Как да станете разработчик на блокчейн: Стъпка по стъпка

bulchain.com

Блокчейн технологията е готова да направи революция в начина, по който цифровият свят обработва данни и прави бизнес. Първоначално създадена като платформа за поддържка на Bitcoin. Blockchain демонстрира ниво на гъвкавост и сигурност, което накара много сектори на бизнеса и правителството да я забележат и да започнат да я използват.

С оглед на това е логично, че ако искате да се впуснете в кариера, която има голям потенциал за растеж и включва динамична нова технология, която една започва да се развива, трябва да обмислите възможността да станете разработчик на блокчейн.

Ако тази перспектива ви заинтересува и иска да разберете как да станете разработчик на блокчейн, прочете и разберете всичко, което трябва да знаете за тази вълнуваща и интригуваща професия.

Какво прави разработчикът на блокчейн?

Мъдрият, но кратък отговор на този въпрос е: разработчикът на блокчейн разработва блокчейн! Е, това беше лесно!

Сега, след като сме се справили с това, нека разгледаме сериозно какво прави разработчикът на блокчейн. За да отговорим най-добре на този въпрос, първо трябва да установим, че има два различни вида разработчици на блокчейн: разработчик на ядро на блокчейн и разработчик на блокчейн софтуер. Наричаме ги подразделения на Blockchain разработката.

Основният разработчик на блокчейн проектира сигурността и архитектурата на предложената блокчейн система. По същество разработчикът на основната блокчейн система създава основата, върху която след това ще надграждат другите.

Кои “други” имаме предвид? Това ще бъдат, разбира се, разработчиците на блокчейн софтуер, които използват основната уеб архитектура, изградена от разработчика, за да създават приложения, по-специално децентрализирани (dApps) и уеб разновидности.

Маже да има ситуации, в които едно и също лице изпълнява и двете роли, най-вероятно в случаите, когато бизнесът е малък и хората традиционно носят повече от една шапка. Какъвто и да е случаят, ежедневните отговорности и роли в Blockchain разработчика са:

  • Проектиране на протоколите на блокчейн
  • Проектиране на мрежовата архитектура, която може да се използва за централизиране на данните
  • Разработка на бекенд в съответствие с протоколите на блокчейн
  • Разработване на front-end дизайн в съответствие с изискванията на клиента
  • Разработване и наблюдение на всички интелигентни договори

Отговорността на разработчика на блокчейн е да разработва иновативни решения на предизвикателни проблеми, включително решения за командване и контрол и висока цялост. Разработчикът също така извършва сложен анализ, проектиране, разработване, тестване и отстраняване на грешки в компютърния софтуер, конкретно за отделни хардуерни продукти или за линии на техническо обслужване на бизнеса. Разработчиците извършват проектиране на софтуер, интегриране на операционни архитектури и избор на компютърни системи. И накрая, те работят с множество системи и прилагат знания да една или повече платформи и езици за програмиране.

Разбира се, разработчиците на Blockchain ги очакват препятствия. Например, разработчикът трябва да работи с наследената инфраструктура и нейните ограничения, като същевременно трябва да отговори на очакванията, присъщи на проекта за разработване на Blockchain. Освен това съществуват предизвикателства, свързани с разбирането на техническата практичност на внедряването на децентрализирани криптосистеми – процеси, които са извън традиционния набор от умения за разработване на IT, което означава, че разработчикът на Blockchain се нуждае то специализирани умения.

Как се става разработчик на блокчейн?

И така, след всичко това възниква въпросът: как при всички тези отговорности човек може да обучи няколко с необходимите умения, за да му позволи да се справи с предизвикателството на разработчика на блокчейн? Тук има две различни ситуации. Това са надеждите за Blockchain, които започват напълно от нулата, без никакъв опит в програмирането, е тези, които имат опит в професии, които имат сходство с Blockchain.

Какъв начин на мислене ви е необходим, за да станете разработчик на блокчейн?

Преди са се запознаем с тези два различни типа хора, които се стремят да станат разработчици на блокчейн, може би ще ни помогне да се запознаем с начина на мислене, който е най-подходящ за разработчиците на блокчейн. В края на краищата уникалните предизвикателства на Blockchain разработката изисква определен уникален начин на мислене.

Когато чуете дамата “хакер”, тя обикновено не е в положителна сватлина; никой уважаващ себе си бизнес не иска да има нищо общо с хакери (с изключение на етичните хакери, но това е друга история да друг път). Въпреки това именно хакерският манталитет помага за създаването на добри Blockchain разработчици. Това е така, защото хакерите са склонни да мислят нестандартно, когато се сблъскват с проблеми и препятствия, вместо да се занимават с конвенционално мислене.

Освен това добрият разработчик на блокчейн работи добре в екип и може да си сътрудничи. Във връзка с това идеалният Blockhcain разработчик знае кога да поиска помощ за даден проблем и кога да продължи да работи сам, докато стигне до отговор.

Затова най-добрият кандидат за разработчик на блокчен работи добре с други хора, познава ограниченията си и може да подхожда нестандартно към потребителите.

За напълно начинаещи в програмирането и разработката

Ако сте човек, който иска да стане разработчик на блокчейн, но няма свързани с това умения или опит, върху които да изгради основата си, тогава, честно казано, пътят ще бъде малко по труден да вас и ще изисква повече работа и отдаденост.

За щастие, има надежда! Ето няколко стъпки, които всеки, който идва от такова място, но все пак се интересува от кариера на Blockchain разработчик, може да предприеме.

  • Научете защо Blockchain е бил необходим на първо място

Историята на блокчейн е историята на биткойн, тъй като втората е причината да съществува първата. Блокчейн е създаден като платформа за Bitcoin, която му позволява да стане реалност. За тази цел амбициозният разработчик на Blockchain трябва да се запознае с Bitcoin, включително да закупи криптовалута, за да навлезе в практиката. Освен това разгледайте формулите за Биткойн в Coindesk и хвърлете един поглед на някои влогове за криптовалута в Youtube. Всяко проучване, което можете да направите, всяко потапяне в света на криптовалутите, което можете да успеете, ще бъде във ваша полза.

  • Научете повече за разработката на блокчейн

Колкото и глупаво да звучат имената им, CryptoZombies и Space Doggos са курсове, които ви помагат да научите Solidity Code, който от своя страна е кодът, използван при писане на интелигентни договори, поставяйки ви на правилния път към овладяването на разработката на блокчейн. Space Doggos е особено полезен, тъй като проектирането на вашето космическо куче се използва действителен код на Solidity. Това са забавни и развлекателни начини да се запознаете с разработката на Blockchain малко по-малко плашещи.

  • Разбиране на различните езици за програмиране

Добрият разработчик на блокчейн трябва да се справят с различни езици за програмиране. Добри примери са например езиците C++, SQL, JavaScript и Python. Ако вече владеете няколко от тях, тогава това е чудесно!

  • Вземете курсове за разработчици на блокчейн

Когато става въпрос за придобиване на подходящи умения, които могат да се продават на пазара, нищо не е по-добро от курсовете, провеждани от акредитиран доставчик на обучение. Продължавайки да четете; по-късно ще научите повече за това.

Преминаване към Blockchain Developer от подобна кариера

Повишаването на квалификацията е процесът на преподаване на нови умения на служителите. Този процес е особено полезен, когато става въпрос за създаване на нови Blockchain разработчици от други, подобни позиции в бизнеса. Някои компании, които добре осъзнават нарастващото значение на отделни служители, като им дават възможност да се справят с нови технологии.

Ако работите в предприятие, което заплаща разходите ви за повишаване на квалификацията и иска да ви назначи на позицията Blockhain разработчик, не забравяйте, че ще бъдете задължени да останете в тази компания поне за определен период от време. В края на краищата компаниите нямат навика да плащат да обучението на служителите си, само за да ги направят по-продаваеми на друго място!

Bulchain