FTC получи над 700 жалби за Binance за последните 12 месеца, някои от тях станаха публично достояние

finbold.com

Регулаторът на САЩ, Федералната търговска комисия, е получила 760 жалби на клиенти срещу криптовалутната борса Binance от юни 2020 г.

FCA сподели жалбите с технологичния уеб сайт Gizmodo. Най-забележителните жалби е била за големи клиенти, които не са могли да получат парите си от Binance. Забележително е, че акаунтите са маркирани за “подозрителна дейност”, но не могат да извършват тегления дори с проверка на самоличността си.

Друга популярна жалба беше относно клиенти, които си падат по измами, докато се опитват да се свържат с грижата за клиентите на компанията. Това обаче е често срещан проблем сред специалностите.

За да ограничи, измамата, Binance насърчава клиентите си да използват чатбота на уебсайта си.

“Ако хората видят проблеми, докато използват нашите услуги, те могат да се свържат чрез Binance Live Chat. IA ботът ще предложи решения въз основа на информацията, предоставена от клиентите”, каза говорителят на Binance Лили Лий.

Това е често среща измама, често срещана при други компании като Tinder. За отбелязване е, че на Binance липсва и обслужване на клиенти чрез имейл.

Интересното е, че някои оплаквания произтичат и от лица, които изобщо никога не са взаимодействали с Binance. Обаче жалбата в този ред вероятно ще попадне в измами.

Binance попада в центъра на вниманието на регулаторите

Докладът идва, когато фокусът продължава да включва Binance с регулаторите, за да задейства обмена. За отбелязване е, че Binance е разследван за пране на пари от Министерството на правосъдието и IRS.

На фона на регулаторния контрол, Binance реагира, като разшири своя международен екип по спазване на законодателството.

Според главния изпълнителен директор CZ, компанията се стреми да удвои екипа си по спазване на правилата до края на годината, без да посочва броя. В същото време Джао заяви, че международният екип на Binance и консултативният съвет са нараснали с 500% от милата година.

Източник: