IBM се присъединява към Blockchain платформа за финансови инструменти

IBM обяви ново сътрудническо с платформа за финансови инструменти от ново поколение базирани на Blockchain – WeTrade. WeTrade е създадена да свързва купувачи, продавачи, банкови и застрахователни институции, и други организации в мрежа, която опростява трансакциите между участниците.

WeTrade е подкрепена от водещите банки в Европа, включително от Deutsche Bank, HSBC, RaboBank, Santander, UBS, Societe Generale Group и няколко други финансови институции. Идеята проекта е да се превърне в една от най-големите търговски мрежи базирани на блокчейн технологията. Платформата има за цел да подпомага и малките и средни предприятия, които използват технологията и да получат възможност за използване в търговският и финансов процес. С новото партньорско с IBM, WeTrade търси мащабен инвеститор, тъй като ще се разраства в други региони – Азия, Африка и Латинска Америка.

Създаден на най-новата версия на IBM Blockchain платформа, IBM е технологичен партньор на платформата от самото им създаване. WeTrade е първият корпоративен блокчейн консорциум, който се роди още в началото на 2018 година.

WeTrade автоматизира процесите при употреба на финансови услуги, включително предоставяйки на търговците достъп до застрахователни, кредитни рейтинги и логистични услуги. Джейсън Кели, генерален мениджър на Blockchain Servise в IBM, заяви: „Стратегическото направление за WeTrade и IBM е фокусирано върху стимулиране на растежа и прозрачността в цялата търговска екосистема, като сътрудничеството ще се фокусира върху мрежовия ефект на блокчейн и разрешаването на достъпа до търговски, финансови и други услуги до крайния потребител”.

IBM ще получи 7 процентов дял в WeTrade, сред 12-те акционери в момента са: Caixabank, Deutsche Bank, Erste Group, HSBC, KBC, Nordea, RaboBank, Santander, Societe Generale Group, UBS и UniCredit.

През последните няколко месеца, с появата на пандемията от Covid-19, WeTrade наблюдава тенденцията за премахване на тежестта от хартиени носители в обменно търговския процес между фирми и хора. С цифровизацията на услугите ще се улесни целия процес и ще има по-голямо доверие сред участниците.

„Никоя друга платформа за търговия, базирана на счетоводни книги, не се движи толкова бързо, за да осигури стойност на организациите и техните клиенти”, заяви Сиаран Макгоун, изпълнителен директор на WeTrade. „Ентусиазмът за тази платформа подчертава необходимостта от продължаване на инвестициите и разрешаване на достъпа до нарастващ брой организации.”

HSBC стана първата банка, която финансира трансакции чрез WeTrade.

GTR съобщи, че HSBC финансира трансакциите на платформата WeTrade в рамките на втория кръг от опити, който стартира през юни 2019 г. Опитът се проведен между клиент на HSBC Beeswift, компания произвеждаща защитни медицински средства и дружество базирано в Нидерландия, обслужвано от Robobank.