Честит рожден ден на TRASTRA: Четири години на Fintech Goodness

trastra.com

На 1-ви август TRASTRA отбеляза четвъртата си годишнина. Въпреки че, технически все още стартиращ, сред четири години и 10 000 крипто дебитни карти TRASTRA, компанията преминава с изпитания за жизнеспособност на бизнеса.

Миналото

Идеята за TRASTRA започна да се оформя през проретта на 2017 г., когато компанията събра първите си семена и пари в разгара на биковия ход на ICO. Първият кръг беше 1 милион долара, което в никакъв случай не е много по стандартите на VC, но амбициите на основателя Роман Потьомкин бяха достатъчно големи, за да започнат да реализират непосредствени цели и бюджета.

Пътят не беше гладък. TRASTRA е преминала през няколко по-малко успешни интеграции, преди да избере платформата за банково обслужване Contis като стратегически партньор. Тогава TRASTRA най-накрая намери начин да съхранява евро, така че клиентите му да могат да прехвърлят средствата и да обменят крипто в евро в приложението, без да се налага да ходят до банката. До март 2019 г. бяха издадени първите крати и TRASTRA най-накрая спря да бъде експеримент, превърнал се в жизнеспособен бизнес. Компанията се смучи до ноември 2020 г. и тогава започна истински растеж.

Голямото начало

“Първата итерация беше свързана с лесното изплащане на криптовалути, което беше чудесно предложение за все още младата критпо-икономика”, спомня си Роман Потьомкин, основател и главен изпълнителен директор на TRASTRA. “С времето осъзнахме потенциала на TRASTRA като универсален инструмент за получаване на заплати и други видове активи в световен мащаб. Днес ние не само изграждаме продукт за приемане на криптовалута на максовия пазар за нуждите на потребителите. Искаме да дадем на бизнеса шанс да приеме крипто като бързо, надеждно и сигурно средство за поддържане на заплатите и предоставяне на възможности за членовете на глобалната работна сила, които искат да получат заплащане в крипто. Като цяло искаме TRASTRA да се превърне в единствения инструмент, от който се нуждаете, за да живеете с крипто, да получавате пари в него, да го правите безпроблемно, бързо, сигурно и без никакви проблеми”.

1 август е толкова официален, компанията може да получи, без да се държи педантично относно произхода си. На 1-ви август 2017 г. първите разработчици се появи на работа и влязоха на фирмения сървър като служители на TRASTRA. Въпреки това, друга версия на събитията предлага, че “нулата на служителите” – главният изпълнителен директор на TRASTRA Хана Петрова – се появи на борда през октомври същата година. “Във всеки случай”, шегуваше се Потьомкин, “дв b-дни са почти винаги по-добри от един и ние сме тези, които ще направят добро парти!”

PXL 20210801 133320153 1536x864 1
PXL 20210801 130720880 1536x864 1
PXL 20210801 104506100 1536x864 1
PXL 20210801 085053340 1 1536x864 1

Екипът

Другата точка, която винаги е не дневен ред на компанията, е съмишлеността на потенциалните служители. “За мен това е решаващ момент по време на интервюта, от които провеждаме десетки тези дни”, споделя Потьомкин. “TRASTRA се разраства бързо, но стопанският растеж не е това, което е TRASTRA; ние изграждаме екип от хора, които споделят цели и стремежи. Винаги питам хората, които идват при мен, какво искат от живота, но не търся академични отговори. Нито разчитам на пълната истина по време на първата среща. Не съм толкова наивен, че те не просто търсят работа, а всъщност искат да постигнат нещо. За мен е от съществено значение!”

Един поглед към екипа на TRASTRA и започвате да разбирате какво означава римски. Това е много разнообразна група, която се различава по възраст, националист, етническа принадлежност и раса. И все пак, те не само успяват да направят невероятни подвизи в силно конкурентна среда за стартиране на Fintech, те всъщност обичат да прекарват време един с друг. Рядко минава петък, когато целият екип не се събира в кръчма или клуб. Фирмените излети и отстъпления са обичайната, почти рутинна практика в TRASTRA. Причината, поради която тези хора са толкова удобни един с друг? – Лесно – Роман пробива въздуха пред себе си на две половини с длан. “Свобода. Политиката без дразнене в целия организъм на компанията. Планиране предварително и нашите планове са много точни. Но след като ги очертаем, всеки член на екипа е свобеден да избира тактиката и стратегията за постигане на тези цели. Ние се доверяваме един на друг и не се притесняваме от някои от тревожните тенденции на работното място днес. Резултатът е, че ние не ходим на робата, за да “работим” сами по себе си. По-скоро прекарваме време заедно, защото TRASTRA играе огромна роля в нашето колективно спокойствие и индивидуална хармония. Така че е съвсем естествено да не броим часове или дни”.

Бъдещето

Днес, когато крипто вече е не е алтернатива финансова култура, а основна част от икономическия поток, бъдещето на TRASTRA е по-светло от вякога. “Искаме да разширим нашето ценностно пердложение и да усъвършестваме механизма за използване на жетони, така че членовете на нашето племе да се насладят на изключителнота свобода на Cryptoverse”, казва Хана Петрова, оперативен директор на TRANSTRA. “Бързата и безпроблемна интеграция с борси, даставчици на ликвидност и емитирани от ключово значение за нас. Днес ние работим усилено за усъвършенстване на алгоритъма, който ще позволи на крипто бизнесите да съкратят драстично пътуването до партньорството. Също така през следващите месеци TRASTRA планира да се задълбочи в отношенията с интеститорите като център между фокусирани върху криптновалутите VC, инвеститори на дребно, търсещи доходоносни възможности, и емитентни с невероятни технологии.

Източник