Ford и Honda настояват за стандарт, базиран на блокчейна, за измерване на емисиите на въглерод в батерията EV

finbold.com

На фона на нарастващото търсене на електрически превозни средства, водещите производители на автомобили по целия свят настояват за създаването на стандарт, който точно да измерва количеството въглероден диоксид, генериран от автомобилните батерии.

Инициативата Mobility Open Blockchain Intiative (Mobi), група от 100 компании и организации, които включват автомобилни производители Ford, Honda и японската търговска къща itochu, ще ръководи разработването на стандарта в опит да насърчи по-доброто управление на EV батерии и да намали тяхното въздействие върху околната среда, според източници на Nikkei Asia.

Съобщава се, че механизмът ще използва блокчейн технологията, която е в основата на биткойн и други криптовалути, за да събере надежден отчет за емисиите на въглероден диоксид. Той ще използва компютри за съхранение и споделяне на записи за транзакции. Компютрите също ще се наблюдават взаимно.

Стандартно за използване на блокчейн технология в основата на криптовалутите

Блокчейн технологията е известна със своята неизменна природа. Чрез включването на технологията в стандарта, пренаписването на записаните данни ще бъдат практически невъзможно, така че има малък риск от подправяне.

Mobi съобщава, че използва двуизмерен баркод и сензори в автомобила, за да запасва данните във всеки процес на блокчейна. Той също така ще разгледа вида на данните, които ще се събират на всеки етап, включително тези, свързани с производството, снабдяването с ресурси, транспорта и метода на разкриване.

Този ход идва, тъй като Европейската комисия (EK), изпълнителният орган на Европейския съюз, планира да въведе нови разпоредби през 2024 г., които ще изискат записи на въглероден диоксид на всеки етап от производството, разпространението, изпълнението и изхвърлянето на индустриални батерии. Европейската комисия, която се присъедини към Mobi през март, вероятно ще сертифицира стандарта.

Въглеродните емисии и автомобилната индустрия

Автомобилните акумулатори представляват около половината от емисиите на парникови емисии при производството на електромобили, които се рекламират поради намаленото им въздействие върху околната среда в сравнение с традиционните автомобили.

Четири автомобилни производители, свързани с Mobi, произвеждат близо 20 милиона автомобила всяка година, което представлява около 20 процента от общия пазар, Ford заяви, че приема механизма за определяне на стандарт за екосистемата за мобилност в автомобилната индустрия.

Източник