Как да добивам биткойни: всичко, което трябва да знаете за добива

Какво е добив?

Майнингът е процес на добива на за записи за транзакции в публичната книга на Bitcoin, наречен Blockchain. Съществува, за да може всяка транзакция да бъде потвърдена и всеки потребител на мрежата да има достъп до тази книга.

Използва се и за разграничаване на законните транзакции с битккойн от опитите за повторно изразходване на пари, които вече са били изразходвани някъде другаде.

По същество миньорите обслужват общността на Bitcoin, като потвърждават всяка транзакция и се уверяват, че всяка една от тях е законна. Всеки път, когато нов блок се изкопае“, миньорът получава възнаграждение. Към октомври 2017 г. бонусът възлизаше на 12.5 биткойни на блок. Тази година беше поредния „халвинг“, който се състоя на 11 май 2020 година и добива се намали на половина 6.5 битойни на блок.

Скоростта с която се добиват новите монети, прилича на скоростта, с която се копае злато от земята. Затова процесът се нарича „добив“.

Как да изберем хардуер за добив

Скорост на хеш

Имайки предвид сложността, свързана с добива на биткойн, е много важно да се инвестира в правилния хардуер. Има много характеристики, които трябва да вземете предвид, когато избирате оборудването, което ще ви се отплати най-добре, а една част от тях е хеш скоростта.

Броя на изчисленията се нарича „Hash Rate“, които вашият хардуер може да извърши всяка секунда. Това е много важен параметър, тъй като по-високата степен на хеш ще увеличи шансовете ви за решаване на математическия задача, изкопаване на блока и взимане на вашата награда.

Това, което миньорите търсят, е конкретно решение на „хеш“ функцията. Когато става дума за „хеш-функция“, един и същ вход винаги ще произвежда един и същи изход, но те са проектирани за бъдат непредсказуеми. Така че, най-добрият възможен начин да намерите конкретен изход е да опитате колкото се може повече произволни входове. Освен това добивът е много конкурентен, така че за да получите награда, миньорът трябва да може да премине през тези случайни вкарвания възможно най-бързо. Ето защо изборът на хардуер с по-висока степен на „хеш“ е изключително важен за успешния добив.

Скоростта на хеша се измерва в мегахеши в секунда (МН /sec), гигашаши в секунда (GH /sec) и терахаши в секунда (ТН /sec). Скоростта на хардуера и хеша, който е специално разработен за добив на биткойни, може да варира от 336 МН /s. до 14 000 000 МН /s.

Консумация на енергия

Хардуера за добив на биткойн най-важната инвестиция и трябва да се имат предвид някой особености. Колкото по-мощен е един хардуер, толкава повече ток ще изразходва. Преди да направите покупка, трябва да вземете предвид потреблението на електроенергия на желания от вас хардуер във ватове и да разберете колко ще бъде увеличена вашата сметка за ток следващия месец. Не бихте искали да харчите всичките си пари за електроенергия за вашите монети, които дори не струват това, което сте платили като разходи.

Може да използвате номерата на хеш-процента и консумацията на електроенергия, за да изчислите колко хеши ще получите за всеки ват електроенергия, използвана то вашия хардуер. За да направите това, трябва просто да разделите броя на хеша на броя на ватове. Например, ако скоростта на хеша на вашия хардуер е 4500 МН /s, но ще изисква 32 вата мощност, ще получите 140 625 МН /s на ват. Можете да използвате онлайн калкулатор на цената на тока или просто да проверите цената за електроенергия, за да разберете колко ще ви струва като пари в брой.

main cpu

В някой случаи ще използвате компютъра си, за да стартирате хардуерния рудник. Очевидно компютърът ви ще има собствена електроенергия на базата на това, което хардуерът работи, така че ще трябва да го включите в своите изчисления.

CPU

Най-малко мощната категория хардуер на биткойн е самия компютър. CPU означава централен процесор и предполага процесор на вашия компютър. Това беше единственият начин за добив на биткойни през деня и беше изключително рентабилно – всичко, от което се нуждаете, беше компютър с достатъчно мощен процесор.

Въпреки това миньорите се опитаха да защитят допълнително мрежата и да спечелят спечелят допълнително биткойни, те също така направиха иновации на много фронтове. Така че от днес извличането от процесорна мощ е остаряло. Може да се опитате да използвате вашия домашен компютър или лаптоп, но без да имате успех.

Въпреки че струват няколкостотин долара, графичните процесори предоставиха на миньорите значително предимство пред хешираенто на процесори. Например, процесор обикновено ще ви осигури по-малко от 10 МН /сек. От друга страна, ATI 5970, една от най-популярните графични карти, когато става въпрос за добив на биткойн, може да ви даде над 800 МН /сек.

Широкото използване на графични карти доведе до появата на първите минни платформи, които в основата си бяха компютри, сглобени и настроени да извършват сложни изчисления. Тези устройства могат да бъдат предназначени единствено за добив или да служат като компютър, който да отговаря за други нужди, т.е. да изпълнява ролята на игрална система и да се използва за непълно работно време.

Въпреки това, че много хора харесваха добивът с CPU, но днес добивът на CPU до голяма степен е мъртъв. С въвеждането на хардуер проектиран и предназначен за добив, затрудненията за добива на биткойн се увеличиха много, че графичните карти просто не могат да се конкурират. Тези дни, дори и да имате достъп до безплатна електроенергия, CPU платформите най-вероятно дори никога не ще се изплатят.

FPGA

Следващият етап от разработването на Bitcoin добива беше въвеждането на FPGA (Field Programmable Gate Array). FPGA е интегрална схема, проектирана да бъде конфигурирана след изграждането. Това даде възможност на производителите на хардуер да закупят чипове в обем и да ги персонализират специално за добив на биткойн, преди да ги поставят на своето оборудване.

Стартирането на първите няколко FPGA устройствата беше пълен успех и промени пейзажа за добива на биткойн. Това беше първият в историята хардуер, произведен в историята специално за добив на критовалута. Те предоставиха на миньорите предимствата на енергийната ефективност и лекотата на използване. Докато една типична графична карта с мощност 600 МН /s. може да изразходва до 400 вата мощност, стандартното FPGA устройство за добив би осигурило скорост на хеша от 826 МН /s. При 80 вата мощност. Това подобрение позволи създаването на първите големи ферми за добив на биткойни.

ASIC

ASIC е специфична за приложения интегрална схема, която е микрочип, които е проектиран и произведен с една единствена цел да извлича биткойни със скорост. Този микрочип предлага 100 пъти увеличение на хиширащата мощност, като същевременно намалява консумацията на електроенергия в сравнение с всички предишни технологии. Някои експерти смятат, че ASIC е технологията е „край на линията“, тъй като няма какво да я замести в близко бъдеще.

Поради това, че тези чипове са специално проектирани и изработени само една единствена задача, да бъдат много бързи и да спестяват време, но същевременно значително скъпи. Например, AntMiner S9 по данни на производителя развиват скорост от 14 000 000 МН /s., но тава устройство ще ви струва 1265 долара. Разбира се, има и по-достъпни чипове с ценови диапазон около 50 долара, но скоростта ще бъде значително по-ниска.

Добив и рентабилност

Като се има предвид всички опции, които са предлагат на пазара, изборът на подходящ хардуер за добив може да бъде доста завладяващ за новодошлите в минното дело. Той е скъп по отношение на хардуера, така и по отношение на мощността, която изисква да работи. Ето защо, преди да закупите всички необходими части и да сглобите вашата платформа, е много важно да изчислите рентабилността на вашия добив.

Съществуват няколко специализирани калкулатори, като например калкулаторът от блока на генезиса или калкулаторът за печалба на BTC за добив. Можете да въведете параметрите като цената на оборудването, скоростта на хеша и консумацията на електроенергия, както и текущата цена на биткойна, за да разберете колко време ще отнеме вашата инвестиция.

Софтуер за добив

В зависимост от избрания тип оборудване, вероятно ще трябва да инсталирате софтуер за добив. Използването на графични процесори и FPGA изисква да имате хост компютър, работещ със стандартен биткойн клиент и софтуер за добив. Клиентът за биткойн е необходим за препредаване на информация между вашия миньор и биткойн врежата, докато софтуерът за добив е това, което инструктира хардуера да върши своята работа, преминавайки през блоковете за транзакция, за да го реши.

Някои съвременни миньори на ASIC доставят всичко предварително конфигурирано, включително BTC адрес. Така че в повечето случаи трябва да само да го включите в контакта. Въпреки това, някои по-стари миньори на ASIC все още ще искат да стартират софтуер за добив.

Name/LinkFeaturesSystem
Bitcoin MinerEasy to use interface, power saving mode, mining pool support, fast share submission, profit reports.Windows, MacOS
CGMinerFan speed control, remote interface capabilities, self-detection of new blocks with a mini database, multi GPU support, CPU mining supportWindows, MacOS, Linux
BFGMinerSimilar to CGMiner, but designed specifically for ASICs.Windows, MacOS, Linux
EasyMinerSupports various mining protocols, can be used for both solo and pool mining, performance graphs.MacOS, Linux
RPC MinerIntegration with MacOs APIs and systems.
MacOS

Какво е минен басейн

Тези дни всеки, който влиза в света на мините за крипто добив, ще трябва да се състезава с големи компании и техните минни ферми. Естествено, едно от първите решения, които всеки начинаещ миньор трябва да вземе решение, дали да добива сам или да се присъедини към някой басейн.

Обединения добив е миньорски подход, при който множеството потребители допринасят с изчислителната си мощ за генериране на блокове. Басейнът има много по-голям шанс да добие блок и да поличи миньора своето възнаграждение, въпреки че това възнаграждение ще бъде разделено между участниците и според приноса и мощността за обработка. Така че присъединяването към басейн може да създаде постоянен поток от приходи, въпреки че всяко плащане ще бъде доста скромно в сравнение от награда за пълния изкопан блок.

Присъединяването към басейн работи точно като регистрацията към която е да друга уеб услуга. Всичко, което трябва да създадете е акаунт на уеб сайта на басейна. След като имате акаунт, ще трябва да създадете „работник“. Има възможност да създадете множество работници, да ги присвоите на всеки отделен хардуер, който използвате. Друго важно нещо, което трябва да вземете предвид, е размерът на процентите от вашите плащания за минно дело, които басейнът ще изисква. Обикновено стойността варира между един и 10 процента, докато някои басейни изобщо няма да ни таксуват.

Изгодно ли е добивът на биткойна?

Добивът на биткойна се превърна от няколко ранни ентусиасти, които потвърждаващи транзакции с помощта на техните процесори, в пълноценно специализирано предприятието на индустриално ниво. Лесните пари бяха извадени много рано, а това, което остава, а погребано под криптографския еквивалент в тонове твърда скала. Освен това непрекъснато нарастващият процент на конверсия на BTC го прави все по-привлекателен както за големите корпорации, така и за широката общественост, което привлича много нови миньори затягайки конкуренцията.

На теория майнингът все още е възможен за всеки, но само тези със специализирана високомощна техника за да са в състояние да извлекат печалба чрез добив на криптовалута. Повечето отделни миньори и по-малки басейни ще харчат повече пари за сметки и електричество, отколкото се генерират чрез добив. Така че освен ако не сте в състояние да инвестирате в големи и скъпи минни ферми и да имате достъп до евтина електроенергия за да бъде печеливш добивът на биткойни.

Освен това, средният домашен миньор може да бъде изложен на тривиални проблеми като хардуерни проблеми, електрически прекъсвания на мрежата и ценови сривове. Въпреки техническите неизгоди те ще се борят да са печеливши или да се опитат компресират разходите за минния хардуер и електроенергия. Следователно, предвид настоящите обстоятелства, рентабилността на добива на биткойна за домашните миньори и много малко вероятно.

Какво е облачен добив?

Ако искате да инвестирате в добив на биткойни, без да купувате и не управляваме собствен хардуер, облачен собствен хардуер, облачното извличане може да бъде подходяща опция за вас. Това става чрез закупуване на минни договори, които позволяват на миньорите да използват споделена обработваща мощност, управлявана от отдалечени центрове за данни. По много начини това улеснява добива. Не е нужно да се занимавате с хардуер, софтуер, допълнителни разходи за електроенергия, честотна лента и други проблеми, свързани с онлайн. Всичко от което се нуждаете, е компютър за комуникация и незадължителен локален биткойн портфейл.

Съществуват обаче определени рискове, свързани с добив на облачни услуги, които инвеститорите трябва да плащат за договори. Имаше огромно количество измами за добив в облака на биткойн. Освен това няма да можете да контролирате действителния физически хардуер.

В края на краищата, когато избирате облачен добив, вие предавате контрол на операторите. Това означава, че минните операции могат да престанат, ако операторите преценят, ако операторите ще ви таксуват комисионна за покриване на техните разходи.