Освобождаване на плъгина за участие на стършели

blog.iota.org

Със създаването на мрежата IOTA Chrysalis общността на IOTA получи правото да вземе официално управленско решение за това как да бъдат използвани непотърсените токени от предишни периоди на миграция. В резултат на това до провеждането на управленско гласуване по този въпрос въпросните токени са заключени в съкровищницата.

За да вземе такова важно управленско решение по децентрализиран начин, общността на IOTA работи в тясно сътрудничество с Фондация IOTA. През последните шест месеца се провеждаха редовни срещи на Общността за управление, на които се обсъждаше подробно, тази тема и се работеше по решение за гласуване в Tangle. Въз основа на първоначалната идея на Макс Хасе, старши софтуерен инженер във Фондация IOTA, членът на общността на IOTA Вернер (Werner#2932) създаде първия проект за искане за коментар (RFC), който след това беше подобрен и реализиран от разработчика на общността на Hormet Александър Спорн (alexspporn#6593). Крайният резултат от това сътрудничество е новата приставка Hornet Participation, добавена към последната версия на Hornet.

След като активирате приставката в софтуера на възела, операторът на възела може да добави така наречените “събития за участие”. Тези събития могат да бъдат събития за гласуване или залагане. Бюлетините се използват за провеждане на децентрализирано гласуване от притежателите на токени IOTA по предварително зададени въпроси и отговори. Събитията за залагане могат да се използват за определяне на справедливо разпределение на токените за нови проекти и мрежи, като например за предстоящите мрежи Shimmer или Assembly.

Операторите на възли могат да добавят съществуващи събития за участие или да свои собствени събития, които да бъдат проследяване “в Tangle” и по този начин да бъдат проверявани по децентрализиран начин. След като конфигурацията на събитието бъде добавена към даден възел, всяка потвърдена трансакция със стойност се проверява за специфичен полезен товар за участие (част от информацията, прикрепена към трансакцията със стойност). Ако бъде намерен такъв полезен товар и той съответства на едро от конфигурираните събития, възлите, в които работи приставката Participation, отчитат трансакцията като валидно участие. Тежестта на това участие се изчислява въз основа на два различни показателя. Първо, то се основава на количеството токени IOTA, които са били изпратени в тази трансакция. След това количество токени са били изпратени в тази трансакция. След това количество токени се умножава по количеството молиони, през които новосъздадената неизползвана трансакция (UTXO) остава недокосната. В една трансакция могат да бъдат включени няколко участия.

Товарите за участие в трансакциите ще бъдат създадени от Firefly, ако потребителят реши да участва в такова събитие. На практика потребителите изпращат трансакция до себе си с помощта на Firefly, към която е прикрепена информацията “Гласувам X по въпроса Y”, и трансакцията се регистрира от всички възли в мрежата IOTA, в които работи приставката за участие. След като събитието за участие приключи, резултатите могат лесно да бъдат проверени в различни възли чрез запитване към крайна точка на API и сравняване на прост хеш.

С помощта на тази приставка софтуерът на възела IOTA е технически готов за предстоящите събития за залагане на Shimmer и Assembly, както и за планираното гласуване “Build vs. Burn”.

Важно послание към операторите на възли: Следвайки духа на технологията на разпределената счетоводна книга, приканваме общността да следи и проверява резултатите от официалните събития за участие. Не пропускайте предстоящите събития и следете официалният акаунт на IOTA в Twitter.

Как да добавя събитие за гласуване или залагане като оператор на възел?

Първо, трябва да актуализирате своя възел Hornet до последната версия v1.1.0. Уверете се, че сте активирали приставката Participation (Участие), като добавите “Participation” към “eneblePlugins” във файла config.json на вашия възел.

“node”: {

“alias”: “HORNET mainnet node”,

“profile”: “auto”,

“disablePlugins”: [],

“enablePlugins”: [

“Spammer”,

“Participation”

]

},

Добавяне на събитие чрез таблото за управление на възли

След като стартирате възела, можете да отворите таблото за управление на възела и да отидете на “Настройки” > “Плъгини”. Ако плъгинът “Участие” е бил успешно активиран, трябва да видите нова опция, наречена “Участие”.

hornet 1 light

Кликнете върху трите точки до “Участие”, за да влезете в настройките на плъгина.

hornet 2 light

В горния десен ъгъл щракнете върху “Добавяне на събитие”. Сега можете да поставите връзката към конфигурацията на събитието или да въведете JSON конфигурацията на самото събитие.

hornet 3 light

След като щракнете върху “OK”, се показва новото събитие (ако всичко е въведено правилно).

hornet 4 light

Вашият възел вече е готов да проследява конкретното събитие за участие. Можете да видите текущото състояние на събитието, като кликнете върху “Повече подробности”.

hornet 5 light

blog.iota.org