Хонгконг и Китай тестват трансграничен цифров юан, сподели служител на PBoC

cointelegraph.com

Китай завърши първите си трнасгранични пилотни тестове на цифровия юан с Хонгконг.

Уанг Син, директор на изследователското бюро на Китайската народна банка, заяви, че паричният орган на Хонгконг и PBoC са провели технически тестове за трансгранимното използване на дигиталната валута на централната банка на Китай.

Служителят съобщи новината на пресконференция в четвъртък, организирана от Информационното бюро на Държавния съвет на Китай, съобщава местната информационна агенция Sina Finance.

Новината идва малко след като Му Чанчун, ръководител на Института за изследвания на цифрови валути на PBoC, предложи набор от глобални правила на CBDC миналата седмица. по време на семинара Банка за международни разплащания My призова глобалните финансови институции да гарантират глобалната оперативна съвместимост на националните цифрови валути.

“Оперативната съвместимост трябва да бъде осигурена между системата на CBDC от различни юрисдикции и обмен. PBoC беше споделил предложенията с други централни банки и парични власти”, сподели служителят.

Последните новини носят значителна актуализация на агресивното развитие на CBDC в Китай. След дебюта на вътрешните пилотни тестове на цифровия юан през 2020г., китайската централна банка активно се стреми да премести своя опти в CBDC извън своята юрисдикция.

Като такъв, PBoC се присъедини към централните банкови власти в Хонгконг, Тайланд и Обединените арабски емирства., за да получи трансгранична CBDC през февруари 2021 г. В края на 2020 г. служител в HKMA заяви, че регулаторът и PBoC са били на предварителни етапи на пилотните на трансграничните разплащания с цифровия юан.

Източник