Глобалните лидери на корабоплаването се присъединяват към блокчейн платформата на IBM и Maersk

Два от най-големите контейнерни превозвачи в света обявиха пълната си интеграция на платформата за блокчейн TradeLens на IBM и Maersk. CMA CGM, френската кампания за контейнери и спедиция, заедно с MSC Mediterrranean Shipping Company се присъединиха към мрежата TradeLens, за да позволят пълна цифрова трансформация на техните вериги за доставки.

Марвин Ердин, ръководител на TradeLens за IBM Blockchain, каза пред Cointelegraph, че когато дигитализарат веригите за доставка, ръчните процеси, базирани на хартия, като обработка на товарителници, се премахват от управлението „Тези процеси вече са вградени в блокчейн мрежи и интелигентни договори, на които се доверяват всички участващи страни“, сподели той.

По-нататък Ердли сподели, че както CMA CGM, така и MSC, заедно с Maersk, ще действат като основни носители на платформи, като изпълняват възли в мрежата TradeLans. Тези организации ще валидират транзакциите в мрежата, като гарантират, че документите, споделени между участниците, са автентични и валидни.

Добавянето на CMA CGM и MSC също носи данни от почти половината от световните океански контейнерни товари към мрежата TradeLens, която вече е проследила 30 милиона контейнерни пратки и около 13 милиона публикувани документи от старта си през 2018 година.

Covid-19 подчертава необходимостта от базирани на блокчейн вериги за доставки

Въпреки че е забележително, че CMA CGM и MSC са се присъединили към мрежата TradeLens, това също демонстрира как пандемията на коронавируса е подтикнала към необходимостта от дигитализирани вериги за доставки.

Според Ердли, автоматизираното на сложи-към-бизнес процеси са станали по-важни от всякога поради пандемията. За да осигури бъдещия успех на глобалната верига на доставки. Платформата, която се захранва от IBM Blockchain и IBM Cloud, дава на обектите да има достъп до данни, като същевременно запазва запазва информациите за организациите поверителна. Това предоставя на участниците в мрежата изчерпателна, прозрачна информация за данните, докато товарите се движат по света.

Тъй като Дон Тапскоп пише, в неговата си книга „Революция на веригата за доставка“, това от своя страна отваря интернет на стойност, където активите най-накрая могат да бъдат преместени дигитално между страните.

„Blockchain може да даде възможност за дигитална обработка на търговски документи, като поръчки за покупки и товарителници. Почти споделено в реално време и проверката на търговските документи в блокчейна също ще спомогне за рационализирането на процеса на проследяване на активите и ще предложи видимост на спедиторите“.

В крайна сметка блокчейнът представлява важна бизнес възможност за компании, работещи с множество предприятия, тъй като носи прозрачност, доверие и сътрудничество в сложни процеси, които обикновено разчитат на хартиени документи. Например, важен етап в процеса на включване на CMA CGM и MSC беше пилот с 15 клиенти, включващи над 3000 уникални пратки, 100 000 съобщения и 6 000 километра. Този пилот демонстрира как платформата TradeLens разпространява и споделя данни за практики в различни вериги за доставка с бързина и точност.

Андре Симха, главен световен дигитален и информационен директор на MSC, отбелязва, че TradeLens е важна инициатива в дигитализацията на глобалното корабоплаване и логистика, като споменава, че платформата очевидно има потенциала да помогне на превозвачите и техните клиенти да увеличат прозрачността и да намалят грешките и закъсненията „Всичко това идва в решаващ момент, когато индустрията преосмисля и подобрява устойчивостта на веригите за доставка“, споделя той. Освен това Симха отбелязва, че интегрирайки се с TradeLens, компанията може да започне да показва на своите клиенти и бизнес партньори как те могат да създават стойност, използвайки блокчейн платформа.

По ирония на съдбата, принуждаването на клиентите да разберат стойността на блокчейн мрежата трябва да стане по-лесно поради пандемията. Винсент Клерк, главен изпълнителен директор на логистистиката в океана в AP Moller-Maersk, заяви, че екосистемата TradeLens наистина набира скорост по време, когато клиентите и заинтересованите страни от веригата за доставки все повече е насочват към цифрови и онлайн решения. Клерк отбелязва, че организациите започват да виждат стойността на цифровите продукти и платформи за поддържане на веригите за доставка по време на блокировки, които усложняват ръчното и физическото взаимодействие между заинтересованите страни в логистичната верига на стойността.

По-нататък Клерк отбелязва, че от началото на пандемията Maersk е забелязал 27% увеличение на мобилните бизнес транзакции в приложението Maersk. „В един свят, в който устойчивостта е крал, TradaLens трябва да играе важна роля по отношение на осигуряването на устойчивост на веригата за доставки и за увеличение на клиентското изживяване чрез повишена видимост“, отбелязва той.

Blockchain носи стойност на веригите за доставки

Като цяло стана ясно, че блокчейнът ще продължи да играе важна роля в дигитализацията на веригите за доставка. Това стана още по-очевидно поради Covid-19.

„Това допълнително потвърждава схващането, че блокчейнът тук, за да остане, тъй като той се превръща в критичен елемент за бизнеса, който трябва да извършва транзакции между множество обекти“ , казва Ердли. Ердли също така посочи, че TradeLens продължава да се мащабира през годините, като отбелязва неотдавнашните попълнения на нови портове и терминали, присъединяващи се към платформата. Растежът трябва да продължи, тъй като мрежовият ефект е по-близо до постигането сега, когато CMA CGM и MSC са активи на платформата.