IOTA представя интелигентни договори

cityam.com

Фондация IOTA обяви на 21 октомври бета версия на IOTA Smart Contracts.

Напълно функционалното решение за интелигентни договори предлага редица нови функции, насочени към решаване на текущите проблеми с мащабируемостта и таксите за трансакции, като същевременно предлага нови функции, които в момента нямат аналог в крипто пространството.

Бета версията на интелигентните договори на IOTA позволява на потребителите за първи път да създават и изпълняват персонализирани интелигентни договори в мрежата без такси. Тя също така е снабдена с поддръжка на Ethereum Virtual Machine (EVM) – текущия в индустрията стандарт. Разработчиците вече могат да пишат интелигентни договори на Solidity в рамката на EVM верига, която е закрепена върху feeless IOTA Tangle.

За да насърчат потребителите на тестват интелигентните договори на IOTA, функцията поддържа няколко езика за програмиране, включително Go, Rust и Solidity на Ethereum. Този избор е в съответствие на Фондация IOTA за оперативна съвместимост и стандартизация – два основни принципа на новата цифрова икономика.

За разлика от Ethereum обаче интелигентните договори на IOTA позволяват на разработчиците да определят собствени такси за изпълнение. Това динамично ценообразуване създава стимул за намаляване на таксите, тъй като различните вериги могат да се конкурират за работата по изпълнението на интелигентен договор. Благодарение на поддържката на трансакциите без такси от страна на IOTA, интелигентните договори с нулеви такси стават реални с бета версията.

Най-мощната и уникална характеристика на интелигентните договори на IOTA е тяхната мащабируемост и оперативна съвместимост. Мрежата вече предлага пълен sharding, което дава възможност за мащабиране на интелигентните договори отвъд настоящите ограничения на други мрежи.

Чрез използване на собствената токенизация в IOTA Ledger всички интелигентни договори могат да обгръщат активите в базовия слой. Това прави всички интелигентни договори и всички цифрови активи, създадени в IOTA, напълно оперативно съвместим, без да са необходими доверени ретранслатори или мостове. Това ще даде възможност за нови мощни възможности за композиране за разработчиците на dApp и нови възможности за потребителите да се включат в екосистемата.

Друга функция на бета версията на интелигентните договори на IOTA е инструмент за схема на интелигентните договори, който помага за автоматичното генериране на много от стандартните части на интелигентния договор. Подобно на обикновените договори на хартиен носител, интелигентните договори се състоят от доста шаблони, чието ръчно генериране изисква значителни усилия.

Автоматично генерирани библиотеки на клиентската база данни

С помощта на инструментите на IOTA Smart Contracts Schema потребителите могат да включват в интелигентния договор, който пишат, и системата автоматично да генерира и тества съответния код. В момента инструментът Schema работи с интелигентни договори на Go, Rust, а бъдещите версии на IOTA Smart Contracts ще разширят функционалностите му и ще добавят допълнителни удобства, като например автоматично генериране на клиентски библиотеки за кодова база.

Функциите на бета версията на IOTA Smart Contracts включват:

  • Напълно програмируеми интелигентни договори – потребителите могат да разработват и тестват цялостни решения за интелигентни договори.
  • Оперативна съвместимост между интелигентните договори – напълно без доверие и с помощта на прехвърляне на активи без такси.
  • Ниски или до нулеви такси – Tangle позволява на потребителите да определят свои собствени такси за изпълнение на интелигентните договори или да бъдат напълно освободени от такси.
  • Избор на езици за програмиране – потребителите могат да избират между Go, Rust и Solidity.
  • Съвместимост с виртуалната машина на Ethereum – оперативна съвместимост в съответствие с настоящия индустриален стандарт.
  • Автоматично генериране и проведен код – инструментът IOTA Smart Contract Schema намалява времето и процента на грешките при създаването на стандартизираните части на интелигентния договор.

“Когато пуснахме IOTA Smart Contract Protocol Alpha през март 2021 г., очертахме визията си за бъдещето на иновациите в областта на интелигентните договори и как в крайна сметка ще дадем възможност за тези иновации в IOTA”, каза Доминик Шинер, съосновател и председател на фондация IOTA.

И допълни още:

“Бета версията на интелигентния договор на IOTA реализацията на тази визия. Интегрирахме някои от определящите характеристики на IOTA – оперативна съвместимост, гъвкавост, безпроблемни трансакции – в решение за интелигентен договор от ново поколение, което вярваме, че ще се превърне в индустриален стандарт, след като бъде пуснат в основната мрежа на IOTA.

“Приканваме възможно най-много потребители да изпробват текущата бета версия на Smart Comtracts и да се убедят сами колко голям потенциал има тази версия“.

Бета версията на интелигентните договори на IOTA може да бъде тествана в IOTA 2.0 DevNet. Фондация IOTA сега работи за въвеждането на своето решение за интелигентни договори в основната мрежа на IOTA, така че потребителите да могат да се възползват от всички функционалности на интелигентните договори още преди пускането на IOTA 2.0. Следващата версия на IOTA Smart Contracts ще включва разширена интеграция на EVM и пазар без разрешения за верижни валидатори.

Източник: