бъде стабилна монета. За Сбербанк ще бъде фиксиран към руската рубла.

Източник