Въведение за начинаещи: Какво е Bitcoin?

Искате да знаете всичко, което трябва да знаете за Bitcoin?

Тук, в Булчейн, ние представяме Bitcoin на прост и разбираем език, така че дори да нямате технически опит, ще можете да разберете всички! В днешната статия ще ви дадем просто обяснение за това какво е биткойн и защо е толкова революционен.

Въведение в биткойн

Биткойн е първата децентрализирана цифрова валута. Всички транзакции с биткойн са документирани във виртуална книга, наречена блокчейн, която е достъпна за всички. Биткойн ви дава пълен контрол върху парите си, за разлика от други активи, които притежавате, които се регулират от финансови институции, банки и правителства. Тъй като биткойн печели все по-голяма популярност, все повече и повече места го приемат за разплащане. Ако искате по-подробно обяснение за биткойн, продължавайте да четете, ето какво ще покрие:

 1. Какво са парите?
 2. Фиятни пари? Преход към цифрови пари?
 3. Централизирани пари. Какво е биткойн?
 4. Биткойн в сравнение с банките?
 5. Често задавани въпроси. Кой приема биткойн?
 6. Как работи биткойн?
 7. Защо биткойн има стойност и как се определя?
 8. Може ли биткойн да бъде конвертиран в пари? Как да закупя битокйн?
 9. Заключение

1. Какво са парите?

Преди да поговорим за биткойн, трябва да отделим малко време и да поговорим за парите. Какво точно са парите?

В основата си парите представляват стойност. Ако свършите някаква работа или отделите определено време за нещо, вие получавате стойността на вашия труд. След това мога да използвам тези пари, за да може да си позволите да извършите покупки.

В историята стойността се измервала по различни форми и хората са използвали много различни материали, които са имали стойност във времето и представлявали пари.

Солта, пшеницата, захар и разбира се златото са били използвани като средство за размяна.

Въпреки това, за да може нещо да представлява стойност, хората трябва да се доверят, че тя наистина е ценна и ще остане ценна достатъчно дълго, за да може да ги изкупи в бъдеще.

Хартиените пари

До преди сто години или така ние винаги се доверявахме на нещо, за да използваме днес хартиените пари. Въпреки това нещо се случи по пътя и ние променихме модела си на доверието между двете страни.

Нека да обясня

С течение на времето хората намираха за твърде тромаво да се разхождат по света, носейки златни монети или други разплащателни средства, така че бяха измислени хартиените пари.

Ето как работят: банките или правителството биха предложели да се възползват от вашето злато кюлче; да кажем, че струва 1000 долара, а в замяна тази банка ще ви даде сертификати за получаване, които наричаме банкова сметка, в размер на 1000 долара.

Не само, че тези парчета хартия бяха много по-лесни за пренасяне, но можете да похарчите долар за чаша кафе и да не се налага да режете златното си кюлче на хиляди малки парчета. И ако сте искали златото си обратно, просто сте взели 1000 долара със вашата сметка обратно в банката, за да ги осребрите за действителната форма на парите, в този случай вашето златно кюлче ще го използвате когато имате нужда.

И така хартията започва да се използва за парични инструменти за практичност и удобство.

Но с напредването на времето и поради макроикономическите промени тази връзка между разписката на хартия и златото, зад което стоеше беше прекъсната.

Сега за да обясним пътя, който ни отведе от златния стандарт, е изключително сложно, но е достатъчно да се каже, че правителствата са казали на своите хора, че самото правителство ще носи отговорност за стойността на тези хартиени пари. По принцип всички казахме „нека вместо това да забравим за златото и хартиените пари“.

Така хората продължиха да търгуват с разписки, които не са подкрепени от нищо друго освен от обещанието на правителството.

И защо продължи да работи? Е, заради доверието. Въпреки че няма действителни хартиени пари, хората се доверяват на правителството и така се създадоха фиатните пари.

Фиатни пари

Думата Fiat произлиза от латински и означава „с указ“. Значението на доларите или еврото или всяка друга валута, която има стойност, защото правителството го нарежда. Това е известно като „законно платежно средство“ – монети или банкноти, които трябва да бъдат приети, ако се предлагат като плащане. Така че стойността на днешните пари всъщност идва от правен статут, който му е даден от централен орган, в случая правителството. И така моделът на доверие се промени, от доверие на НЕЩО до доверие на някой (в случая на правителството).

Фиатните пари имат два основни недостатъка:

 1. Той е централизиран – имате централен орган, който го контролира и издава.. В този случай правителството и централната банка.
 2. Не е органично по количество – правителството или централната банка могат да печатат колкото искат, когато е необходимо, и да надуват паричното предлагане на пазара. Проблемът с печатането на пари е, че тъй като заливате пазара с повече пари, стойността на всеки долар пада, така че вашите собствени пари струват по-малко. Когато видите цените да се увеличават през годините, не е задължително цените да се увеличават толкова, колкото покупателна способност на парите ви да спадне. Имате нужди от повече долари, за да купите нещо, което „струва по-малко“.

2. Преминаване към цифрова пари

След като фиатните пари бяха налице, преминаването към цифровите пари беше доста просто. Вече имаме централен орган, който издава пари, така че защо да не правим пари най-вече дигитални и да оставим този орган да следи кой притежава и какво.

Днес основно използваме кредитни карти, банкови преводи, PayPal и други форми на цифрови пари. Количеството физически пари в света е почти пренебрежимо и става все по-малко с всяка изминала година.

Така че, ако парите днес са цифрови, как става това?

Искам да кажа, че имам файл, който представлява долар, какво да спре да го копирам милиони пъти и да имам милион долар? Това се нарича „проблем с двойните доходи“.

Решението, че банките използват днес , е „централизирана“ решение – те водят дневник на компютъра си, която следи кой какво притежава. Всеки има сметките и тази книга продължава да съвпадат за всеки от тях. Всички ние се доверяваме на банката и техния компютър и затова решението е централизирано на тази книга в този компютъра.

Може да не знаете това, но имаше много опити за създаване на алтернативни форми на цифрови валути, но нито един не успя да реши проблема с двойните разходи без централен орган.

3. Централизирани пари

Всеки път, когато дадете на някого контрол върху паричната маса, вие им предоставяте огромна власт и това създава три основни проблеми:

Корупция

Силата корумпира, а абсолютната мощност разваля общото статукво. Когато банките имат мандатност да създавате пари или стойност, те основно контролират потока на стойността в света, което им дава почти неограничена власт.

Малък пример за това как властите се развиват в скалата на Уелс Фраго, когато служителите тайно създават милиони неоторизирани банкови и кредитни сметки, за да надуят потока на банката, без клиентите да знаят за това от години.

Лошо ръководство

Ако интересът на централния орган не е съобразен с хора, които той контролира, може да има случай на лошо управление на парите. Например да отчетете много пари, за да спасите определена банка или институция от срив, както се случи през 2008 г. И сега с корона вирус пандемията.

Проблемът и отпечатването на твърде много пари е, че той предизвиква инфлация и в основата да ерозира стойността на гражданите.

Един краен пример за това е Венецуела, където правителството е отпечатало толкова много пари, а стойността им е спаднала толкова много, че хората вече не броят пари, а вместо това ги претеглят.

Контрол

Вие по принцип давате целия контрол върху парите си на правителството или банката. Във всеки момент правителството може да реши да замрази вашите сметки и да ви откаже достъп до вашите средства. Дори и да използвате само студени твърди пари, правителството може да отмени правилния статус на вашите валута, както беше направено в Индия преди няколко години.

Това беше състоянието на нещата до 2009 г. Създаването на алтернатива на настоящата парична система изглеждаше като загубена причина. Но тогава всичко се промени …….

4. Какво е биткойн?

През октомври 2008 г. документ беше публикуван онлайн от човек, който се наричаше Сатоши Накамото. Документът, наречен още бялата книга, предлага начин за създаване на система за децентрализирана валута, наречена Bitcoin. Тази система твърди, че създава дигитални пари, които решават проблема с двойните разходи без нужда от централен орган.

В основата си Bitcoin е прозрачна книга без централен орган, но какво означава тази объркваща фраза?

Е, нека да сравним Bitcoin с банката. Тъй като повечето пари днес вече са дигитални, банката основно управлява собствената си книга за транзакции и баланси. Главната книга на банката обаче не е прозрачна и се съхранява на основния компютър на банката. Не може да надникнете в книгата на банката и само банката има пълен контрол над нея.

От друга страна, Bitcoin е прозрачна книга. Във всеки момент можем да надникнем в тази книга и да видим всички транзакции и баланси, които се извършват. Единственото нещо, което не можем да разберем е кой притежава тези баланси и кой стои зад всяка транзакция.

Това означава, че Bitcoin е псевдо-анонимна – всичко е открито, прозрачно и проследимо, но все още не можете да кажете кой изпраща какво и на кого.

Нека да обясним това с пример. Преди да можете да видите определени редове от дневника на биткойн. Можем да видим, че определен биткойн адрес изпрати 10 000 биткойни до друг биткойн адрес през май 2010г.

image

Тази конкретна транзакция е първата покупка, която някога е направена с биткойн и е използвана за купуване на 2 пици от човек на име Ласло. Ласло пуска публикация през 2010 с молба някой да му продаде две пици в замяна 10 000 битойни. Е, някой го направи и сега цената на тези биткойни за две пици днес струва доста над 100 милиона долара.

Биткойнът е децентрализиран

Няма нито един компютър, който да държи главната книга. С Bitcoin всеки компютър, който участва в системата, съхранява и копие на главната книга, известна още като Blockckain. Така че, ако искате да свалите системата или да хакнете тази книга, ще трябва да свалите хиляди компютри, които съхраняват копие от нея и постоянно я актуализират.

Биткойн е цифров

Това означава, че няма нищо физическо, което можете да донесете Bitcoin. Няма действителни монети, има само редици от транзакции и салда. Когато „притежавате“ биткойн, това означава, че притежавате правото да получите достъп до контролен запис на биткойн адрес в главната книга и да изпращате средства от него на различен адрес.

Защо биткойн е толкова голяма новина?

Е, за първи път от създаването на дигитални пари, сега имаме алтернатива за сегашната система. Биткойн е форма на пари, която никое правителство или банка не могат да контролират.

Помислете за времето преди Интернет, колко централизиран беше потокът от информация. По принцип, ако искате информация, можете да я получите от няколко основно от пресата, вестници, икономически списания и телевизия и други медии.

Днес благодарение на Интернет информацията е децентрализирана и можете да комуникирате и консумирате знания от цял свят с едно натискане на бутона. Биткойн е Интернет на парите – той предлага децентрализирано решение за парите.

5. Bitcoin в сравнение с банките

Ето защо биткойн е различен от сегашната банкова система.

Пълен контрол върху парите си

С Bitcoin вие сами имате достъп до средствата си (как всъщност правите това ще бъде обяснено). Никое правителство или банка не могат да решат да замразят акаунта ви или да конфискуват вашите участия.

Отстраняване на посредниците

Това означава, че в много случай биткойнът е по-евтин за използване то традиционните банкови преводи или парични преводи. Освен това, за разлика от фиатните валути, Bitcoin е създаден да бъде дигитален по природа, това означава, че можете да добавите допълнителни слоеве на програмиране и отгоре и да ги превърнете в „умни пари“.

Безплатно за всички

Биткойнът отваря дигиталната търговия за 2.5 милиарда души по целия свят, които нямат достъп до настоящата банкова система. Тези хора са небанкови или недостатъчно обезпечени поради мястото, където живеят и реалността, в която са се родили. Въпреки това днес, с мобилните телефони и с едно натискане на бутона, можете да започнете да търгувате с Bitcoin, не е необходимо разрешение.

6. Често задавани въпроси

Кой приема биткойни?

Днес има няколко търговци онлайн и офлайн, които приемат биткойн. Можете да поръчате полет или да резервирате хотел с Bitocin, ако желаете. Има дори биткойн дебитни карти, които ви позволяват да плащате в почти всеки магазин с вашите налични Bitcoins. Въпреки това пътят към приемането от мнозинството от обществеността все още е дълъг.

Как работи биткойн?

С две думи, Bitcoin работи чрез актуализиране на книгата на транзакциите (известна още като Blockchain). Всеки компютър, който участва в биткойн мрежата, съхранява копие от тази книга и проверява всяка транзакция, преминаваща през нея.

Сякаш поддържаме раздели една от друга и всяка нова транзакция се съобщава на всички, за да могат да актуализират собственото си копие от главната книга.

Защо Bitcoin има стойност и как се определя?

Биткойнът да има стойност е, че хората са готови и искат да търгуват с него за пари. Това означава, че някой го намира за ценен и решава да купи от някой друг. В този момент Bitcoin придоби стойност.

Всеки път, когато хората се позовават на цената на битокйна, те всъщност се отнасят до цената за търговия, проведена на конкретна търговска платформа (Bitstamp, Binance, Coinbase).

За разлика от американските долари например, няма единица, глобална цена на биткойн, която всички следват. Например цената на биткойн в определени страни може да бъде различна от цената му в CАЩ, тъй като основните борси в тези страни включват различни сделки. Най-общо казано, тъй като повече хора искат да купуват биткойн (т.е. търсенето се повишава), така и стойността на биткойн нараства. Ако по-малко хора искат да купят биткойн (т.е спада търсенето), тогава те няма да са готови да плащат толкова. В такъв случай стойността на биткойн ще спадне.

Може ли биткойн да бъде конвертиран в пари?

Да. Няколко сайта като HoldHold ще ви позволява да намерите продавачи на биткойн, които приемат пари в брой. Освен това има биткойн банкомати (криптомати), които извършват обмяна на биткойн за пари или пари за биткойни.

Ако искате да конвертирате биткойни във фиатни валута, но не непременно в брой (т.е. монети и смети), можете да намерите различни надеждни борси за биткойн онлайн.

Как да закупя биткойн?

 1. Изтеглете си биткойн портфейл
 2. Намерете борса за биткойн
 3. Регистрирайте се и потвърдете самоличността си
 4. Депозирайте пари на борсата
 5. Търгувайте вашите средства за Bitcoin
 6. Изтеглете биткойните в портфейла си

Това е!

7. Заключение

Поздравления, сега знаете повече за Bitcoin от 0 до 99% от хората около вас! Това не беше толкова трудно, нали? Когато можете да видите, преди всичко Bitocin е прекрасен с едно нещо: За да ви осигури сигурен и личен начин да получите обратно контрол върху парите.

Ако искате да се възползвате още по-задълбочено в това как работи бтикойн, има допълнителни публикации за добив на битокйн, как да купите биткойни и други. Революцията на парите започна през 2009 г. И днес виждаме как променят парите така, както ги познаваме.