JPMorgan твърди, че институционалните инвеститори заменят златото с биткойн

coindesk.com

Преминаването към биткойн, което в края на 2020 г. достигна исторически върхове, “започна да се появява отново през последните седмици”, пише анализаторът Николаос Панигирцоглу.

“Очарованието на биткойн като средство за хеджиране на инфлация” привлича институционалните инвеститори обратно към криптопазара, пише Панигирцоглу от JPMorgan в изследователска бележка до клиентите си от 6 октомври.

  • “Има несигурни признаци, че предишното пренасочване от злато към биткойн, наблюдаването през по-голямата част от четвъртото тримесечие на 2020 г. и началото на 2021 г., е започнало да се проявява отново през последните седмици”, споделя той.
  • Цените на биткойна наскоро надхвърлиха 50 000 долара, като тази година нараснаха с 85%. Цената на етера, родната валута на блокчейна Ethereum, се е повишила с 393% от началото на годината.
  • Междувременно цените на златото се колебаят под 1800 долара за тройунция, като през 2021 г. спадат с 6,5%.
  • Панигирцоглу посочи “неуспеха на златото да реагира през последните седмици на засилените опасения за инфлацията” като възможен фактор за завръщането към биткойн.
  • Златото често се възприема от инвеститорите като средство за предпазване от инфлация поради схващането, че то защитава покупателната способност и е в състояние да осигури защита по време на пазарни сътресения.

coindesk.com