Как Blockchain технологията се възползва от веригата за доставка на кафе

С над два милиарда чаши, консумирани всеки ден, кафето е най-популярната напитка в света. Почти всяка страна има своя уникален подход към кофеиновата напитка и много от тях полагат големи усилия, за да създадат перфектната чаша Джо.

Кафето не само играе роля в ежедневието на семействата по целия свят, но също така има значителното социално и икономическо въздействие върху хората, които работят усилено, за да произведат тази любима напитка. Докато 90% от кафето в света се произвежда в развиващите се страни, то не е надежден източник на доход за фермерите.

Икономическите проблеми, като ограничен достъп до пазара за производителите и липса на информация за продуктите и пазара, заедно с обезщетяването на пазарните цени, допринасят за проблемите, с които фермерите се сблъскват всеки ден. Общите пазарни цени на кафето не винаги отразяват качеството на реколтата на индивида или личното му финансово състояние.

Нещо повече, има редица големи фирми за кафе твърдят, че участват в „справедлива търговия“, когато в действителност те купуват кафето си чрез други посредници. Докато износителите и посредниците могат да видят допълнително намаляване на тази покупка, фермерите рядко го правят. Поради тези причини фермерите рядко получават справедливо обезщетение както за обхвата на труда си, така и за стойността на своя продукт.

Проектирането на веригата за доставка на кафе, за да се увеличи прозрачността, ефективността и икономическите транзакции, които са от полза за всички, може да помогне за коригирането на тази ситуация. Блокчейнът във веригата за доставка на кафе може да помогне на производителите да видят как се озовават зърната на потребителите да видят откъде идва кафето им. Тази технология може да помогне да се гарантира, че производителите получават справедливи плащания за своите култури и поддържат практики за устойчивост. И може да позволи на потребителите да вземат по-информирани решения за това къде трябва да закупят кафето си.

Въпреки че глобалната верига за доставка на кафе, е изключително сложна, тя може грубо да бъде разделена на следните части:

  • Производител/ фермери
  • Мелница
  • Брокери / търговци на кафе
  • Превозвачи / спедитори
  • Вносители
  • Изпичане на кафето
  • Опаковчици/дистрибутори/ търговци на дребно

Това е грубо опростена схема на веригата за стойност на кафето.

Индексът на справедливост на стоките показва мярката за равенството или справедливост за членовете на веригата за доставки на стоки, като оценява степента на дисбаланс. Например индексът показва, че почти 90% от производителите в Колумбия улавят малко по-малко от 5% от стойността, създадена от тяхното кафе. И ако други развиващи се страни, производители на кафе, имат сходни нива на неравенство , хиляди производители биват подценявани и получават несправедливо заплащане за работата си.

Въпреки че производителите са най-важната връзка към веригата за доставка на кафе, те често са най-подценени. Някои смятат, че фермерите трябва да бъдат включени в социалната програми, които им осигуряват безвъзмездни средства и заеми за финансиране на тяхната работа. Това обаче не е реалистично или устойчиво решение. Земеделските производители трябва да бъдат третирани като всеки друг член на веригата за доставки на бизнес и да бъдат заплащани справедливо.

Приложението на блокчейн технологията, осигурява начин за справяне с дисбаланса на печалбата във веригата за доставка на кафе, чрез въвеждане на прозрачност.

Блокчейн позволява съхранението на данни по различен начин след участниците. Системата за запис на информацията е направена по начин, който затруднява промяната на данните или въвеждането на неправилни данни. Всеки блок във веригата съдържа книга с транзакции. Всеки път, когато се случва нова транзакция в блокчейна, запис на тази транзакция се поставя в дневника на всеки участник. Във всеки един момент всички участници във веригата знаят за всяка извършена транзакция.

Не е тайна, че клиентите започват да се стичат към местните за печене на кафе и малки занаятчийски магазини. Защо? Една от причините е, че местните пекари обикновено предлагат по-висококачествено кафе. Другото е, че много клиенти искат да видят откъде точно идва кафето им.

Прозрачността и проследимостта, произтичащи от блокчейн технологията, предлагат две основни предимства, които могат да подобрят опита за закупуване на кафе и да помогнат за постигане на справедлива компенсация за производителите.

Първо, когато се прилага към веригата за доставка на кафе, блокчейнът позволява на всеки да знае откъде идва кафето му и условията, при които е било изпратено и произведено. Проследяването от край до край позволява на потребителите да видят мястото на произход и колко дълго кафето им било в транзит след изпичане, което им позволява да гарантират, че кафето им пристига прясно. Той също така позволява на печащите и дистрибуторите да предоставят по-подробна информация на потребителите за кафето, което купуват.

Прозрачността в произхода и качеството на кафето гарантира повече доверие във веригата за доставка на кафе сред потребителите, печащите и дистрибуторите. Това маже да доведат до това потребителите да станат лоялни поддръжници на марки, на които могат да се доверят. Потребителите може също да са готови да платят повече за кафе, което е устойчиво, проследимо и справедливо закупено, осигурявайки допълнителни стимули за бизнеса да компенсират справедливо производителите.

Второ, ако другите членове на веригата за доставка на кафе разбират степента, до която всеки субект печели от кафе, те могат да работят или да се застъпват за изравняване на несъответствията. Тази прозрачност на печалбите може да бъде една стъпка към постигане на по-справедливо обезщетение за производителите.

Освен това осигуряването на проследимост по цялата верига на доставки означава, че произходът, качеството и свежестта на кафето могат да бъдат проверени. Това от своя страна позволява на производителите, които произвеждат кафе от най-високо ниво, да бъдат признати за техните усилия и да бъдат възнаградени. Пълната прозрачност изисква отчетност на всеки член от веригата, намалявайки вероятността от измами с храни. И производителите, които произвеждат качествени култури, могат да бъдат възнаградени съответно.

През последните години кафе индустрията пострада, като засегна неимоверно производителите, докато други участници във веригата на доставка на кафе останаха сравнително невредими. И докато движението на кафето от трета страна отчита високи цени на висококачественото кафе, производителите често остават извън повишената рентабилност.

Блокчейнът може да коригира дисбалансите във веригата за доставка на кафе чрез пълна прозрачност и проследимост. Резултатът е по-голямо равенство и справедливост за производителите, както и по-балансирана и устойчива индустрия за кафе, която работи по-добре за всички участници.

Даниел Браунинг е координатор за развитие на бизнес в PDF Supply, глобален доставчик на продукти за автоматизация.