FTC предупреждава за десеткратно увеличаване на измами с крипо инвестиции като много от тях са насочени към начинаещи инвеститори

theblockcrypto.com

На 17 май Федералната търговска комисия публикува най-честите крипо инвестиционни измами.

Според данни, събирани от Q4 2020 и Q1 2021, FTC получава доклади за 6 792 измами с криптовалути, достигащи до $ 80 милиона загуби. Тази цифра се сравнява с докладите за 570 измами с инвестиции в криптовалута, достигащи до 7,5 милиона долара за същия период на преходната година.

FTC crypto investment scams 5.17

Докладът установява, че начинаещите инвеститори са особено склонни да се подведат в подобни инвестиционни измами, като потребителите между 20 и 49 “над пет пъти по-често” губят пари в тях в сравнение с по-старите групи.

Освен това FTC заяви, че “потребителите на 20 и 30 години са загубили повече пари за инвестиционни измами, отколкото всяка друга форма на измама”.

Нарастването на измамите с крипто инвестиции съответства на период на бързо нарастващ обществен интерес към инвестициите на дребно като цяло и по-специално към криптовалутите. За шестте месеца, обхванати в доклада на FTC, се наблюдава и пик на крипто пазара, безпрецедентен от 2017 г. насама, който заедно с мем-задвижваната търговия на платформи като Robinhood, привлече тълпи начинаещи инвеститори.

FTC също така отбелязва, че много от техните доклади изобщо не са свързани с инвестиции, вместо това водят до измами с “раздаване” от измамници онлайн.

Потребителите съобщиха, че са изпратили 2 милиона долара на измамници, представящи се само за Илон Мъск, да не говорим за нарастването на онлайн романсите, които се превръщат в заявка за крипто трансфери.

Източник