IOG отрича слуховете за платформата Cardano Smart Contracts

newsbtc.com

През последните няколко дни бяха повдигнати някои въпроси Cardano и неговата платформа за интелигентни договори, Plutus. За да бъде внедрена със събитието Alonzo на Hard Fork Combinator, платформата в момента е в последния си етап на тестване и се очаква да бъде пусната на живо в краткосрочен план.

Притесненията и слуховете бяха обсъждани най-вече в социалните медийни платформи, като Twitter и Reddit. Основният въпрос се въртеше около способността на Cardano да обработва голям брой транзакции в определен интелигентен договор.

Това се дължи на подхода на главната книга на протокола и техния блокчейн модел Unsxen Transacrtions Output (UTxO). Източник на слуховете очевидно произхожда от продукт, наречен Minswap, който понастоящем тества Plutus, както потребителят “HoneyGramOfficial” съобщи на subreddit r/Cardano.

Minswap “побърза” да пусне своя продукт, а потребителите, взаимодействащи с него, съобщиха за грешни. Недоброжелателите на Cardano твърдят, че блокчейн моделът UTxO без такса на пазара на газ ще доведе до проблеми с платформата при пускането на Plutus. Разработчикът Foobar (Oxfoobar) каза:

Cardano e BTC с по-добра UTXO валидация и по-лоша децентрализация. И моделът UTXO, и изискванията за оживяване на Hydra са несъвместими с повечето интелигентни договори, дори с Uniswap. Необходими са централизирани предаватели.

Разработчиците на Cardano IOG бързо отговори на това, което те класифицираха като “спекулации в социалните медии” и “отровена “FUD” и дезинформация”. Компанията продължи да изяснява, че мрежата има различна “парадигма за програмиране” от Ethereum, блокчейн с повечето DeFi приложение. IOG добави:

Специфичният вкус, #Cardano използва, е eUTxO – или разширен модел, който според нас предлага по-голяма сигурност, позволява предвидимост на таксите (без неприятни изненади…) и предлага по-мощна паралелизация.

В отговор на “FUD” Общността на Cardano реагира

В допълнение, IOG заяви ,че за разлика от това, което слуховете твърдят dApps, изградени върху Cardano, могат да обработват повече от 1 транзакция на блок. Това е част работата на разработчиците да проектират своето dApps с “множество UTxOs” и да наложат “повече паралелизъм”.

Компанията се ангажира да продължи да информира общността, потребителите и разработчиците за техническите елементи на Cardano. Общността е предоставила и образователни материали и инструменти за разработка на подхода на счетоводната книга.

Въпреки факта, че стартирането на Minswap можеше да доведе до слуховете, IOG поздравява проекта за стартирането му и твърди, че “за това е тестовата мрежа”. В допълнение, компанията подчерта, че екосистемата за интелигентни договори на Cardano е на ранен етап.

По този начин има място за растеж и подобрение, намекна IOG. Според компанията около Плутус е имало голямо участие и вълнение. Те очакват “експлозия на активност” през последните месеци.

Стотици разработчици са завършили курса #Plutus Pioneers. Десетки проекти вече започнаха да се развиват в Plutus и са на различни етапи на експертиза и готовност. #ProjectCatalyst видя 800 проектни заявления миналата седмица, търсеше 4 милиона долара за #BuildingOnCardano.

Въпреки негативните новини, цената на ADA едва реагира. Криптовалутата спадна с няколко процентни пункта и бързо се възстанови до сегашните нива, движейки се странично през последния ден.

Към момента на писане, ADA се търгува на $ 2,85 близо до всичките си рекорди и приближава психологическата граница от $ 3. Устойчивостта на цената, дори когато е изправена пред силна атака, говори за доверието на инвеститорите в проекта. Ако Cardano, неговият разработчик IOG и общността са успешни, ADA може да отиде с още един крак към неизследвана територия.

Cardano ADA ADAUSDT

Източник: