Г-7: Libra на Facebook все още не е надлежно регулирана

Финансовите лидери на най-големите икономики в света, обединени в Г-7, ще заявят утре, че се противопоставят на пускането на криптовалута Либра (Libra) на Фейсбук (Facebook), докато тя не бъде надлежно регулирана. Това се посочва в проектокомюнике от заседанието, цитирано от Ройтерс.

Проектодокументът, подготвен за срещата на финансовите министри и централните банкери на САЩ, Канада, Япония, Германия, Франця Италия и Великобритания, гласи, че дигиталните плащания могат да подобрят достъпа до финансови услуги, да повишат ефективността и да намалят разходите. Подобни платежни услуги обаче трябва да бъдат обект на надлежен надзор и регулатор, за да не подкопават финансовата стабилност, защитата на потребителите, защита на личните данни, данъчното облагане или киберсигурността отбелязват финансистите.

Без подходящ надзор т.нар. стейбълкойни могат да бъдат използвани за пране на пари, финансиране на тероризма, могат да нарушат целостта на пазара, държавното управление и да подкопаят правната сигурност, предупреждават от Г-7.

Групата ще продължи да настоява, че никой световен стейбълкойн не бива да започва да се използва, докато не отговори на адекватно на съответните правни, регулаторни и надзорни изисквания, се подчертава в проектокомюникето.

Стейбълконите са криптовалути, обвързани с традиционни валути или кошница от активи, които се използват за плащания или съхранение на стойност.