HSBC и Wells Fargo използват блокчейн технологията, за да подобрят валутните трансакции

Blockchain.News

HSBC и Wells Fargo подписаха стратегическо споразумение за използване на регистър за сетълмент, базиран на блокчейн технология, при извършване на валутни трансакции. Този ход се счита за стъпка към минимизиране на риска при сетълмента.

В изявление Марк Джоунс, съпредседател на отдел “Марко” в Wells Fargo Corporate & Invesment Bank, приветства този ход и заяви:

“Изключително сме развълнувани да си сътрудничим с HSBC по проект, който поставя и двете организации в челните редици на блокчейн иновациите. Вярваме, че това ще бъде първата от много стъпки, използващи трансформираща технология в нашата индустрия през следващите години.”

С помощта на блокчейн технологията две банки ще могат да се възползват от ефективно нетиране на сетълмента “плащане срещу плащане” (PVP). Освен това ще бъде осигурена прозрачност на валутните трансакции в реално време.

Базираната на блокчейн счетоводна книга за сетълмент се очаква да намали и свързаните с нея разходи за сетълмент на валутния пазар с дневен оборот от 6,6 трилиона долара.

Споразумението също така означава, че двете водещи финансови компании ще заобикалят съществуващата от близо две десетилетия система за непрекъснат свързан сетълвент (Continuous Linked settlement – CLS), която се използва за валутни преводи.

Регистърът ще се използва за обработка на трансакции в щатски долара, канадски долара, евро и британски лири стерлинги, като се планира скоро да обхване и други валути.

Марк Уилямсън, глобален ръководител на отдела за валутни партньорства и предложения в HSBC, отбеляза, че това е стъпка напред към повече финансови иновации.

“Тъй като финансовите услуги продължават да дигитализират съхранението на плащания и стойност в блокчейн, ние сме щастливи да работим с Wells Fargo за приемането на този важен трансграничен цифров гръбнак за потвърждение и сегълмент на валутни сделки”.

Междувременно централните банки на Франция и Швейцария, заедно с Банката за международни разплащания (BIS), успешно проведоха изпитание на цифрова валута на едро, включващо фиатни банкноти на тези държави.

Blockchain.News